Η Ζαγορά με μια ματιά

Ζαγορά-ΠήλιοΤο αρχοντικό κεφαλοχώρι, θεωρείται από τα πιο όμορφα χωριά του Πηλίου. Απλώνεται σε μια από τις ανατολικές πλαγιές του βουνού, μέσα σε καταπράσινη περιοχή με τρεχούμενα νερά και αγναντεύει το Αιγαίο. Αποτελείται από τέσσερις συνοικίες: του Αγίου Γεωργίου,της Αγίας Κυριακής, της Περαχώρας ή Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Σωτήρας. Η περιοχή είναι κατάφυτη από οξιές, καστανιές και πλατάνια, ενώ διάσπαρτες βρίσκονται οι εκτάσεις με μηλιές και αχλαδιές, που αποτελούν έννοιες ταυτόσημες με τη Ζαγορά. Τα περίφημα μήλα Ζαγοράς, έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Στη Ζαγορά λειτούργησε ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός, ένας από τους πρώτους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα.

Σε αυτόν τον τομέα αλλά και στον τουρισμό, στηρίζεται κυρίως η οικονομία του χωριού. Οι κοντινές αποδράσεις στα γύρω χωριά και τη φύση του βουνού, αποτελούν πρόκληση για μια ολοκληρωμένη εικόνα του πανέμορφου Πηλίου. Όσο για κολύμπι και παραθαλάσσια ταβερνάκια, μόλις σε 8 χλμ.απόσταση, βρίσκεται η υπέροχη αμμουδερή παραλία του Χορευτού.

Αξιοθέατα και… λίγη ιστορία 

 Ζαγορά-Σχολείο του Ρήγα ΦεραίουΜεγάλη και σημαντική είναι η ιστορία της Ζαγοράς, που γνώρισε την ύψιστη ακμή του το 17ο και το 18ο αι., χάρη στην ανάπτυξη της μεταξουργίας, της βιοτεχνίας και του θαλάσσιου εμπορίου, με επίνειο το Χορευτό. Αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό κέντρο του Πηλίου αφού εδώ λειτούργησαν επί Τουρκοκρατίας σχολεία κοινών γραμμάτων και η Βιβλιοθήκη της Ζαγοράς,που στεγάζει χιλιάδες τόμους βιβλίων και σπάνια χειρόγραφα. Πιο γνωστή σχολή είναι το φημισμένο “Ελληνομουσείο”,  χτισμένο μέσα σε πυκνό δάσος από καστανιές.  Είναι γνωστό σήμερα, σαν “Σχολείο του Ρήγα”, αφού εκεί μαθήτευσε ο μεγάλος ήρωας της ελευθερίας Ρήγας Φεραίος ο Βελεστινλής. Επίσης, ο πρωτοστάτης της εθνικής εξέγερσης του Πηλίου, κληρικός και λόγιος Άνθιμος Γαζής και πολλοί ακόμη επιφανείς Έλληνες λόγιοι.

Οι Συνοικίες

Ζαγορά-Μεταμόρφωση ΣωτήροςΗ Ζαγορά έχει το παραδοσιακό ”χρώμα”των χωριών του Πηλίου, αλλά και τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα. Στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, θα βρούμε μία από τις ωραιότερες πλατείες του Πηλίου και θα ξεκουραστούμε στα καφέ η τις ταβέρνες της, απολαμβάνοντας την άπλετη θέα. Εδώ βρίσκεται και η ξακουστή της Βιβλιοθήκη. Στη συνοικία της Αγίας Κυριακής, αξίζει να επισκεφθούμε την ομώνυμη εκκλησία του 17ου αιώνα, με σκαλιστό τέμπλο, υπόδειγμα ξυλογλυπτικής. Περπατώντας στα δρομάκια του χωριού, βλέπουμε τα πολλά αρχοντικά σπίτια, μάρτυρες της οικονομικής άνθισης και της αίγλης του παρελθόντος.

Μέσα στο καταπράσινο τοπίο της και τους ήχους της φύσης και των κελλαριστών νερών, η μαγευτική Ζαγορά ξέρει να υποδέχεται τους επισκέπτες της και να τους αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα δωμάτια και οι παραδοσιακοί της ξενώνες, εξασφαλίζουν την άνετη διαμονή μας, ενώ οι ταβέρνες της, αποτελούν πρόκληση γευστικών απολαύσεων. Εκτός από την Πηλιορείτικη κουζίνα, θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα ιδιαίτερα τοπικά γλυκά με τα μήλα της περιοχής.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αστυνομία: 24260 22529,  Τουριστική Αστυνομία: 24210 76987,   Κέντρο Υγείας: 24260 22222, 24263 50010,   Νοσοκομείο Bόλου: 24210 94200-20,   Φαρμακείο: 24260 22400, 24260 22306,    Βιβλιοθήκη: 24260 22591,    Ταξί: 24260 22555, 6945 957519