Ο Νομός Καρδίτσας με μια ματιά

Ο νομός Καρδίτσας είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της. Η ομώνυμη πόλη της Καρδίτσας, είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο εμπορικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο του Συνορεύει με τους νομούς: Τρικάλων (Β), Λάρισας (Α), Φθιώτιδος (ΝΑ), Ευρυτανίας (Ν), Άρτας (Δ), Αιτωλοακαρνανίας (ΝΔ). Στην ανατολική του πλευρά ,απλώνεται ένα μέρος της εύφορης Θεσσαλικής πεδιάδας. Στο δυτικό τμήμα του νομού κυριαρχούν οι πανύψηλες βουνοκορφές των επιβλητικών Αγράφων. Μικρά ποτάμια και ρέματα διατρέχουν τον κάμπο της Καρδίτσας, με κυριότερο τον Ενιπέα, παραπόταμο του Πηνειού. Ο νομός,πατρίδα του αγωνιστή Γεωργίου Καραϊσκάκη και του πολιτικού και στρατιωτικού Νικολάου Πλαστήρα, αποτελεί πηγή πολλών ιστορικών και βυζαντινών μνημείων.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Σημείο αναφοράς και ο ισχυρότερος τουριστικός πόλος του νομού Καρδίτσας, είναι η πανέμορφη λίμνη Πλαστήρα, έμπνευση του Καρδιτσιώτη πολιτικού και στρατιωτικού Νικολάου Πλαστήρα. Η τεχνητή λίμνη, βρίσκεται μέσα σε μια καταπληκτική τοποθεσία, περίπου στη μέση του νομού και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου. Προορισμούς του νομού, αποτελούν και η σύγχρονη πόλη της Καρδίτσας με το υπέροχο άλσος, τα νεοκλασσικά κτίρια και τους βυζαντινούς ναούς, το Μουζάκι  που αποτελεί και ορμητήριο για πολλές κοντινές εξορμήσεις, η ”βασίλισσα” των Αγράφων η Ρεντίνα, το Φανάρι με το Βυζαντινό του κάστρο κ.ά.

Εναλλακτικός τουρισμός

Για όσους προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό, τη φύση και την ηρεμία, τα χωριά της Αργιθέας και του Αχελώου, σκαρφαλωμένα στα μεγαλοπρεπή και δυσπρόσιτα Άγραφα, θα τους μαγέψουν με την αυθεντική τους ομορφιά. Οι δραστηριότητες στη φύση, δίνουν στους λάτρεις των σπορ την ευκαιρία για περιπέτεια. Το χωριό Πορτή, με την πανοραμική θέα, η Νεράϊδα, μέσα σε καταπράσινο τοπίο, η Καρίτσα και ο Μπελομύτης που διατρέχονται από τον ποταμό Καρυτσιώτη, το Ανθηρό, το Πετρίλο, η Δρακότρυπα,το Πευκόφυτο, κ.ά. είναι γραφικά χωριά του νομού. Ο Μεσενικόλας, μέσα σε δάσος από βελανιδιές, φημίζεται για τα κρασιά του, από την τοπική ποικιλία σταφυλιών ”Μαύρο Μεσενικόλα”. Το ιστορικό χωριό Μαυρομάτι, κοντά στο Μουζάκι, είναι η γενέτειρα του αγωνιστή της Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη. Στο χωριό υπάρχει ο αδριάντας του, το σπίτι όπου μεγάλωσε, η επισκέψιμη σπηλιά, όπου γεννήθηκε και ο ναός του Αγ. Γεωργίου.

Δημοφιλείς προορισμοί

Καρδίτσα

Η Καρδίτσα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, είναι χτισμένη στη δυτική άκρη της εύφορης Θεσσαλικής πεδιάδας. Αποτελεί εμπορικό,διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού. Διαθέτει μια πολύ καλή ρυμοτομία, με πολλούς πεζόδρομους, αλλά και δίκτυο ποδηλατόδρομων. Πατρίδα του Γεώργιου. Καραϊσκάκη, αλλά και του Νικολάου Πλαστήρα, έχει ταυτιστεί σαν προορισμός με την πανέμορφη τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, που ήταν έμπνευση και έργο του Καρδιτσιώτη πολιτικού. Η λίμνη απέχει 50 χλμ. περίπου από το κέντρο της πρωτεύουσας…Δείτε περισσότερα

Θεσσαλικά Άγραφα Επιβλητικά, δυσπρόσιτα, με πανύψηλες κορυφές που ”αγγίζουν” τον ουρανό. Ίσως η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας. Γη άγρια, αυθεντική, μυστηριώδης, με πολυάριθμες βαθιές χαράδρες και σχεδόν απάτητες κορυφές. Δεν έχεις παρά να υποκλιθείς στο ορεινό μεγαλείο των Θεσσαλικών Αγράφων. Τα Άγραφα έχουν καταγραφεί ως η δεύτερη στον κόσμο σε καθαρό αέρα περιοχή. Σκορπισμένα στις απόκρημνες πλαγιές ή αιωρούμενα πάνω από απότομες χαράδρες, στην απρόσιτη και βραχώδη γη, βρίσκονται τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους…Δείτε περισσότερα

Λίμνη Πλαστήρα  Ένας επίγειος παράδεισος, ξεδιπλώνεται κάτω από τη σκιά των μεγαλόπρεπων κορυφών των Αγράφων. Πρόκειται για την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, που αποδυκνύει ότι ο άνθρωπος, με την παρέμβασή του, μπορεί να ”φτιάξει” ένα αριστούργημα, εφάμιλλο με εκείνα της φύσης. Εμπνευστής της ιδέας, φέρεται ο Καρδιτσιώτης πολιτικός και στρατιωτικός Νικόλαος Πλαστήρας, που μετά από συσσώρευση νερού στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, από καταστροφικές βροχές, είπε πως εκεί, θα μπορούσε κάποτε να γίνει λίμνη…Δείτε περισσότερα

Ο Νομός Καρδίτσας σε εικόνες

[supsystic-gallery id=95] *Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Τα γραφικά χωριά

Μουζάκι

Το Μουζάκι είναι μια σύγχρονη κωμόπολη, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Βορειοδυτικής Καρδίτσας. Ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Μουζακίου είναι το Μαυρομάτι, η γενέτειρα του αγωνιστή Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το Μουζάκι, απλώνεται στις παρυφές του Ιτάμου, σε υψόμετρο 180μ. και διασχίζεται από το χείμαρρο Πάμισο. Αποτελεί σημείο αναφοράς των κατοίκων και των επισκεπτών, αφού αποτελεί κόμβο από και προς την Αργιθέα, τη λίμνη Πλαστήρα, την Ήπειρο και το Νομό Τρικάλων. Από την Καρδίτσα απέχει 28 χιλιόμετρα και μόνο 20 χλμ. από τα Τρίκαλα.

Δύο οδικοί άξονες ξεκινούν από το Μουζάκι, διασχίζουν τη δύσβατη περιοχή της Αργιθέας και καταλήγουν στα χωριά του Δήμου Αχελώου και το Νομό Άρτας. Το Μουζάκι έχει τις υποδομές που χρειάζονται για να υποδεχθεί τους επισκέπτες του και να τους αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Άνετα καταλύματα, καφέ, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, ζεστή φιλοξενία και γεύσεις της τοπικής κουζίνας, μας περιμένουν στην όμορφη κωμόπολη της Καρδίτσας. Αφού πάρουμε μια μικρή ”γεύση” από τα περάσματα της Πίνδου, μέσα από την εντυπωσιακή σχισμή των απόκρημνων βράχων, μπορούμε να αρχίσουμε την περιήγησή μας στους κρυμμένους θησαυρούς των βουνών της.

Σημεία επίσκεψης

Στο ιστορικό Μαυρομάτι, θα επισκεφθούμε το σπίτι του Γ.Καραϊσκάκη και την επισκέψιμη σπηλιά όπου γεννήθηκε το 1882, καθώς και το αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο του, το ναό του Αγ.Γεωργίου 2 χλμ. έξω από το χωριό Μαυρομάτι, το ναό Κοίμησης της Θεοτόκου του 1592 στο χωριό Πορτή με την υπέροχη, πανοραμική θέα, τα υπολείμματα αρχαίων τειχών στο Παλαιόκαστρο, το πέτρινο γεφύρι του 16ου αι. την «Παλαιοκαμάρα» Πορτής, έργο του μητροπολίτη Λάρισας Αγ. Βησσαρίωνος κ.ά

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΤΕΛ-Πρακτορείο Μουζακίου: (24450)-41221,  Πρακτορείο Μουζακίου Καρδίτσας: (24450)- 41221,  Κέντρο Υγείας: (24450)- 49100,   Κέντρο Υγείας:  (24453)- 50000,  Αστυνομικό Τμήμα: (24450)- 42101,  Πυροσβεστική Υπηρεσία:  (24450)- 43199,   Ταξί  (ΠΙΑΤΣΑ):  (24450)- 41777

Νεοχώρι

Το κεφαλοχώρι, με φόντο του τα Άγραφα και την ανεμπόδιστη θέα προς τη λίμνη, είναι η πρωτεύουσα τη Δημοτικής Ενότητα Αγράφων και απέχει από την Καρδίτσα 37 χλμ. Οι πολλοί ”μαχαλάδες” του είναι απλωμένοι σε πλαγιά σε υψόμετρο από 900 έως 1050 μ. Υπήρξε έδρα της Επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1821 και εδώ λειτούργησε μία από τις σπουδαιότερες Σχολές των Αγράφων.

Από τα πολλά παραδοσιακά σπίτια που υπήρχαν στο Νεοχώρι, σήμερα υπάρχουν μόνο δυο παλιές οικίες μέσα στο χωριό, που διασώζουν τις πανέμορφες ξυλόγλυπτες βεράντες τους, δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής παράδοσης. Μέσα στο χωριό, θα επισκεφθούμε το παλιό Σχολείο του Νεοχωρίου, όπου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης και τον Βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου. Στο Νεοχώρι, υπάρχουν δωμάτια και ξενώνες, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, που υποδέχονται τους επισκέπτες με τη ζεστή τους φιλοξενία. Χρήσιμα τηλέφωνα: Νοσοκομείο 24413 51555,  Κέντρο Υγείας Μουζακίου 24450 49100

Πεζούλα-Καλύβια

Η γραφική Πεζούλα είναι κτισμένη σε 900 μ. υψόμετρο, βυθισμένη στο πράσινο, αφού στο χωριό υπάρχει μεγάλη δασική έκταση με έλατα, καστανιές και δρυς. Απέχει από την Καρδίτσα 33 χλμ. Από την κορυφή Καραμανώλη, σε υψόμετρο 1.500 μ.έχουμε μαγευτική θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Δυτικά του χωριού υπάρχει το σπήλαιο «Δρακότρυπα». Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, το χωριό και κυρίως ο οικισμός Καλύβια Πεζούλας, γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη.

Τα Καλύβια Πεζούλας, είναι ένας όμορφος και συνεχώς αναπτυσσόμενος παραλίμνιος οικισμός. Βρίσκεται ακριβώς μετά το Μεγάλο Ποτάμι και από το κέντρο του ξεκινούν οι δρόμοι για την Πεζούλα, αλλά και τα χωριά Φυλακτή και Νεράιδα. Στα Καλύβια Πεζούλας, υπάρχουν πολλές εξοχικές κατοικίες, αλλά και δωμάτια, ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Λίγο πιο κάτω από τον οικισμό βρίσκεται η πλαζ της Πεζούλας.

Ρεντίνα

Στα όρια των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας, βρίσκεται η Ρεντίνα, η ”βασίλισσα” των Αγράφων. Η απόστασή της από την Καρδίτσα είναι 56 χλμ. Το ιστορικό κεφαλοχώρι είναι επίσημα ανακηρυγμένος διατηρητέος ορεινός οικισμός και τα σπίτια του διατηρούν αλώβητη την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ. μέσα σε δάση με δρυς, έλατα, πλατάνια και βελανιδιές. Aποτελεί πηγή ιστορικών και βυζαντινών μνημείων. Έχει χαρακτηρισθεί ως ”τόπος ναών”και τα ιστορικά και θρησκευτικά της μνημεία έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα για την φύλαξη της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι 24 εκκλησίες, παρεκκλήσια και ξωκλήσια, τα μοναδικά μουσεία, ο μουσειακός ναός του Αγ.Γεωργίου και τα ερείπια πελασγικού τείχους, στο λόφο Παλαιόκαστρο, δηλώνουν τη σημαντική ιστορία της περιοχής. Στην Ελληνική Επανάσταση ήταν έδρα καπεταναίων και πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση. Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Βασίλειος Αγκύρας και γιορτάζει στις 22 Μαρτίου. Επίσης, του Αγίου Γεωργίου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι και αναβιώνει το τοπικό έθιμο “Μπαϊράκια”. Από τη Ρεντίνα ξεκινούν επίσης μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές. Η ζεστή φιλοξενία και η τοπική παραδοσιακή κουζίνα, θα μας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις, φεύγοντας από το κεφαλοχώρι των Αγράφων.

Αξιοθέατα

 Ο μουσειακός ναός του Αγίου Γεωργίου (χτισμένος το 1662, με σκαλιστό τέμπλο, τοιχογραφίες της Κρητικής Σχολής, προσκυνητάρια από φίλντισι, πολυέλαιοι από την Πόλη κ.ά). Το Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης. Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Ιερός ναός Αγίου Νικολάου κ.ά. Χρησιμα τηλέφωνα: Δημαρχείο: 24433-53800,  Αγροτικό Ιατρείο: 24433-71201.

Φανάρι

Το Φανάρι, απέχει μόνο 14 χλμ. από την Καρδίτσα. Ο λόφος γύρω από τον οποίο είναι χτισμένο, σε υψόμετρο 350 μ.αποτελεί μέρος της λοφοσειράς που αποσπάται από την οροσειρά των Αγράφων και μοιάζει σαν χερσόνησος μέσα στη Θεσσαλική πεδιάδα. Ο οικισμός φέρει μια μακραίωνη ιστορία και στη θέση του υπήρχε άλλοτε η Αρχαία Ιθώμη. Ο Άγιος Σεραφείμ υπήρξε επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου με έδρα το Φανάρι. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το Βυζαντινό Κάστρο, που διατηρείται στο ακέραιο. Το στρατηγικό σημείο που είναι χτισμένο, το κάνει ορατό από πολύ μακριά και φωταγωγημένο τη νύχτα, μοιάζει να φωτίζει τον θεσσαλικό κάμπο. Το Φανάρι δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και διαθέτει αξιόλογες υποδομές σε όλους τους χώρους διαμονής και εστίασης.