Το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, από την Παροικιά, την πρωτεύουσά του, έως και το μικρότερο χωριό του, έχει τον τρόπο να αφήνει τον επισκέπτη του με τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Πάρος, εκτός από δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είναι και πρόκληση για ένα ”γευστικό ταξίδι”.
Τα ιδιαίτερα εδέσματα, γλυκά και αλμυρά πιάτα, είναι φτιαγμένα κυρίως με ντόπια αγαθά της παριανής γης. Οι ελιές, το εξαιρετικό λάδι, τα όσπρια και τα δημητριακά, είναι από τα βασικά της προϊόντα. Εξέχουσα θέση έχουν και τα επώνυμα παριανά κρασιά, φτιαγμένα στα τοπικά οινοποιεία. ”Συνοδός” των εκλεκτών ψαρομεζέδων, είναι η σούμα, ένα είδος ντόπιου τσίπουρου.
Τα εξαιρετικά τυριά
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα της Πάρου, έχουν φυσικά τα εξαιρετικά ντόπια τυριά. Γευστικά και ιδιαίτερα, γίνονται απόλαυση και για τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Θα γευτούμε τη γλυκιά γραβιέρα, τη μυζήθρα (φτιαγμένη από τυρόγαλο), τον ανθότυρο, αλλά και τη φημισμένη ξινομυζήθρα Πάρου (από πλήρες γάλα). Επίσης το κεφαλοτύρι της, που ωριμάζει σε άρμη, ενώ μετονομάζεται σε εξαίσιο ”λαδοτύρι” όταν ωριμάζει σε λάδι και σε ”κρασοτύρι, όταν ωριμάζει σε κρασί. Σε ορισμένα καταστήματα και αν είμαστε τυχεροί, θα βρούμε και πιο σπάνια παριανά τυριά, όπως το τουλουμίσιο και το σκληρό ξινότυρο. Οι λιαστές ντομάτες, η κάπαρη και τα ντόπια λαχανικά, αποτελούν υλικά για πολλές συνταγές.Τα ψάρια και τα θαλασσινά κατέχουν εξέχουσα θέση και στην παριανή κουζίνα, μαγειρεμένα με ιδιαίτερες συνταγές.
Γλυκές προκλήσεις
Η Πάρος, όπως και όλα τα νησιά των Κυκλάδων, παράγουν αρκετές ποικιλίες σύκων, και προκύπτουν γλυκές προκλήσεις, όπως γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, αλλά και τα περίφημα ”σαμωτά” σύκα (σύκα αποξηραμένα στον ήλιο, που ανοίγονται και ψήνονται στο φούρνο, πασπαλισμένα με σουσάμι). Γλυκούς πειρασμούς, αποτελούν και οι μυζηθρόπιτες, τα ραφιόλια, τα παστέλια και φυσικά ο ζαχαρομπακλαβάς, σήμα κατατεθέν των γλυκών της Πάρου.
Παραδοσιακές γεύσεις
Παραδοσιακά εδέσματα της Πάρου που ανάλογα με τις προτιμήσεις μας θα δοκιμάσουμε είναι: οι ψαρόσουπες και ειδικά η ”κακαβιά”, τα σαλιγκάρια στιφάδο η ρεβιθάδα, που ψήνεται όλη τη νύχτα σε ξυλόφουρνο, πιλάφι με γλυκιά κολοκύθα, αμπελοφάσουλα με σκορδαλιά, καλαμάρια γεμιστά με ρύζι ή πληγούρι, αγκινάρες με κουκιά, μουσακά με αγγινάρες, μανιτάρια τηγανητά ή στη σχάρα και πολλά άλλα νόστιμα πιάτα. Ιδιαίτερους μεζέδες αποτελούν τα σαλιγκάρια με σκορδαλιά, το σαλατούρι (το ψαχνό από το σαλάχι, με κρεμμύδι, πιπεριές και μυρωδικά) και η λιαστή ”γούνα” (παστός-λιαστός κολιός). Το παριανό τραπέζι, το συνοδεύει το ντόπιο ζυμωτό ψωμί, τα παξιμάδια ή οι κριθαροκουλούρες και φυσικά τα ντόπια κρασιά. Η κουζίνα της Πάρου, φυσικά δεν τελειώνει με τα πιάτα που αναφέραμε, γι’ αυτό ας ξεκινήσουμε μαζί μια ”γευστική” αναζήτηση κι άλλων γεύσεων, στο αγαπημένο κυκλαδίτικο νησί.
Μαυρομάτικα με σέσκουλα, κοφτό μακαρονάκι και ταχίνι
Υλικά Συνταγής
1/4 φλ. σουσαμέλαιο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
2 καρότα κομμένα σε καρέ
2 κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ
2 κλωνάρια σέλερι
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε καρέ
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 ματσάκι σέσκουλα ή λάπαθα
1 φλ. κοφτό μακαρόνι μικρό ή άλλο μικρό ζυμαρικό
1 φλ. ταχίνι
το χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
φρεσκοκοτριμμένο πιπέρι
Παριανά αμυγδαλωτά
Υλικά Συνταγής
1.200 γραμ. αμυγδαλόψιχα άσπρη αλεσμένη σε σκόνη
5 κ.σ. κοφτές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
450 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 βανίλιες
4 κρόκοι αυγών
5 ασπράδια
2-3 κ.σ. ανθόνερο
ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη