ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Από τα καταπράσινα δάση ως τις δαντελωτές ακρογιαλιές

Ο Νομός Λάρισας με μια ματιά

Είναι ο μεγαλύτερος νομός της Θεσσαλίας, προικισμένος με πολλές, διαφορετικές φυσικές ομορφιές. Η πόλη της Λάρισας, μια σύγχρονη και πολύ ''ζωντανή'' πόλη, με μεγάλο ιστορικό παρελθόν, είναι η πρωτεύουσα του νομού.  Συνορεύει με τους νομούς Κοζάνης ( ΒΔ), Πιερίας ( ΒΑ), Μαγνησίας ( ΝΑ), Φθιώτιδας (Ν), Καρδίτσας ( ΝΔ), Τρικάλων (Δ)  και στο ανατολικό τμήμα του νομού, απλώνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος. Εδώ η φύση έχει ταιριάξει αρμονικά τις απότομες, γυμνές βουνοκορφές, με τα καταπράσινα δάση και τις δαντελωτές ακρογιαλιές στο Αιγαίο. Τα φαράγγια και τους καταρράκτες με τις εύφορες πεδιάδες της Θεσσαλικής γης και το γαλάζιο του Πηνειού. Ο νομός Λάρισας τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας, με αξιόλογες υποδομές σε χώρους διαμονής και εστίασης, αλλά και με τη δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και πολλές δραστηριότητες στη φύση.

Σαν ζωγραφιά

Ο ποταμός Πηνειός διασχίζει το νομό, περνάει ανάμεσα στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο στην περίφημη κοιλάδα των Τεμπών και πριν εκβάλλει στο Θερμαϊκό, σχηματίζει Δέλτα που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο. Στη μεγάλη ακτογραμμή 50 χλμ. στο Αιγαίο, από τα όρια του νομού Μαγνησίας, έως τα όρια του νομού Πιερίας κι εκεί που ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος και το Μαυροβούνι, συναντούν το αρχιπέλαγος, σχηματίζονται πολλές πανέμορφες παραλίες, μικροί όρμοι, πιο βραχώδεις ακτές, αλλά και μεγάλες αμμουδιές

Τα ορεινά και παραθαλάσσια στολίδια

Μια βόλτα στα μονοπάτια της ιστορίας και της παράδοσης, μας προσφέρουν τα παραδοσιακά χωριά και κωμοπόλεις, με τα παλιά αρχοντικά, τα πέτρινα γεφύρια,τα καλντερίμια, τα ιστορικά μνημεία αλλά και τι πολλές εκκλησίες. Στο μυθικό Όλυμπο, στα βορειοανατολικά του νομού, θα επισκεφθούμε τον Τύρναβο, την Ελασσόνα, τον Πυργετό και τη Ραψάνη, την ιστορική Τσαριτσάνη, το Λιβάδι κ,ά. Στην ανατολική πλευρά του νομού, θα ανακαλύψουμε τα ορεινά στολίδια του Κισσάβου. Την αρχοντική Αγιά και το Μεταξοχώρι, τη Μελιβοία, τη Σκήτη και την Καρίτσα. Στα πόδια του βουνού, εκεί που το πράσινο φτάνει μέχρι τις ακτές και μπλέκεται με το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, μας περιμένουν οι πανέμορφες παραλίες και η πεντακάθαρη θάλασσα. Αγιόκαμπος, Κόκκινο Νερό, Βελίκα, Σωτηρίτσα, Πλατιά Άμμος κ.ά.

Οι Παραλίες

Αγιόκαμπος, Κάτω Σωτηρίτσα, Βραχάκια, Βελίκα, Παλιουριά, Κόκκινο Νερό, Στόμιο, Μεσάγκαλα. Καστρί Λουτρό, Πλατιά Άμμος, Ρακοπόταμος, Πολυδένδρι, Μύλος Γλυμμένη, Ψαρόλακας, Πηγάδι, Τσιλιγιώργος κ.ά.

Δραστηριότητες
Καταδύσεις, sea-kayak, ποδήλατο θαλάσσης, catamaran, ιστιοπλοΐα, beach volley, Wind Serf, Kite Serf, Rafting, Caone - Kayak, JeepSafari,  Canyoning. Παραπέντε, Πεζοπορία - Trekking, ανάβαση Κισσάβου, πεζοπορικές διαδρομές.

Εικόνες από τον Νομό Λάρισας

[supsystic-gallery id=10]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλίκ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

 Αξίζει να επισκεφθείτε

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Τρία βουνά, ο Τίταρος, τα Αντιχάσια και ο Όλυμπος, περιβάλλουν τους καταπράσινους κάμπους της Ελασσόνας. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά,στους πρόποδες μιας λοφοσειράς, στη νότια πλευρά του Ολύμπου. Το υδάτινο μονοπάτι του ποταμού Ελασσονίτη, διασχίζει την πόλη και τη χωρίζει σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και τη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού.

Τα δύο μέρη της πόλης τα συνδέουν τρεις γέφυρες, καθώς και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι. Πέτρινα γεφύρια και βυζαντινά μοναστήρια, στολίζουν την περιοχή. Η Ελασσόνα φημίζεται κυρίως για τα τυροκομικά της προϊόντα. Σημεία επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή,αποτελούν τα γραφικά χωριά Λιβάδι, Κρυόβρυση, Καρυά, Σαραντάπορος, Βερδικούσα η ιστορική Τσαριτσάνη κ.ά.

Αξιοθέατα στην Ελασσόνα

Το Μοναστήρι της Παναγιάς Ολυμπιώτισσας, που είναι το σημαντικότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Η Μονή δεσπόζει επάνω στο λόφο, στην θέση όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Ολοσσών. Το καθολικό του μοναστηριού είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Το παλαιό τοξωτό γεφύρι, που ενώνει τα δύο μέρη της πόλης, το παλιό τζαμί, τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας και Εθνικής Αντίστασης, η λίμνη του Κεφαλόβρυσου σε κοντινή απόσταση.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κέντρο Υγείας Ελασσόνας: (24930)- 22222, 23660, 23725,  Πυροσβεστική Υπηρεσία : (24930)- 25 105 -24930- 22 199,  Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας: (24930) -22300 - 22 100,   Φαρμακεια: (24930)- 22 150 - 23 244 -22 393 - 23 356.


ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Τα ιστορικά Αμπελάκια, είναι ένας από τους παραδοσιακούς οικισμούς του νομού Λάρισας και ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Τεμπών. Βρίσκονται στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών, χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα. Απέχουν μόνο 5 χλμ. από τα Τέμπη και 31 χλμ. από τη Λάρισα. Το χωριό φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του, σημάδι της μεγάλης αίγλης που γνώρισαν στο παρελθόν τα Αμπελάκια.

Η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη οφειλόταν στην επεξεργασία, την βαφή και στο εμπόριο νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι και διοχέτευαν στις σημαντικότερες αγορές της Κεντρικής κυρίως Ευρώπης.

Η «Κοινή Συντροφιά»

Μια μαγεία διαχέει τον επισκέπτη, μέσα στα στενά του χωριού όπου τα σπίτια, οι λιθόστρωτοι δρόμοι και τα επιβλητικά αρχοντικά κρεμασμένα στις πλαγιές του βουνού, μαρτυρούν το σημαντικό του παρελθόν. Τα αρχοντικά της ακμής των Αμπελακίων αποτελούσαν υπόδειγμα της ντόπιας Λαϊκής αρχιτεκτονικής με επιδράσεις στα χρώματά τους από το ευρωπαϊκό μπαρόκ. Κυρίως όμως η Ιστορική Κοινότητα είναι γνωστή για την «Κοινή Συντροφιά». Από τους περισσότερους ιστορικούς χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος συνεταιρισμός κεφαλαίου και εργασίας που θεωρείται ο πρώτος του είδους στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο. Σίγουρα τα Αμπελάκια και οι μαγευτικές τοποθεσίες γύρω από τον οικισμό που προσφέρονται για περιπατητές, αποτελούν ενδιαφέρον σημείο επίσκεψης του ταξιδιού μας

Αξιθέατα στα Αμπελάκια

Το αρχοντικού του Γεωργίου Μαύρου (Σβάρτς), υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Ήταν η έδρα της «Κοινής Συντροφιάς»και σήμερα είναι αληθινό μουσείο λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής, με ξυλόγλυπτα και εξαιρετικές ζωγραφιές εμπνευσμένες από την Πόλη. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, υπόδειγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 18ου αιώνα με έντονα στοιχεία της Βυζαντινής παράδοσης. Η Βιβλιοθήκη "Μανιαρείου Κληροδοτήματος", με αξιόλογα βιβλία, του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα και χειρόγραφα του 14ου αιώνα. Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Αμπελακίων και η Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων..


ΤΥΡΝΑΒΟΣ

Ο Τύρναβος, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού και βρίσκεται 17 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας. Η πόλη είναι χτισμένη στην αριστερή όχθη του ποταμού Τιταρήσιου, παραποτάμου του Πηνειού, ο οποίος φθάνει μέσα στην πόλη, αλλά διατρέχει και ολόκληρη την περιοχή του Δήμου. Ο Τύρναβος είναι μια πόλη με σημαντική ιστορία και παράδοση. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 18ο αιώνα χάρη στην αναπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων.

Τσίπουρο και...Μπουρανί

Oνομαστά είναι τα σταμπωτά υφάσματα με τα ανεξίτηλα φυτικά χρώματα, τα περίφημα «σταμπωτά» Τυρνάβου. Σήμερα, ο Τύρναβος είναι πανελλήνια γνωστός για την άριστη ποιότητα των κρασιών του και το περίφημο ούζο και τσίπουρο Τυρνάβου. Είναι επίσης γνωστός για το μοναδικό στον κόσμο έθιμο Μπουρανί,στα πλαίσια του καρναβαλιού Διονυσιακών καταβολών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Θαυμάσια είναι τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και οι ιστορικές εκκλησίες της πόλης, με τα εξαιρετικά κειμήλια και τοιχογραφίες.

Σημεία επίσκεψης 
Η γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού, το λιθόκτιστο τούρκικο χαμάμ, η λίμνη Μάτι Τυρνάβου (η μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας και πυρήνας ενός οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα), η Βρύση Τυρνάβου, μια τεχνητή λίμνη σημαντικός υδροβιότοπος και σταθμός αποδημητικών πουλιών, το καταπράσινο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι και το μικρό ζωολογικό κήπο.

Χρήσιμα τηλέφωνα 
Κέντρο Υγείας Τυρνάβου: τηλ.: 2492350000,  Γενικό νοσοκομείο Λάρισας: 2410-230031-34,  Πανεπιστημιακό Περι/κό Νοσοκομείο Λάρισας: 2410-617000


ΣΤΟΜΙΟ

Το καταπράσινο Στόμιο είναι παραθαλάσσιος οικισμός και πολύ δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός του νομού. Απέχει 48 χλμ. από τη Λάρισα και βρίσκεται πολύ κοντά στο Δέλτα του Πηνειού. Είναι ένα τουριστικό θέρετρο που συνδυάζει απόλυτα το βουνό με τη θάλασσα. Τα δάση του Κισσάβου, που βρίσκονται γύρω από το χωριό και η παρουσία πολλών νερών, δημιουργούν βιότοπους που αποτελούν μέρος του Δέλτα Πηνειού

Η παραλία και η γιορτή της...σαρδέλας

Η μεγάλη παραλία του μήκους 2 χλμ έχει επανειλημμένα βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία. Η πλούσια χρυσαφένια αμμουδιά και τα ρηχά καταγάλανα νερά είναι τα ''συν'' που κάνουν τον οικισμό ιδανικό τόπο για οικογενειακές διακοπές. Στην παραλία του Στομίου υπάρχει η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και ιδιαίτερα wind surfing. Σήμα κατατεθέν του Στομίου είναι ο φάρος κοντά στο γραφικό του λιμάνι,όπου τα ψαροκάϊκα εφοδιάζουν καθημερινά τις ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Άλλωστε το Στόμιο, είναι γνωστό ψαροχώρι του νομού και κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται εκεί η Γιορτή της Θάλασσας με τη γιορτή της σαρδέλας, που προσελκύει εκατοντάδες επισκέπτες. Ο οικισμός διαθέτει ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια , καφέ-μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, καθώς και camping που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες.


Κάντε κράτησηBooking.com


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ
Η αρχόντισσα του κάμπου

Δείτε περισσότερα

ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ
Περιήγηση στο φαράγγι της Καλυψώς

Δείτε περισσότερα

Αγιόκαμπος-ΛάρισαΑΓΙΟΚΑΜΠΟΣ - ΒΕΛΙΚΑ
Εκεί που το πράσινο αγγίζει την θάλασσα

Δείτε περισσότερα

Αγιά-ΛάρισαΑΓΙΑ
Στους πρόποδες του Κισσάβου

Δείτε περισσότερα

μεσάγκαλαΜΕΣΑΓΚΑΛΑ
Άρωμα βουνού και θαλασσινού αέρα

Δείτε περισσότερα

Τα αριστουργήματα της φύσης

Δάσος Πολυδενδρίου

Ο Νομός Λάρισας διαθέτει ένα από τα πιο όμορφα και πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα δάση της χώρας μας, είναι αυτό στο Πολυδένδρι ,στο όρος Μαυροβούνι. Απέχει 67 χλμ. από τη Λάρισα. Δύο ρέματα, της «Μπουρμπουλήθρας» και του «Ρακοποτάμου» βρίσκονται στις άκρες του και αποτελούν τα φυσικά του όρια. Στις πηγές του Ρακοπόταμου, στη θέση ''Βέλλα'' υπάρχει ένα πυκνό δάσος ελάτης που κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Πλήθος δραστηριοτήτων προσφέρονται, καθώς υπάρχουν μονοπάτια πεζοπορίας ανάμεσα σε μοναδικής ομορφιάς βλάστηση, ποδηλατόδρομος και δυνατότητα για Canyoning και rappel στο ρέμα του Ρακοπόταμου, πάντα με έμπειρους συνοδούς. Αυτό το ρέμα είναι πλούσιο σε νερά όλες τις εποχές, και η διαδρομή που ξεκινά από το Μαυροβούνι και καταλήγει στο Αιγαίο, διασχίζοντας τοπία με πυκνή βλάστηση, φυσικές λίμνες και καταρράκτες, σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη. Εδώ,βρίσκονται και οι δύο εκκλησίες, χτισμένες τον 16ο αιώνα, με αξιόλογες τοιχογραφίες. Πρόκειται για το Ναό της Παναγίας Πολυδενδρίου με την πελώρια βελανιδιά δίπλα στο ναό και ο Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Κοιλάδα των Τεμπών

Ένα διαχρονικό πέρασμα που ενώνει τη Θεσσαλία με τη Μακεδονία ,είναι η περίφημη κοιλάδα των Τεμπών. Το στενό πέρασμα ανάμεσα στα δύο θρυλικά βουνά την Όσσα και τον Όλυμπο χαρακτηρίζεται από οργιώδη βλάστηση: αιωνόβια πλατάνια και ιτιές, και πηγές με κρυστάλλινα νερά.Έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και στο πιο στενό σημείο της κοιλάδας σχηματίζεται εντυπωσιακό φαράγγι 25 μέτρων πλάτος και περίπου 500 μέτρων ύψος.Μέσα στην όμορφη κοιλάδα,,ρέει ο ποταμός Πηνειός,ακολουθώντας το ήρεμο ταξίδι του,μέχρι τις εκβολές του στο Θερμαϊκό Κόλπο.Στο κέντρο σχεδόν της κοιλάδας βρίσκεται η γνωστή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής,χτισμένη περίπου το 1910 από τους σιδηροδρομικούς. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής,με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται η μικρή σπηλιά όπου ήταν το αρχικό προσκύνημα.Στο τέλος της σπηλιάς από μία οπή στο βράχο αναβλύζει το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής.

Πηνειός

Ο Πηνειός και ο Νομός Λάρισας,  είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το μήκος του ποταμού ξεπερνά τα 200 χλμ. και το μακρινό του ταξίδι, ξεκινά από την όμορφη Πίνδο, απ'όπου και πηγάζει. Δημιουργώντας εντυπωσιακούς μαιάνδρους, διασχίζει τη θεσσαλική πεδιάδα, δίνοντάς της ζωή με τα νερά του, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και τέλος εκβάλλει στο Θερμαϊκό Κόλπο. Το Δέλτα του Πηνειού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Διαθέτει παραποτάμια δάση, εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 600 είδη φυτών,και πάνω από 200 είδη πουλιών, καθώς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περάσματα αποδημητικών πτηνών. Το Δέλτα του βρίσκεται κοντά στον παραλιακό οικισμό Στόμιο. Η γενικά ήρεμη ροή των νερών προσφέρεται για canoe kayak ακόμη και για αρχάριους.