Ο Νομός Άρτας με μια ματιά

Ο νομός Άρτας καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου. Γνωστή από το θρυλικό της γεφύρι η Άρτα, είναι η πρωτεύουσα του νομού και αποτελεί σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και πνευματικό κέντρο του. Παρόλο που η οικονομία του νομού στηρίζεται κυρίως στην γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και στον τομέα του εναλλακτικού και περιηγητικού τουρισμού. Είναι ένας τόπος προικισμένος με πλούσιο φυσικό ανάγλυφο αυθεντικής ομορφιάς που δεν έχει διαβρωθεί από την ανάπτυξη και τον πολιτισμό.

Απόκρημνα βουνά, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και σημαντικοί βιότοποι, κατάφυτα δάση, τρεχούμενα νερά και εύφοροι κάμποι, συνθέτουν την φυσική εικόνα του νομού. Στον ορεινό όγκο του κυριαρχούν τα επιβλητικά Τζουμέρκα (Αθαμανικά Όρη), που αποτελούν και τα φυσικά σύνορα της Ηπείρου με τη Θεσσαλία. Οι χώροι διαμονής και εστίασης προσφέρουν άνετη και γνήσια, ζεστή φιλοξενία στους επισκέπτες που διαλέγουν διακοπές μακριά από τον μαζικό τουρισμό.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Σημεία που θα επισκεφθούμε είναι το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, οι υγροβιότοποι στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού και στα Δέλτα των ποταμών Λούρου και Άραχθου, η λίμνη Πουρναρίου και ο λόφος Περάνθης με θέα στον τεράστιο πορτοκαλεώνα της Άρτας. Μαγευτικές είναι οι διαδρομές μέσα σε δάση από έλατα, πλατάνια και καστανιές και οι διαδρομές rafting στον Άραχθο. Σε όλο το νομό υπάρχουν πλήθος μνημείων και παλαιών βυζαντινών εκκλησιών με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Επισκεφθείτε ακόμα το Μνημείο Φιλελλήνων στο Πέτα, το Άγαλμα Νικολάου Σκουφά στο Κομπότι Άρτας, τα Τείχη της αρχαίας Αμβρακίας στην Άρτα κ.ά.

Δημοφιλείς προορισμοί

Χωριά Τζουμέρκων

Στην απότομη κορυφογραμμή της Πίνδου και μέσα στην αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου κρύβεται ένας επίγειος ορεινός παράδεισος. Τα Τζουμερκοχώρια, φωλιασμένα σε δάση με έλατα, πλατάνια και καστανιές, διεκδικούν επάξια μια θέση στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς…Δείτε περισσότερα

Άρτα

Χτισμένη στα ερείπια της παλαιάς Αμβρακίας, η πόλη της Άρτας έχει ταυτιστεί με την ύπαρξη του θρυλικού ομώνυμου γεφυριού. Η γραφική λιθόκτιστη γέφυρα μήκους 145 μέτρων, διασχίζει τον ποταμό Άραχθο και είναι συνδεδεμένη με το δημοτικό τραγούδι που μιλά σύμφωνα με το θρύλο, για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της.

Αξίζει να δείτε στην Άρτα

Η πόλη της Άρτας βέβαια διαθέτει και ένα πλήθος από άλλα αξιοθέατα.Ένα φυσικό μνημείο, ο υπέρ αιωνόβιος πλάτανος του Αλή Πασά κοντά στη γέφυρα, στην όχθη του ποταμού. Πολύ κοντά στη γέφυρα και το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο της Άρτας. Κλασσικά μνημεία, το τείχος της αρχαίας Αμβρακίας, ο ναός του Απόλλωνα, το μικρό θέατρο Αμβρακίας. Βυζαντινά μνημεία αποτελούν τα πολλά μοναστήρια της περιοχής ενώ Οθωμανικά μνημεία είναι ο πύργος του ρολογιού, το τζαμί Φαίκ Πασά και το Φεϋζούλ τζαμί. Συγκλονιστική θέα προσφέρουν οι δύο φυσικοί καταρράκτες, στο ομώνυμο χωριό του νομού Άρτας στα όρη Τζουμέρκα. Η Άρτα εξελίσσεται διαρκώς τουριστικά και διαθέτει σύγχρονα και άνετα καταλύματα για ευχάριστη διαμονή, αλλά και πολλών ειδών χώρους εστίασης για φαγητό και διασκέδαση.

Χρήσιμα τηλέφωνα:  Νοσοκομείο Άρτας: (26813) – 61444 ,   Αστυνομικό τμήμα     Άρτας:(26810) – 21475,   Τμήμα Τροχαίας Άρτας: (26810) – 80163,   Ραδιοταξί Άρτας: (26810) – 78333,  Πυροσβεστική Υπηρεσία: (26810) – 27333  –  199.    Φαρμακεία:( 26810) – 27396 – 73040 – 71222 – 27328 – 21151 – 22879-79622,   ΚΤΕΛ Άρτας (Υπεραστικά): (26810)-27348,  ΚΤΕΛ Άρτας (Αστικά): (26810)-27357,   Ράδιο ταξί Άρτας: (26810)-78332, 78333

Όρη Τζουμέρκα 

Τα όρη Τζουμέρκα αποτελούν τμήμα της οροσειράς της Πίνδου και είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Εκτείνονται στο νομό Άρτας και Ιωαννίνων και υψώνονται σαν φυσικό τείχος ανάμεσα στους ποταμούς Άραχθο και Αχελώο. Τα Τζουμέρκα προσφέρουν ένα θέαμα αυθεντικής και άγριας φυσικής ομορφιάς που η λέξεις δέος και θαυμασμός είναι οι μόνες που ταιριάζουν στην εικόνα των επιβλητικών αυτών βουνών.

Εικόνες μαγικές

Οι πανύψηλες κορυφές τους είναι χιονισμένες τους περισσότερους μήνες του χρόνου και μαγεύουν με το κατάλευκο τοπίο τους, ενώ φυσικοί καταρράκτες πέφτουν στις απόκρημνες κάθετες πλαγιές τους με τα απότομα βράχια. Εντυπωσιακά φαράγγια,βραχώδεις εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση αλλά και ατέλειωτα πυκνά δάση. Η χλωρίδα τους πλούσια με έλατα, πεύκη, βελανιδιές, κουμαριές, φουντουκιές, πλατάνια, αγριοκερασιές, καρυδιές, φλαμουριές κ.ά. Η ποώδης βλάστηση ποικίλει ανάμεσα σε πολύτιμα βότανα του βουνού όπως το τσάι και η άγρια μέντα, η θρούμπη, η ρίγανη, αλλά και φυτά όπως η άγρια ορχιδέα, ο νάρκισσος και ο κόκκινος κρίνος.

Θαυμάσια οικοσυστήματα

Ψηλότερη κορυφή τους στα ανατολικά είναι η Κακαρδίτσα (2.429 μ.) ενώ στα δυτικά το Καταφίδι (2.393 μ.). Ανάμεσά τους η κορυφή Στρογγούλα(2.212 μ.) που θεωρείται η πιο μαγευτική κορυφή των Τζουμέρκων. Θαυμάσια οικοσυστήματα εκτείνονται σε πολλές περιοχές των βουνών, τόσο στις στεππώδεις εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση,όσο και στις παρόχθιες περιοχές με τα πλατάνια και τις ιτιές. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη ορνιθοπανίδας και σπάνια είδη σπονδυλωτών και ασπόνδυλων ζώων. Οι περιοχές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura 2000. Τα Τζουμέρκα είναι ο ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης, της περιπέτειας και του εναλλακτικού τουρισμού.