Ναύπλιο – all time classic προορισμός.

 

Ναύπλιο – Η διαχρονική αξία που είναι η απάντηση σε όλα.. μονοήμερη εκδρομούλα? Διήμερο? Απλή βόλτα για διασκέδαση, (στους τυχερούς που είναι κοντά)? ή διακοπές? Δεν είναι τυχαίο που αυτή η πόλη, βρίσκεται ψηλά στην ταξιδιωτική ατζέντα επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίσως οι δύο εικόνες του, αυτές του χθες και του σήμερα, που συνυπάρχουν τόσο αρμονικά, να είναι ο λόγος που μας ”κερδίζει” αυτή η πόλη. Η κοντινή απόσταση από πολλές μεγάλες πόλεις, είναι ένα ”συν” ακόμα και για μονοήμερες αποδράσεις.

Ναύπλιο

Μια μέρα στο Ναύπλιο – τι να δείτε

Αν πάμε για μονοήμερη εκδρομή, πρέπει να οργανώσουμε σωστά το χρόνο μας, γιατί αυτή η πόλη έχει να μας δείξει και να μας δώσει πολλά. Ξεκινάμε με καφεδάκι στην κεντρική Πλατεία Συντάγματος, που σφίζει από ζωή και πολλά καλόγουστα καφέ. Σίγουρα ένα…ή μάλλον πολλά θα είναι του γούστου μας. Από τώρα και κοιτάζοντας γύρω μας, ήδη γεμίζουμε με εικόνες της αρχαίας και νεότερης Ελλάδας, της Ενετοκρατίας, Τουρκοκρατίας και Φραγκοκρατίας. Η πλακοστρωμένη πλατεία, είναι πλαισιωμένη με πολλά μνημεία, νεοκλασσικά και ιστορικά κτίρια. Κάνοντας μια μικρή βόλτα τριγύρω, θα δούμε το Αρχαιολογικό μουσείο, το Τριανόν, το Βουλευτικό, τους αδριάντες του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Ιωάννη Καποδίστρια και του οπλαρχηγού Σταϊκόπουλου. τούρκικα τζαμιά και παλιές ορθόδοξες εκκλησίες. Σίγουρα βλέπουμε από μακριά και το Παλαμήδι, αφού είναι ορατό σχεδόν από όλα τα σημεία της πόλης. Να λοιπόν, η πρώτη μας μεγάλη βόλτα. Επίσκεψη – ανάβαση στο θρυλικό Βενετσιάνικο κάστρο. Πολλοί προτιμούν οδικώς…αλλά δε συγκρίνεται η ομολογουμένως λίγο κουραστική ανάβαση των 999 πέτρινων σκαλοπατιών, με θέα τον Αργολικό κόλπο.

Όσοι θέλουν να συνεχίσουν τη βόλτα τους με ”παρέα” την ιστορία, σειρά έχει η Ακροναυπλία, ή Ιτς Καλέ στα τούρκικα, ονομασία που τη χαρακτηρίζει έως σήμερα. Στην απόκρημνη χερσόνησο, δεσπόζουν στη νότια και τη δυτική πλευρά της τα δύο κάστρα, των ελλήνων και των φράγκων αντίστοιχα. Αν προλάβουμε στη μονοήμερη εκδρομή μας, απαραίτητη είναι και μια άλλη επίσκεψη, από τη θάλασσα αυτή τη φορά. Το θρυλικό Μπούρτζι ή Θαλασσόπυργος ή Κάστρο του Βράχου, όπως ονομάζεται αλλιώς. Το θρυλικό ενετικό φρούριο, δεσπόζει πάνω στη μικρή νησίδα και στολίζει το λιμάνι του Ναυπλίου, αποτελώντας πρόκληση για την επόμενη επίσκεψή μας στα αξιοθέατα του Ναυπλίου.

Παλαμήδι

Διάλειμμα για ξεκούραση με ”γεύση”

Εντάξει, δεν είπαμε να γυρίσουμε όλα τα αξιοθέατα της πόλης χωρίς να ”πάρουμε ανάσα”! Ένα διάλειμμα για ουζάκι επιβάλλεται και πιστέψτε μας…είναι πολλά τα ουζερί με τους πεντανόστιμους μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα. Όσο για καλό φαγητό…κι εδώ οι επιλογές πολλές και η απόφαση δύσκολη, αφού όλοι σχεδόν οι χώροι εστίασης, χαρακτηρίζονται από ποιότητα αλλά και ποικιλία γαστριμαργικών πειρασμών. Καλύτερη επιλογή είναι μάλλον ένα παραλιακό εστιατόριο, ώστε να απολαμβάνουμε τις μεσογειακές γεύσεις και κυρίως τα φρέσκα θαλασσινά μας, με θέα τι άλλο; Τη θάλασσα και το ιστορικό Μπούρτζι.

Μπούρτζι

Περισσότερες μέρες στο Ναύπλιο? – ανήκετε στους τυχερούς

Ανήκετε στους τυχερούς, που θα μείνουν περισσότερες μέρες στην Αργολική πρωτεύουσα?  Τότε μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε την έντονη νυχτερινή διασκέδαση στα πολλά μπαράκια και clubs της πόλης, αφού είναι ένα ακόμα ”συν” της σύγχρονης εικόνας του του Ναυπλίου.  Για διαμονή,  φαγητό, καφέ ή ποτό, ανοίγει μια μεγάλη βεντάλια επιλογών που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό της επισκέπτη. Έτσι, για το που θα μείνετε, θα ρωτήσετε το…”γούστο” και το βαλάντιό σας, αφού υπάρχουν επιχειρήσεις  όλων των κατηγοριών. Συμπληρώστε την ιστορική ”γνωριμία” με την πόλη, γνωρίζοντας κι άλλα αξιοθέατα. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο και κάποιες από τις πολλές παλαιές εκκλησίες, με μεγάλη ιστορική σημασία. Την Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, το Πάρκο του στρατηγού Σταϊκόπουλου, τα τούρκικα τζαμιά και φυσικά…χορτάστε παραλιακές βόλτες και διασκέδαση.

Ακροναυπλία - Ιτς Καλέ

Κοντινές αποδράσεις

 Με αφετηρία το Ναύπλιο, έχουμε και την επιλογή για ”περίπατο” σε ένα πάρκο…όχι από αυτά με το γρασίδι και τα παγκάκια, αλλά στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου. Οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, το  Άργος, η Επίδαυρος, είναι μνημεία που μετρούν χιλιετίες ύπαρξης και εκπέμπουν παγκόσμια ακτινοβολία. Αυτά είναι ίσως οι πιο γνωστοί θησαυροί του Πάρκου, όμως και η  Λέρνα, η ακρόπολη της Μιδέας, η αρχαία Ασίνη, κα,  μας περιμένουν να τα ”ανακαλύψουμε” ξανά. Κοντινοί προορισμοί, ειδικά για Άνοιξη και καλοκαίρι, είναι σίγουρα η πανέμορφη Ερμιόνη και το Τολό, η Νέα Κίος, το Πόρτο Χέλι και η Κόστα. Απόσταση Ναυπλίου από:
Αθήνα: 138 χλμ, Πάτρα: 184 χλμ, Τρίπολη: 56 λμ, Σπάρτη:108 χλμ, Κόρινθος:62 χλμ.

Ναύπλιο - παραλιακός δρόμος

Το ”μυστικό” του Ναυπλίου

Αυτό πρέπει να είναι τελικά το ”μυστικό” του. Η τεράστια ιστορική του κληρονομιά και τα ανεκτίμητης αξίας μνημεία που δένουν άψογα με το σύγχρονο, κοσμοπολίτικο αέρα μιας Ευρωπαϊκής πόλης,  που ”πνέει” στο Ναύπλιο του σήμερα. Στην επόμενη μικρή ή μεγαλύτερη μας απόδραση λοιπόν…φύγαμε για Ναύπλιο!!!

 

Leave a Reply