Η Σκιάθος με μια ματιά

Η ”κοσμοπολίτισσα” των Σποράδων, είναι ένα νησί που έχει ότι μπορεί να ζητήσει κανείς για αξέχαστες διακοπές. Φυσικές ομορφιές, γραφικά τοπία, συνδυασμό πράσινου και καθαρής θάλασσας, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία, κατάλληλες τουριστικές υποδομές και έντονη νυχτερινή ζωή. Η Σκιάθος είναι γνωστή ως η πατρίδα του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το σπίτι του, αποτελεί αξιοθέατο και βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού. Είναι το δυτικότερο νησί των Σποράδων. Ανατολικά της βρίσκεται η Σκόπελος, ενώ δυτικά απλώνονται οι ακτές της Μαγνησίας. Αποτελεί το κοντινότερο στη στεριά νησί  και βρίσκεται κοντά στις νότιες ακτές του Πηλίου, το Βόλο και την Εύβοια.    Οι επενδύσεις στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού, με αξιόλογες υποδομές σε χώρους διαμονής και εστίασης και η εξαιρετική νυχτερινή διασκέδαση για την οποία φημίζεται η Σκιάθος, την κατατάσσουν στους δημοφιλείς προορισμούς, για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ένας μικρός παράδεισος

Φτάνοντας στη Σκιάθο, μας υποδέχονται στην είσοδο του λιμανιού, πολλά μικρά νησάκια. Μικρός Τσουγκριάς, Μεγάλος Τσουγκριάς, Μαραγκός, Άρκος, Ασπρόνησο κ.ά. Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η πόλη της Σκιάθου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά από την παραλία έως τους γύρω λόφους, με απεριόριστη θέα στο Αιγαίο και κάθε καλοκαίρι σφύζει από ζωή. Το νησί είναι γεμάτο πυκνά πευκοδάση και ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τις ακτές του.  Δύο μικρές λίμνες, αυτή του Αγίου Γεωργίου στη Χώρα και της Στροφυλιάς στις Κουκουναριές, προσθέτουν ακόμα δυο γαλάζιες πινελιές ανάμεσα στο πράσινο του νησιού. Αποτελούν επίσης και σημαντικούς υδροβιότοπους, με αμέτρητα είδη ενδημικών και αποδημητικών πουλιών.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Το ”Μπούρτζι’,το ενετικό φρούριο της Σκιάθου, δεσπόζει πάνω σε μια μικρή χερσόνησοπου χωρίζει το εμπορικό από το παλιό λιμάνι της. Διάσπαρτες στο νησί υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες, μοναστήρια και ξωκλήσσια. Πολλές εκκλησίες βρίσκονται μέσα στο Κάστρο της Σκιάθου, με σημαντικότερη τη Μονή του Ευαγγελισμού. Στην πόλη της Σκιάθου, ξεχωρίζουν ο Μητροπολιτικός Ναός των Τριών Ιεραρχών, πολιούχου της Σκιάθου, στον οποίο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Εικονίστριας και ο Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η κάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αλλά και η ιστορική εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το ακατοίκητο νησάκι Τσουγκριάς, με πανέμορφη παραλία κι εξωτικό χρώμα και τον υδροβιότοπο της λίμνης Στροφυλιά.

Οι παραλίες

Πολλές είναι οι πανέμορφες παραλίες και νησίδες που βρέχονται από το βαθυγάλανο και πεντακάθαρο Αιγαίο. Η γνωστή παραλία Κουκουναριές, με τη ”χρυσή άμμο”, θεωρείται μια από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Διάσημη είναι και η παραλία Λαλάρια, στρωμένη με βότσαλα και τον ιδιαίτερο βράχο με την καμάρα, ένα φυσικό γλυπτό, σήμα κατατεθέν της παραλίας. Άλλες παραλίες είναι οι: Ξάνεμος, Μεγάλη Άμμος, Αχλαδιές, Βρωμόλιμνος, Αγία Παρασκευή, Μεγάλος και Μικρός Ασέλινος. Επίσης η Μπανάνα, το Μανδράκι, το Λιμανάκι του Ξέρξη, η Κεχριά, το Κάστρο, ο Τρούλος και η παραλία στο νησί Τσουγκριά.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Λιμεναρχείο: 24270- 22017,  Αεροδρόμιο: 24270- 22049  Τελωνείο: 24270 -22510,  Ιπτάμενα Δελφίνια: 24270- 22209,  Φέρρυ Μπόουτ: 24270 22204,  Αστυνομία: 24270 -21111,  Κέντρο Υγείας: 24270- 22222,   Φαρμακεία: 24270- 22988, 24270 -21230, 24270- 22666, 24270-24090.