Τα Θεσσαλικά Άγραφα με μια ματιά

Λίμνη Στεφανιάδα-Θεσσαλικά ΆγραφαΕπιβλητικά, δυσπρόσιτα, με πανύψηλες κορυφές που ”αγγίζουν” τον ουρανό. Τα Θεσσαλικά Άγραφα είναι ίσως η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας. Γη άγρια, αυθεντική, μυστηριώδης, με πολυάριθμες βαθιές χαράδρες και σχεδόν απάτητες κορυφές. Δεν έχεις παρά να υποκλιθείς στο ορεινό μεγαλείο των Θεσσαλικών Αγράφων. Τα Άγραφα έχουν καταγραφεί ως η δεύτερη στον κόσμο σε καθαρό αέρα περιοχή.Η κοίτη του Αχελώου, πάνω στα περήφανα βουνά, χωρίζει την Αργιθέα από την Ήπειρο. Σκορπισμένα στις απόκρημνες πλαγιές ή αιωρούμενα πάνω από απότομες χαράδρες, στην απρόσιτη και βραχώδη γη, βρίσκονται τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους. Με τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού που συνεχώς αυξάνονται, η περιοχή αρχίζει σταδιακά να αναπτύσσει υποδομές για τη φιλοξενία τους. Δωμάτια και ξενώνες, ταβερνάκια και παραδοσιακά καφενεία, μας υποδέχονται με τη ζεστή τους φιλοξενία, στη σαγηνευτική μοναξιά των Θεσσαλικών Αγράφων.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Μονή Πελεκητής-Θεσσαλικά ΆγραφαΣτα 1400 μ. υψόμετρο και σχεδόν σφηνωμένη στα απότομα βράχια των Αγράφων, βρίσκεται η Μονή Πελεκητής, με απεριόριστη θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Η γνωστή σαν Παναγία των βράχων (κάστρο στο παρελθόν), είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές της Καρδίτσας και σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο. Το μονότοξο γεφύρι του Πετρωτού, στο φαράγγι του Πετριλιώτη, το τρίτο μονότοξο γεφύρι του εντυπωσιακού φαραγγιού.  Το πέτρινο γεφύρι της Καρυάς. Η λίμνη Στεφανιάδα, στις δυσπρόσιτες βουνοκορφές των Αγράφων, πριν φτάσουμε στην κοίτη του Αχελώου. Πάνω από την περιοχή της Αργιθέας, η λίμνη μετρά περίπου μισό αιώνα ύπαρξης, αφού δημιουργήθηκε από κατολίσθηση, το 1963. Το μοναστήρι της Σπηλιάς, που ”στέκεται” στην κορυφή ενός απότομου βράχου, σε ύψος 900 μ. Φιλοξενεί δύο ναούς, της Κοίμησης της Θεοτόκου (1604) και της Ζωοδόχου Πηγής (1736). Στον δεύτερο που είναι και ο μεγαλύτερος, ξεχωρίζει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του. Στη βάση του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά, όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από μοναχούς.

Δραστηριότητες

Πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, αναρρίχηση, κάνιονινγκ και ράφτινγκ, με την πρωτοβουλία και τη φροντίδα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Στη διαδρομή από το Μουζάκι προς τα χωριά της Δυτικής Αργιθέας και τέλος στα χωριά του Αχελώου, που θεωρείται και η πιο συγκλονιστική και σε υψόμετρο 1650 μέτρων, συναντάς τη διάβαση του Τύμπανου, το πιο δύσβατο πέρασμα της Θεσσαλίας.