Ο Νομός Ιωαννίνων  με μια ματιά

Ο  Νομός  Ιωαννίνων είναι ο  μεγαλύτερος νομός της Ηπείρου και ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας και έχει πρωτεύουσα τα Ιωάννινα. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινός, με τοπία και διαδρομές εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Τα πυκνά δάση (Σμόλικας,Γράμμος κ..α) σε συνδυασμό με τους ποταμούς που διαρρέουν τον νομό (Άραχθος, Αχέροντας, Αώος, Βοϊδομάτης, Λούρος), κάνουν τον νομό δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία και την παράδοσή του, με σκοπό την αύξηση της τουριστικής δυναμικής του τόπου και τα αποτελέσματα φαίνεται πως την δικαιώνουν, καθώς κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή χιλιάδες τουρίστες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αξίζει να δείτε

Επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Λαογραφίας στο Μάζι Κόνιτσας, το Περιβαντολλογικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο στο Μπουραζάνι, το Ίδρυμα Τοσίτσα και τη  Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, το Μουσείο Πολέμου στο Καλπάκι, το Λαογραφικό μουσείο Πωγωνιανής και τον αρχαιολογικό χώρο στη Δωδώνη. Θαυμάστε το μεγαλείο της φύσης κάνοντας μια επίσκεψη στη χαράδρα του Βίκου και στο Σπήλαιο Ανεμότρυπα στην περιοχή των Πραμάντων. Δείτε τις Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο καθώς και τις Δρακολίμνες μέσα σε ένα αλπικό τοπίο και περπατήστε στα καλντερίμια των χωριών του Ζαγορίου και των Τζουμέρκων.

Στην κοιλάδα της Δωδώνης 21 χλμ. από τα Γιάννενα,βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης, γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στον θεό Δία και περιελάμβανε μαντείο, θέατρο, Πρυτανείο και Βουλευτήριο. Σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει το θέατρο και η ιερή κατοικία του μαντείου.

Δημοφιλείς προορισμοί

Ιωάννινα

Μια πόλη με πολλά ενδιαφέροντα στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά το παρελθόν με το παρόν. Ιστορία, παράδοση και Τέχνη, μαζί με σύγχρονες προτάσεις διαμονής, γαστρονομικών απολαύσεων και διασκέδασης. Από το μώλο θαυμάζεις τη λίμνη Παμβώτιδα, με φόντο τα βουνά και το πράσινο, αλλά και το νησάκι που βρίσκεται στα νερά της…Δείτε περισσότερα

Ζαγοροχώρια 

Τα Ζαγοροχώρια του νομού Ιωαννίνων ανήκουν στους δημοφιλείς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Πρόκειται για 46 χωριά που είναι σκορπισμένα στα ορεινά συγκροτήματα της Πίνδου, της Τύμφης και του Μιτσικελίου, στην περιοχή Ζαγόρι. Στο Ζαγορι κυριαρχούν ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου και ο ποταμός Βοϊδομάτης…Δείτε περισσότερα

Τζουμερκοχώρια

Τα Τζουμερκοχώρια, φωλιασμένα σε δάση με έλατα, πλατάνια και καστανιές, διεκδικούν επάξια μια θέση στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Τα περισσότερα χωριά ανήκουν στο νομό Άρτας και λιγότερα στο νομό Ιωαννίνων αλλά η απόσταση που τα χωρίζει είναι ελάχιστη…Δείτε περισσότερα

Μέτσοβο

Μία κλασσική και διαχρονική αξία στους προορισμούς της Ηπείρου, το παραδοσιακό Μέτσοβο, κατέχει μια σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ από πολλούς έχει χαρακτηρισθεί ως ο γραφικότερος ορεινός οικισμός της…Δείτε περισσότερα

Κόνιτσα

Η πόλη της Κόνιτσας θεωρείται από τις ομορφότερες ακριτικές πόλεις της Ελλάδας. Αξεπέραστη είναι η ομορφιά του φυσικού τοπίου και η παραδοσιακή εικόνα της πόλης με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική στα κτίρια και τα γεφύρια της να παραμένει αναλλοίωτη. Μπαίνοντας στην πόλη διαπιστώνουμε ότι στην Κόνιτσα συνδυάζονται αρμονικά οι εικόνες του χθες και του σήμερα.

Το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής συνθέτουν οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος, η χαράδρα του Αώου και τα όρη Σμόλικας και Γράμμος. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά της Τραπεζίτσας (630 μ.)  και μπροστά της απλώνονται οι κάμποι της Κόνιτσας και της Κλειδωνιάς.

Ο Αώος διαρρέει τη δεξιά πλευρά της πόλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρχιτεκτονική των γεφυριών της που θα τα δούμε στις γέφυρες του Αώου και του Βοϊδομάτη. Η Κόνιτσα διαθέτει βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η υποδομή σε χώρους διαμονής και εστίασης είναι ποιοτική και η ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει γενικά την Ήπειρο, κερδίζει τον επισκέπτη. Υπάρχουν ξενοδοχεία και παραδοσιακοί ξενώνες, πολλές ταβέρνες και εστιατόρια με παραδοσιακή αλλά και τοπική κουζίνα καθώς και αρκετοί χώροι νυχτερινής διασκέδασης.

Δραστηριότητες: Η Κόνιτσα θεωρείται παράδεισος των extreme sports,καθώς προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων στη φύση. Κανό-καγιάκ, rafting, πεζοπορία, ιππασία, Parapente, ορειβασία και ορειβατικό σκι.

Χρήσιμα τηλέφωνα Κόνιτσας: Αστυνομικό Τμήμα: (26550)-22202,  Κέντρο Υγείας: (26550)-23111,  Φαρμακεία: ( 26550) -22666 – 22255 – 22650,  Ταξί: (26550) -22500 – 22471,   ΚΤΕΛ Κόνιτσας: (26550)-22214 

Ο Νομός Ιωαννίνων σε εικόνες

[supsystic-gallery id=83]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Οι δραστηριότητες

Αν είστε λάτρεις της περιπέτειας, στα ποτάμια της περιοχής μπορείτε να ασχοληθείτε με rafting ή canoe-kayak (Βοϊδομάτη, Άραχθο), καθώς υπάρχουν αρκετά γραφεία εκμάθησης, ειδικά στα  Γιάννενα. Επίσης αν θέλετε την αδρεναλίνη σας στα ύψη, μπορείτε να επιχειρήσετε αλεξίπτωτο πλαγιάς από πολλές κορυφές της περιοχής( με συνοδεία έμπειρου πιλότου). Αν πάλι σας αρέσουν οι χειμερινές αποδράσεις και το σκι, τα υπέρ άρτια σε υποδομές χιονοδρομικά κέντρα του Μετσόβου, του Ανήλιου  και της Βασιλίτσας  θα σας αποζημιώσουν κατά τον καλύτερο τρόπο.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου

Πρόκειται για έναν από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας μας και ανακηρύχθηκε επίσημα Εθνικός Δρυμός το 1973. Βρίσκεται στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων στην περιοχή Ζαγόρι. Περιλαμβάνει το φαράγγι του Βίκου, τμήμα της οροσειράς της Τύμφης και τη χαράδρα του Αώου.

Πρόκειται για περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000. Στο φυσικό του ανάγλυφο παρουσιάζει έντονες εναλλαγές τοπίων με τα φαράγγια και τις χαράδρες να διαδέχονται κατάφυτες εκτάσεις και ψηλές κορυφές με ψηλότερη αυτή της Γκαμίλας στην Τύμφη (2.497 μ.). Σε αυτό το φυσικό περιβάλλον βρίσκεται προφυλαγμένο ένα σπάνιο και ευαίσθητο οικοσύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην περιοχή επιτρέπεται μόνο η περιήγηση και οι περιπατητικές διαδρομές και όχι δραστηριότητες που θα έβλαπταν το φυσικό περιβάλλον.

Ζαγόρι

Το Ζαγόρι είναι περιοχή της Πίνδου στο νομό Ιωαννίνων. Τα όριά της είναι: στη νότια πλευρά η πόλη των Ιωαννίνων, στη ΝΔ βρίσκεται το όρος Μιτσικέλι (1.810 μ.), στη βόρεια πλευρά ο ποταμός Αώος και το όρος Τύμφη και η ΝΑ πλευρά απλώνεται κατά μήκος του ποταμού Βάρδα στο Μαυροβούνι.

Η λέξη είναι Σλάβικης προέλευσης (Za+gora) που σημαίνει ”πίσω από το βουνό. Και πράγματι το Ζαγόρι βρίσκεται πίσω από το όρος Μιτσικέλι που υψώνεται πίσω από τη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων. Στο γεωγραφικό ανάγλυφο παρατηρούνται πολλές εναλλαγές. Κυριαρχούν τα βουνά, οι χαράδρες και τα φαράγγια, αλλά υπάρχουν και πυκνά δάση και κατάφυτες ρεματιές.

Οι περιοχές

Η περιοχή χωρίζεται στο Ανατολικό, Δυτικό και Κεντρικό Ζαγόρι. Το Ανατολικό Ζαγόρι απλώνεται ανάμεσα στην οροσειρά της Πίνδου και το όρος Μιτσικέλι. Χαρακτηρίζεται από δάση με οξιές και έλατα, βουνίσιες πηγές και άγρια πανίδα. Το Δυτικό Ζαγόρι βρίσκεται δυτικά της Τύμφης. Εδώ κυριαρχεί στο φυσικό ανάγλυφο ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου, το μαγευτικό φαράγγι του Βίκου και ο ποταμός Βοϊδομάτης. Προσφέρονται μαγευτικές διαδρομές και extreme sports. Το Κεντρικό Ζαγόρι βρίσκεται ανάμεσα στην Τύμφη και το Μιτσικέλι.Οι 46 παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται σκορπισμένοι σε όλη την περιοχή του Ζαγορίου.

Χαράδρα Αώου
Τοπίο αυθεντικής φυσικής ομορφιάς που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση. Δεξιά κι αριστερά ορθώνονται οι πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας,ενώ τα γαλάζια νερά του ποταμού διασχίζουν το μήκος της 8 χλμ. Την φυσική εικόνα συμπληρώνει ο επιβλητικός καταρράκτης του Γράβου και η μεγάλη μονότοξη γέφυρα του Αώου που είναι και το βόρειο σύνορο του Δρυμού.Αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις των σπορ (κανό,καγιάκ,rafting).

Βοϊδομάτης

Είναι το ποτάμι με τα καθαρότερα νερά της Ευρώπης και από τα λίγα που το νερό τους είναι πόσιμο. Ο Βοϊδομάτης πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και συναντά τον Αώο στον κάμπο της Κόνιτσας. Η διαδρομή του ποταμού γίνεται μέσα σε ένα τοπίο που η ομορφιά του ξεπερνά τα όρια της φαντασίας .Τις όχθες του και τη γύρω περιοχή κατακλύζουν τεράστια πλατάνια και πυκνή βλάστηση,ενώ θα δούμε και πολλά μικρά πέτρινα γεφύρια.Αυτός ο παράδεισος νερού και πράσινου γίνεται πόλος έλξης για τους λάτρεις των σπορ στο νερό (κανό-καγιάκ, rafting).