Τα Τζουμερκοχώρια με μια ματιά

Τα Τζουμερκοχώρια, φωλιασμένα σε δάση με έλατα, πλατάνια και καστανιές, διεκδικούν επάξια μια θέση στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Τα περισσότερα χωριά ανήκουν στο νομό Άρτας και λιγότερα στο νομό Ιωαννίνων αλλά η απόσταση που τα χωρίζει είναι ελάχιστη

Πράμαντα 

Τζουμερκοχώρια-ΠράμανταΤα Πράμαντα είναι το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ. Είναι από τα Τζουμερκοχώρια που ανήκουν στο νομό Ιωαννίνων και βρίσκεται 65 χλμ. ΝΑ από τα Γιάννενα και 70 χλμ. ΒΑ της Άρτας. Και με τις δύο πόλεις συνδέεται καθημερινά με τακτικά δρομολόγια. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες της πιο επιβλητικής κορυφής των Τζουμέρκων, τη Στρογγούλα (2.212 μ.). Ο οικισμός είναι βυθισμένος μέσα στο πυκνό πράσινο και στεφανωμένος από ελάτινα δάση, ενώ ακόμα ψηλότερα δεσπόζουν οι απόκρημνες βουνοκορφές. Στη γραφική τους πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο βρίσκεται η ιστορική βρύση ”Αράπης”.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Γύρω από το χωριό,θα συναντήσουμε βρύσες με τρεχούμενα νερά, τον παραδοσιακό νερόμυλο και την πηγή ”Σκάλα”, που το νερό της έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Αξίζει να επισκεφθούμε το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και την εκκλησία της Ασπροκλησσιάς που βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος. Σημείο αναφοράς αποτελεί το σπήλαιο Ανεμότρυπα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής. Τα Πράμαντα έχουν αναπτύξει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή και διαθέτουν ξενοδοχεία, ξενώνες, καφετέριες και ταβέρνες που καλύπτουν όλα τα θέλω του επισκέπτη. Ενδιαφέρουσες είναι οι προτάσεις για δραστηριότητες στη φύση, όπως κανό-καγιάκ, ράφτινγκ, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση και πεζοπορία για τους λάτρεις των σπορ. Η ζεστή φιλοξενία και το φυσικό γύρω τοπίο υπόσχονται αξέχαστες διακοπές.

Χρήσιμα τηλέφωνα:  Κέντρο Υγείας Πραμάντων: (26590) – 61206,  Φαρμακείο Πραμάντων: (26590) – 61888,   Αστυνομικό τμήμα Πραμάντων: (26590) – 61205,   Ταξί : (26590) – 61263.

Σπήλαιο Ανεμότρυπα: Το σπήλαιο αποτελείται από τρία επίπεδα, αλλά μόνο το μεσαίο είναι αξιοποιημένο τουριστικά. Μπαίνοντας στο σπήλαιο θα μας μαγέψει ο εσωτερικός του διάκοσμος με τους πανέμορφους σχηματισμούς από σταλλακτίτες και σταλλαγμίτες. Τρεις μικρές λίμνες που παίζουν με τις αποχρώσεις του γκρι,του λευκού και του ροζ βρίσκονται χωρισμένες στους τρεις θαλάμους του. Στον τελευταίο θάλαμο βρίσκεται η Κόκκινη Λίμνη που τα τρεχούμενα νερά της πέφτουν σε φυσικές πέτρινες λεκάνες στολισμένες με λεπτούς σταλλαγμίτες. Από το τέλος του αξιοποιημένου μονοπατιού μπορούμε να δούμε την κοίτη του υπόγειου ποταμού που αποτελεί το τρίτο επίπεδο του σπηλαίου.

Συρράκο

Τζουμερκοχώρια-ΣυρράκοΑπό τα ωραιότερα χωριά της Ηπείρου θεωρείται το Συρράκο, ένα από τα Τζουμερκοχώρια του νομού Ιωαννίνων. Βρίσκεται χτισμένο σε μια απότομη χαράδρα, μέσα σε ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς. Ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, με πέτρινα σπίτια και αρχοντικά και στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, με αναλλοίωτη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ηπείρου. Απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων τα οποία μένουν στην είσοδο του οικισμού. Φτάνουμε στο κέντρο του διασχίζοντας ένα πέτρινο μονοπάτι περίπου 300 μ. με τρεχούμενα νερά από βρύσες, πέτρινα γεφυράκια και μικρούς καταρράκτες.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Στη γραφική του πλατεία υπάρχουν δύο μεγάλοι πλάτανοι και η υπέροχη σκεπαστή πέτρινη βρύση της ”Γκούρας” με παγωμένο βουνίσιο νερό. Το Συρράκο είναι η πατρίδα του πολιτικού Ιωάννη Κωλέτη και του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Η οικία του Κρυστάλλη έχει μετατραπεί σε λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη και είναι ένα σημείο που αξίζει να επισκεφθούμε, όπως και το μοναστήρι της Κηπίνας που είναι χτισμένο μέσα σε βράχο. Στο χωριό λειτουργεί ένας παραδοσιακός ξενώνας καθώς και λίγες ταβέρνες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200 μ. 52 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων, ενώ από τα Πράμαντα απέχει 25 χλμ.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Περιφερειακό ιατρείο Καλαρρυτών: (26590) – 61522,  Αστυνομικό τμήμα Πραμάντων: (26590) – 61205.

Καλαρρύτες

Τζουμερκοχώρια-ΚαλαρρύτεςΑρχοντοχώρι των Ιωαννίνων οι Καλαρρύτες, ανήκουν στα Τζουμερκοχώρια του νομού. Είναι παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια. Τα παλαιότερα χρόνια ήταν γνωστό για τα υφαντά, τα μεταξωτά και τα ασημικά από τους τεχνίτες του χωριού. Είναι χτισμένο πάνω από μια απότομη χαράδρα στα 1.200 μ. υψόμετρο σε πλαγιά του βουνού. Ορεινοί όγκοι περιβάλλουν το χωριό ενώ τριγύρω υπάρχουν δάση με έλατα, βελανιδιές, φλαμουριές, κουμαριές, πλατάνια και αγριοκερασιές. Τα άγρια μανιτάρια, το τσάι, η ρίγανη και η άγρια μέντα υπάρχουν σε αφθονία στη γύρω περιοχή. Οι Καλαρρύτες φημίζονται επίσης και για την πέστροφα του Καλαρρυτινού ποταμού. Το χωριό βρίσκεται 56 χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων και απέχει 20 χλμ. από τα Πράμαντα.