Η Λίμνη Πλαστήρα με μια ματιά

Ένας επίγειος παράδεισος, ξεδιπλώνεται κάτω από τη σκιά των μεγαλόπρεπων κορυφών των Αγράφων. Πρόκειται για την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, που αποδυκνύει ότι ο άνθρωπος, με την παρέμβασή του, μπορεί να ”φτιάξει” ένα αριστούργημα, εφάμιλλο με εκείνα της φύσης. Εμπνευστής της ιδέας, φέρεται ο Καρδιτσιώτης πολιτικός και στρατιωτικός Νικόλαος Πλαστήρας. Μετά από συσσώρευση νερού στο οροπέδιο της Νεβρόπολης, από καταστροφικές βροχές, είπε πως εκεί, θα μπορούσε κάποτε να γίνει λίμνη. Έτσι θα δινόταν και μια ουσιαστική λύση στην άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Στη θέση του οροπεδίου δημιουργήθηκε το σπουδαίο φράγμα του Ταυρωπού και προέκυψε μια από τις πιο δημοφιλείς λίμνες της Ελλάδας. Η πανέμορφη λίμνη Ταυρωπού, που από το 1984, ονομάστηκε επίσημα λίμνη Νικολάου Πλαστήρα.

Εικόνες που μαγεύουν

Στο τοπίο γύρω από τη λίμνη, επικρατεί η απόλυτη κυριαρχία του πράσινου, ενώ μέσα στα γαλανά νερά της,”πλέουν” τα μικρά καταπράσινα φιορδ. Οι δύο αντικριστές πλαζ, αυτές της Πεζούλας και του Λαμπερού, προσφέρονται για κολύμπι, ενώ στην πρώτη, δίνεται η ευκαιρία για canoe kayak και υδροποδήλατα. Ο μαγευτικός γύρος της λίμνης είναι περίπου 65 χλμ.,ενώ η βόλτα με άλογα στις όχθες του, αποτελεί μοναδική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Η περιοχή αν και εξελίσσεται διαρκώς τουριστικά, κρατά αλώβητη τη γραφικότητά της. Πολλά είναι τα ξενοδοχεία και οι παραδοσιακοί ξενώνες, που εναρμονίζονται απόλυτα με το ειδυλλιακό περιβάλλον. Θα βρούμε επίσης καλόγουστα καφέ και μπαράκια για όλα τα γούστα. Επίσης οι ταβέρνες της μας κερδίζουν με τις γαστρονομικές απολαύσεις της εκλεκτής τους κουζίνας. Ο απόλυτος Καρδιτσιώτικος προορισμός, είναι ιδανική επιλογή διακοπών όλο το χρόνο,αφού η χρωματική του παλέτα, γεμάτη με όλα τα χρώματα της φύσης, βρίσκει κάθε εποχή τον τρόπο να μας μαγεύει.

Δραστηριότητες

Ορειβατικές διαδρομές, ποδηλασία ( Mountain Bike), τοξοβολία, canoe kayak, υδροποδήλατα, ιππασία, πεζοπορία, αναρρίχηση.

Αξιοθέατα
Ιερά Μονή Κορώνας, Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής, Μουσείο οίνου και αμπέλου Μεσενικόλα. Νερόμυλοι Κερασιάς και Πεζούλας, φράγμα Ταυρωπού, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης. Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελομίτη, Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου.