ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Ο ορεινός παράδεισος της Θεσσαλίας

Ο Νομός Τρικάλων με μια ματιά

Ο περισσότερο ορεινός νομός της Θεσσαλίας, αφού περιβάλλεται στις τρεις πλευρές του από βουνά, είναι ο νομός Τρικάλων που καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της. Βρίσκεται στο κέντρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συνορεύει με τους νομούς Γρεβενών (βόρεια), Λάρισας (ανατολικά), Καρδίτσας (νότια), Άρτας και Ιωαννίνων (δυτικά). Ο ορεινός όγκος της νότιας Πίνδου, με τις επιβλητικές κορυφές Άσπρα Λιθάρια και Κατάρα. Τα βουνά του Ζάρκου, ο Τίτανος,τα Αντιχάσια, τα Τζουμέρκα και άλλα βουνά,φτιάχνουν επιβλητικά τοπία, αλλά και ορεινές οάσεις πράσινου, με τα απέραντα δάση τους. Έλατα, οξιές, καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές και μεγάλα λιβάδια, χαρίζουν απλόχερα όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και τον καθαρό αέρα. Οι γαλάζιοι δρόμοι των παραποτάμων του Πηνειού και του Αχελώου (Ασπροπόταμου), διατρέχουν το νομό και συμπληρώνουν το φυσικό του ανάγλυφο. (Μαλακασιώτης, Μουργκάνης, Ληθαίος, Παλαιοχωρίτης, Αγιαμονιώτης, Νεοχωρίτικος, Πορταϊκός).

 Εξορμήσεις και δραστηριότητες

Η κοιλάδα του Ασπροποτάμου (Αχελώου) και τα γραφικά χωριά του, ανάμεσα σε βουνά με έλατα και βαθιές χαράδρες,στην καρδιά της Πίνδου και στα σύνορα του νομού με την Ήπειρο. Το Νεραϊδοχώρι, η Καστανιά και η Γκούρα. Το Χάνι Μουργκάνη, το Γαρδίκι, η Οξύνεια, ο Ζάρκος, το Κεφαλόβρυσο κ,ά.,είναι μερικά μόνο από τα μέρη που θα επισκεφθούμε κατά την παραμονή μας στα ορεινά και πανέμορφα Τρίκαλα. Πολλές ευκαιρίες δίνονται στους λάτρεις των δραστηριοτήτων στη φύση. Σκι, πεζοπορικές διαδρομές, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4x4, rafting στον Ασπροπόταμο.  Ο νομός Τρικάλων με τις επενδύσεις του στον τουρισμό, με άριστες υποδομές σε όλους τους χώρους, τα εκπληκτικά αξιοθέατα και τις φυσικές του ομορφιές, έχει κερδίσει μια σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Εικόνες από τον Νομό Τρικάλων

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλίκ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

 Δημοφιλείς προορισμοί

Ο νομός Τρικάλων είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Δεκάδες χιλιάδες  είναι οι επισκέπτες, από Ελλάδα και εξωτερικό που φτάνουν κάθε χρόνο στα Τρίκαλα, κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Ισχυροί τουριστικοί πόλοι του νομού είναι αναμφίβολα τα μοναδικά φυσικά γλυπτά της φύσης, τα Μετέωρα με τα μοναστήρια τους και η πόλη της Καλαμπάκας. Η πανέμορφη πρωτεύουσά του τα Τρίκαλα και τα γραφικά παραδοσιακά χωριά του, με εκείνα της Ελάτης και του Περτουλίου με το χιονοδρομικό κέντρο, να συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.  Τα περισσότερα από τα χωριά των Τρικάλων, βρίσκονται μέσα σε παραδεισένια φυσικά τοπία και ενδιαφέροντα ιστορικά αξιοθέατα. Δάση με έλατα, οξιές, θεόρατα πλατάνια και καστανιές, τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια και βρύσες με κρυστάλλινα νερά, πετρόχτιστα αρχοντικά, παλαιές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.

Τρίκαλα 

Η πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα, θεωρείται από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι μια όμορφη σύγχρονη πόλη, με πολύ καλή ρυμοτομία και μεγάλες πλατείες που σφύζουν από ζωή. Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Τρίκκης γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου και θεωρείται η γενέτειρα του Ασκληπιού. Μια σπάνια ομορφιά χαρίζει στην πόλη ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού. Ο ποταμός με τα πλούσια νερά του και τις γέφυρες που ενώνουν τα δύο μέρη της, αποτελεί πραγματικό στολίδι της πόλης...Δείτε περισσότερα

Ελάτη - Περτούλι 
Βυθισμένη μέσα σε δάσος από έλατα, όπως εξάλλου δηλώνει και το όνομά της, είναι η όμορφη Ελάτη. Το αρχοντοχώρι των Τρικάλων είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού. Είναι χτισμένo αμφιθεατρικά σε ύψος 920 μ. στο βουνό Κόζιακας, στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου...Το γραφικό Περτούλι θεωρείται μια ορεινή όαση πράσινου και από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε μια από τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα, σε ύψος 1.150 μέτρα...Δείτε περισσότερα

Καλαμπάκα -Μετέωρα
Η όμορφη κωμόπολη του νομού Τρικάλων εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου. Πολύ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός, που κατηφορίζει από την Πίνδο. Είναι χτισμένη δίπλα στο ''πέτρινο δάσος'' των Μετεώρων, του γεωλογικού φαινομένου που καθηλώνει το βλέμμα. Το πιο γραφικό κοντινό μέρος, είναι ο οικισμός Καστράκι, το οποίο ενώνεται πλέον με την πόλη...Δείτε περισσότερα

ΠΥΛΗ

Ξεκινώντας τη διαδρομή μας για την Ελάτη ή το Περτούλι και το χιονοδρομικό κέντρο, θα συναντήσουμε πρώτα την όμορφη κωμόπολη της Πύλης. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Κόζιακα και απέχει 18 χλμ. από τα Τρίκαλα. Απέναντί της απλώνεται το βουνό Ίταμος δημιουργώντας σε ένα σημείο ένα στενό πέρασμά. Αυτή η φυσική πύλη από την οποία προήλθε και το όνομα του οικισμού, είναι η δίοδος της πεδινής Θεσσαλίας στην ορεινή Ήπειρο. Ιδιαίτερη φυσική ομορφιά προσφέρει στη μικρή κωμόπολη, ο ποταμός Πορτιάτης παραπόταμος του Πηνειού. Ο Πορτιάτης, διασχίζει την Πύλη και τα δύο βουνά, Κόζιακα και Ίταμο. Θα επισκεφθούμε τον γραφικό παραδοσιακό οικισμό Πόρτα Παναγιά και τα περίφημα Στενά με τα πλατάνια.

Αξίζει να δείτε

Στην Πύλη αξίζει επίσης να επισκεφθούμε ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας.Την εκκλησία ''Παναγία των Μεγάλων Πυλών'' ή εκκλησία ''Πόρτα Παναγιά''όπως αποκαλείται, με τις δύο ψηφιδωτές εικόνες του Χριστού και της Παναγίας. Ο ονομαστός βυζαντινός ναός, βρίσκεται απέναντι από την Πύλη, στον παραδοσιακό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς. Δείτε επίσης τη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, πάνω από την Πύλη στο όρος Ίταμος (640μ.) με εκπληκτική θέα. Όπως και την τοξωτή γέφυρα ου βρίσκεται 1 χλμ. περίπου δυτικά της Πύλης και έχει κτιστεί το 1514 από τον άγιο Βησσαρίωνα.

Κάντε κράτησηBooking.com


ΚΟΝΤΙΝΟΙ  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Μαγνησία-Όρμος Πτελεού-ΠηγάδιΜΑΓΝΗΣΙΑ & ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Με φόντο το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου

Δείτε περισσότερα

Νομός Λάρισας-ΛάρισαΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Από τα καταπράσινα δάση ως τις δαντελωτές ακρογιαλιές

Δείτε περισσότερα
 

ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΕυρυτανίαΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Η παλέτα των χρωμάτων

Δείτε περισσότερα

Εύβοια-ΛιχαδονήσιαΕΥΒΟΙΑ
Διακοπές στο  "στεριανό" νησί

Δείτε περισσότερα

Ξάνθη παλια ποληΘΡΑΚΗ 
Το σταυροδρόμι των λαών

Δείτε περισσότερα