Ελάτη

Βυθισμένη μέσα σε δάσος από έλατα, όπως εξάλλου δηλώνει και το όνομά της, είναι η όμορφη Ελάτη. Το αρχοντοχώρι των Τρικάλων είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά του νομού. Είναι χτισμένo αμφιθεατρικά σε ύψος 920 μ. στο βουνό Κόζιακας, στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου. Η απόστασή της από τα Τρίκαλα είναι 32 χλμ., ενώ είναι πολύ κοντά και στο Περτούλι, με το χιονοδρομικό Κέντρο. Η Ελάτη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κι έχει τουριστική κίνηση όλο το χρόνο. Υψηλών προδιαγραφών υποδομές υπάρχουν σε όλους τους χώρους, με πολλά δωμάτια, ξενώνες, καφέ και ταβέρνες για όλα τα γούστα. Δε θα παραλείψουμε να δοκιμάσουμε τα νόστιμα πιάτα κυνηγιού, το ντόπιο τσίπουρο και να αγοράσουμε μέλι, αρωματικά βότανα και γλυκά του κουταλιού. Από την Ελάτη μπορούμε να επισκεφθούμε κοντινά χωριά, όπως το Περτούλι, την Πύλη, το Νεραϊδοχώρι κ.ά.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομία Ελάτης : (24340)-71222,  Αγροτικό ιατρείο Ελάτης : (24340)-71363,  Ταξί Ελάτης : (24340)-71216, Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου : (24340)-91385, 91558

Περτούλι

Το γραφικό Περτούλι θεωρείται μια ορεινή όαση πράσινου και από τα πιο όμορφα χωριά της ορεινής Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε μια από τις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Κόζιακα, σε ύψος 1.150 μέτρα. Το πράσινο κυριαρχεί παντού, αφού γύρω από το Περτούλι βρίσκεται το μεγάλης έκτασης ομώνυμο δάσος το οποίο θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα δάση ελάτης στην Ελλάδα. Στο δάσος αυτό βρίσκουν καταφύγιο πολλά άγρια ζώα, όπως ελάφια, λύκοι, αρκούδες καθώς και πολλά είδη πουλιών. Οι καταπράσινες εκτάσεις στις πλαγιές του Κόζιακα, όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο, σε ύψος 1.200μ., είναι τα περίφημα Περτουλιώτικα λιβάδια. Μέσα στο χωριό θα θαυμάσουμε τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά και τα όμορφα αρχοντικά του.

Το χειμώνα θα μαγευτούμε από τις χιονισμένες βουνοπλαγιές και την ελαφριά ομίχλη που στεφανώνει το χωριό θυμίζοντας αλπικό τοπίο, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι,το τοπίο ”μαλακώνει” και ζωντανεύουν οι ήχοι και τα χρώματα της φύσης. Οι υποδομές του οικισμού σε καταλύματα και χώρους εστίασης είναι άριστες. Διαθέτει ξενοδοχεία, δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες, από τους καλύτερους της Θεσσαλίας, εστιατόρια, ταβέρνες και καλόγουστα καφέ, που σίγουρα θα καλύψουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Εικόνες από την Ελάτη και το Περτούλι

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου είναι ανάμεσα από τα χωριά Ελάτη και Περτούλι, στη θέση Περτουλιώτικα λιβάδια. Απέχει μόλις 5χλμ. από το ομώνυμο χωριό και 10 χλμ. από την Ελάτη ενώ η απόσταση από την Αθήνα είναι 387χλμ. επί της Εθνικής Οδού Τρικάλων-Αρτας. Βρίσκεται στο όρος Κόζιακας σε μια ονειρεμένη τοποθεσία, μέσα στο πυκνό δάσος ελάτης Περτουλίου και με θέα στην ελατοσκέπαστη πλαγιά των Περτουλιώτικων Λιβαδιών. Το Χιονοδρομικό Κέντρο άρχισε να λειτουργεί το 1985 και είναι ένα από τα πιο προσβάσιμα της Ελλάδας. Εκτείνεται σε υψόμετρο από 1200μ. που βρίσκεται ο σταθμός βάσης, έως 1340μ που βρίσκεται ο σταθμός κορυφής. Και στους δύο σταθμούς υπάρχει σαλέ για να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε τον καφέ ή το φαγητό μας.

Οι υποδομές Υπάρχουν 4 πίστες: 2 εύκολες για αρχάριους, 1 πίστα δύσκολη και 1 πίστα δρόμου αντοχής – πίστα σλάλομ (μήκους 1500 μ.) μεσαίας κατηγορίας. Για τα παιδιά υπάρχει υποδομή για πολλά παιχνίδια στο χιόνι. Στις εγκαταστάσεις του κέντρου λειτουργεί και σχολή για σκι, με έμπειρους δασκάλους, κατάστημα ενοικιάσεως εξοπλισμού και διαθέτει άνετο πάρκινγκ. Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου τηλ: (24340)-91385, 91558.