ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ
6ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

01 ΕΩΣ 06 ΜΑΪΟΥ
540 € ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ – ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ ΔΕΙΠΝΟ & ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΥΜΑ

 

1η ημέρα: M. ΤΕΤΑΡΤΗ 01/05: ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΠΑΤΜΟΣ

Αναχώρηση το απόγευμα για το λιμάνι του Πειραιά όπου θα επιβιβαστούμε στο πλοίο για Πάτμο (Αναχώρηση 18.00-άφιξη 02.10). Μετά από 8 περίπου ώρες θα φτάσουμε στη Σκάλα, λιμάνι του νησιού. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.

2η ημέρα: M. ΠΕΜΠΤΗ 02/05: ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΙΠΤΗΡΟΣ – ΓΡΟΙΚΟΣ – ΛΟΦΟΣ ΚΟΥΜΑΝΑΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΜΠΟΣ

Μετά το πρωινό μας θα παρακολουθήσουμε με κατάνυξη την Τελετή του Νιπτήρος που εδώ και περισσότερο από 400 χρόνια αποτελεί μία παράδοση για την Πάτμο, κατά την οποία ο Ηγούμενος της περίφημης Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου πλένει συμβολικά τα πόδια δώδεκα μοναχών του Μοναστηριού. Στη συνέχεια ξεκινά η πορεία όλων προς τον τόπο της προσευχής, θυμίζοντας στους πιστούς την μετάβαση του Ιησού στον κήπο της Γεσθημανής, όπου παραδόθηκε από τον Ιούδα στους Ρωμαίους στρατιώτες. Κατόπιν θα αναχωρήσουμε για την παραλία Γροικού όπου θα γευματίσουμε. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και το απόγευμα θα πάμε στο λόφο της Κουμάνας. Στην κορυφή του λόφου αυτού βρίσκεται το Ιερό Κάθισμα των Αγίων Πάντων. Η παρουσία όμως της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, “της πάντων χαράς” επεσκίασε την τιμή των Αγίων Πάντων και καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση το χώρο, ως “Κάθισμα Παναγιάς Κουμάνας”. Θα συνεχίσουμε για την παραλία Κάμπου για βραδινό γεύμα και επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: M. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/5: ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ – ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του οικισμού της Χώρας. Θα παρακολουθήσουμε την τελετή της Αποκαθήλωσης, όπου μέσα σε μια πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα αναπαριστάται το κατέβασμα του σώματος του εσταυρωμένου Χριστού από τον Σταυρό, το τύλιγμά του σε καθαρά σινδόνη και η μεταφορά του πλέον με μορφή χρυσοκέντητης εικόνας προς τον Τάφο, τον Επιτάφιο, καθώς ηχεί θλιμμένα και πένθιμα το καμπαναριό του πελώριου Καστρομονάστηρου. Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε το Σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου βρήκε καταφύγιο ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού Χριστού Iωάννης, όταν εξορίστηκε το 95 μ.μ. στην Πάτμο. Σε αυτό το Σπήλαιο ο Ιωάννης έγραψε, καθ΄υπαγόρευση του Θεού, το θεόπνευστο βιβλίο Αποκάλυψη και ίσως το 4ο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Για τις ανάγκες της λατρείας των πιστών, από τον 17ο αιώνα το Σπήλαιο διαμορφώθηκε σε δισυπόστατο Ναό, όπου ένα μέρος του είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα. Τo Ιερό Σπήλαιο εντάσσεται σε ενιαίο συγκρότημα κτισμάτων και εκκλησιών, που ονομάζεται Aποκάλυψη. Συγκροτείται από αποθήκες, κελιά, τα παρεκκλήσια της Αγ. Άννας, του Αγ. Αρτεμίου και του Αγ. Νικολάου και τα πρώτα κτίσματα της Πατμιάδας Σχολής, κοντά στα οποία ο τάφος ενός σπουδαίου διδασκάλου, του Δανιήλ Κεραμέως. Μεσημεριανό γεύμα στη Χώρα ή στη Σκάλα. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση και το απόγευμα θα ετοιμαστούμε για την κατανυκτική και ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου. Όλοι οι Επιτάφιοι με τα φαναράκια και τα κεριά τους, συναντιούνται στις πλατείες της Χώρας και της Σκάλας. Νηστίσιμο δείπνο και διανυκτέρευση.

Πάτμος- το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

4η ημέρα: Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 04/5: ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ – ΧΩΡΑ – ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφτούμε το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Νεκταρίου στην παραλία των Λουκακίων. Ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Λουκά είναι χτισμένο σε μια μικρή σπηλιά, όπου χρησιμοποιήθηκε ως ερημητήριο από μοναχούς. Θα συνεχίσουμε για τη Χώρα για να γνωρίσουμε τα αξιοθέατά της. Θα επισκεφτούμε τη Μονή Ζωοδόχου Πηγής, είναι αφιερωμένη στην Παναγία και είναι Μονή γυναικών. Ιδρύθηκε το 1607 από τον Ηγούμενο τη Ιεράς Μονής του Ιωάννη του Θεολόγου και προορίστηκε ως καταφύγιο ορφανών παιδιών, χηρών και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Εντός της Μονής ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, τις τοιχογραφίες 16ου – 18ου αιώνα καθώς επίσης και το Μουσείο ιερών σκευών που λειτουργεί από το 2007. Θα συναντήσουμε το ναό της Παναγίας Διασώζουσας με τη θαυματουργή εικόνα και τους τρεις ανεμόμυλους από τους οποίους οι δύο χρονολογούνται στο 1588 και ο τρίτος το 1863. Η οικία Σταύρακα κτίστηκε γύρω στα 1870-1880 στην βόρεια πλευρά της Χώρας, ακριβώς κάτω από τα τείχη και δίπλα στην πύλη της Μονής Θεολόγου και είναι κλασσικό δείγμα παραδοσιακού πατμιακού σπιτιού της νεοκλασσικής εποχής. Αποκαταστάθηκε από την Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού (ΕΠΑΠ) και σήμερα λειτουργεί ως διεθνές κέντρο περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Το αρχοντικό Σημαντήρη είναι το παλαιότερο αρχοντικό σπίτι στη Χώρα της Πάτμου, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται στο 1625. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας χρησιμοποιήθηκε ως προξενείο, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Το αρχοντικό Νικολαίδη είναι ένα διώροφο κτίσμα, αντιπροσωπευτικό των κτισμάτων της Πάτμου, και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Χώρας. Τέλος θα επισκεφτούμε τη Μονή του Ευαγγελισμού, η οποία δεσπόζει πάνω σε βράχο στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και αποτελεί την μεγαλύτερη γυναικεία Μονή της Πάτμου. Η Μονή, που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, πήρε τη θέση παλαιού ερημητηρίου που είχε χτιστεί στο σημείο εκείνο το 1613 από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου προ τιμήν του Αγίου Λουκά. Θα παραμείνουμε στη Χώρα για γεύμα και θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Το βράδυ θα ετοιμαστούμε γιορτινά για την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Δείπνο και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 05/5: ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΥΜΑ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ

Μετά το πρωινό μας θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση μέχρι το μεσημέρι που θα γευτούμε το Πασχαλινό γεύμα σε ταβέρνα/εστιατόριο. Το απόγευμα θα παρακολουθήσουμε τον αναστάσιμο Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες: ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά, ενώ ο Ηγούμενος μοιράζει στο τέλος ως ευλογία κόκκινα αβγά στους πιστούς! Ελεύθερος χρόνος, διανυκτέρευση.

6η ημέρα: ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06/5: ΣΚΑΛΑ – ΚΑΣΤΕΛΛΙ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μετά το πρωινό μας θα έχουμε χρόνο στη Σκάλα για καφέ και περιήγηση. Δίπλα στο ναό του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, διασώζονται τα ερείπια του Βαπτιστηρίου. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, εκεί βαπτίζονταν οι Πατμίοι από τον Άγιο Ιωάννη, ο οποίος, σύμφωνα με άλλη παράδοση, στο σημείο εκείνο έστειλε στο βυθό το μάγο Κύνωπα. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Ιταλικό Διοικητήριο, κτισμένο το 1932 με εντολή τού Ιταλού κυβερνήτη Mario Lago. Αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μνημείο της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα (1912-1943) ενώ σήμερα στεγάζονται σε αυτό το Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου, το Τελωνείο, το Ταχυδρομείο και διάφορες άλλες δημοτικές υπηρεσίες του νησιού. Η θέση Καστέλλι αποτελεί αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο τής Πάτμου, όπου σώζονται ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και θεμέλια ναού τού Απόλλωνα. Το μεσημέρι, στις 13.40 θα επιβιβαστούμε στο πλοίο και θα φτάσουμε στον Πειραιά στις 21.05.

Το πρόγραμμα της εκδρομής μπορεί να τροποποιηθεί και να γίνει με διαφορετική σειρά.

Τιμή 

540 € κατ άτομο στο δίκλινο δωμάτιο
640 € μονόκλινο

Περιλαμβάνονται:

  • Μετάβαση, επιστροφή και περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με πολυτελές πούλμαν
  • 5 διανυκτερεύσεις στο ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΣΤΕΡΙ» ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ
  • 5 Πρωινά
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε οικονομική θέση
  • Το δείπνο της Ανάστασης
  • Πασχαλινό γεύμα
  • αρχηγός/συνοδός
  • ΦΠΑ
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

*Πατήστε εδώ για να δείτε τις κριτικές για το ξενοδοχείο

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Ο φόρος διαμονής
  • Ότι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

Φόρμα ενδιαφέροντος - Πατήστε εδώ

    τηλ.κρατήσεων: 211-2130571 / 6988359000
    Εmail:
    info@fourseasonsgreece.gr