ΑΓΙΑ

Στους πρόποδες του Κισσάβου

Η Αγιά με μια ματιά

Η γραφική και αρχοντική κωμόπολη της Αγιάς, είναι χτισμένη στους πρόποδες του καταπράσινου Κισσάβου, σε υψόμετρο 200 μ. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού, απέχει 36 χλμ. από τη Λάρισα και είναι οδικός κόμβος πάνω στις επαρχιακές οδούς που συνδέουν τη Λάρισα με τα παραθαλάσσια χωριά του νομού. Η θέση της στο «άνοιγμα» που δημιουργείται από τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, την ταυτίζει με το αρχαίο Δώτιον Πεδίον. Από τη μια η Αγιά έχει φόντο τις χιονισμένες το χειμώνα κορυφές του Κισσάβου κι από την άλλη, στο ανατολικό σημείο του οικισμού έχει πανοραμική θέα στο τέλος του Θερμαϊκού και στο βαθυγάλανο Αιγαίο.

Το χωριό

Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της, βλέπεις παντού εικόνες από την αίγλη και τον πλούτο που γνώρισε αυτό το κεφαλοχώρι στα μακρινά χρόνια του 18ου αι. Τότε που η επεξεργασία και το εμπόριο του βαμβακιού και του μεταξιού εξασφάλιζαν πλούτο κι ευημερία στην περιοχή. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο,ιδίως στην Άνω πόλη που τα αρχοντόσπιτα είναι ο κανόνας,ανακαλύπτεις δεκάδες παλιά αρχοντικά, άλλα καλοδιατηρημένα και κατοικήσιμα και άλλα που έχουν αφεθεί σιγά  σιγά, στη φθορά του χρόνου. Η ζωή στον οικισμό περιστρέφεται γύρω από την πλατεία, όπου υπάρχουν αρκετά καφέ και ταβέρνες. Η Αγιά φημίζεται κυρίως για την παραγωγή μήλων, κερασιών και αχλαδιών, τα οποία καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στο εμπόριο.

Αξίζει να δείτε

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς, θεωρείται από τις ωραιότερες του νομού. Παντού θα δούμε διάσπαρτα γεφύρια, πέτρινες καμάρες, βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και πολλές φυσικές ομορφιές. Πηγές, καταρράκτες, πυκνά δάση και μια ατέλειωτη ακτογραμμή με πανέμορφες παραλίες,

Κερδίζουν το ενδιαφέρον
Τα αξιόλογα αρχοντικά και νεοκλασσικά κτίσματα του οικισμού. Τα τρία λιθόκτιστα γεφύρια μέσα στον οικισμό, που ενώνουν τις όχθες του ποταμού Άμυρου, που διασχίζει την περιοχή. Η Μονή των Αγ. Αναργύρων του 1588 ( 3 χλμ. από την Αγιά), σε τοποθεσία με πλούσια βλάστηση, ρέμα και πλατάνια. Η Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου-Αγ. Παντελεήμονος  που ανεγέρθηκε το 1292, ( 4 χλμ. από την Αγιά στο δρόμο προς Μελιβοία). Το πέτρινο γεφύρι του Αλαμάνου, χτισμένο το 1858, στην τοποθεσία Μεγάλο Ρέμα, σε περιοχή με πελώρια πλατάνια (μόλις 7 χλμ. από την Αγία προς το χωριό Σκήτη). Το «Παλιόκαστρο» που μας προσφέρει πανοραμική θέα προς το Αιγαίο, το Δώτιο πεδίο και το θεσσαλικό κάμπο.

Χρήσιμα τηλέφωνα:  Αστυνομικό τμήμα Αγιάς: (24940)- 22300, Κέντρο Υγείας: (24940)-23094,  ΚΤΕΛ νομού Λάρισας: Πληροφορίες Δρομολογίων: 14 505-Τηλεφωνικό Κέντρο: (2410) 567600,  ΤΑΞΙ σταθμός Αγιάς: (24940)- 22324.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


ΠιερίαΠΙΕΡΙΑ 
Προορισμός για όλες τις εποχές

Δείτε περισσότερα

ΠήλιοΠΗΛΙΟ - ΧΩΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
Περιήγηση στα χωριά του μυθικού βουνού

Δείτε περισσότερα