ΘΡΑΚΗ

Το σταυροδρόμι των λαών

Η Θράκη με μια ματιά

H Περιφέρεια Θράκης βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Eλλάδας και θεωρείται το σταυροδρόμι των λαών, των πολιτισμών και της ομορφιάς. Συνορεύει στα βόρεια με τη Βουλγαρία, δυτικά με τη Μακεδονία, ανατολικά με την Τουρκία, ενώ το νότιο τμήμα της βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος. Περιλαμβάνει τους νομούς Έβρου, Pοδόπης και Ξάνθης, καθώς και το νησί της Σαμοθράκης. Η Θράκη είναι εξ ολοκλήρου ορεινή στο βόρειο τμήμα της  ενώ γίνεται πεδινή στο νότιο τμήμα της. Η οροσειρά της Ροδόπης αποτελεί τον κυριότερο ορεινό όγκο της, ο οποίος συμπληρώνεται από πολλά ακόμα μικρότερα βουνά, όπως ο Σάος, το Παπίκιο, ο Ίσμαρος κ.ά. Η Κομοτηνή (πρωτεύουσα της Θράκης), αλλά και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις, όπως η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη, διαθέτουν αξιόλογες τουριστικές υποδομές και θεωρούνται ενδιαφέροντες ταξιδιωτικοί προορισμοί.

Οι υδροβιότοποι

H Θράκη έχει το προνόμιο να περιλαμβάνει στα όριά της μερικούς από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της Eλλάδας αλλά και της Eυρώπης. Από τη γειτονική Βουλγαρία πηγάζουν τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της, ο Έβρος και ο Νέστος. Διασχίζοντας σχεδόν κάθετα τη Θράκη, καταλήγουν στο Αιγαίο Πέλαγος, σχηματίζοντας στις εκβολές τους Δέλτα τα οποία αποτελούν σπάνιους υδροβιότοπους. Οι λίμνες Bιστωνίδα, Mητρικού κ.ά. αλλά και οι πολλές μικρές λιμνοθάλασσες, πλουτίζουν τους υδροβιότοπους της περιοχής και συνεισφέρουν στην μοναδική φύση της. Oι περιοχές αυτές προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες και προκαλούν μεγάλο επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Οι ακτές

Στη νότια πλευρά της σχηματίζονται μεγάλες παραλίες, πολλές από αυτές βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία που βρέχονται από τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου. Η ποικιλία των ακτών της καλύπτει όλες τις προτιμήσεις. Σε μεγάλη έκταση υπάρχουν αμμώδεις παραλίες, αλλά και βραχώδεις ακτές κατάλληλες για ψάρεμα, καταδύσεις και θαλάσσιες δραστηριότητες. Πολλοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, όπως το Φανάρι, το Πόρτο Λάγος κ.ά, έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά κέντρα με αξιόλογη υποδομή και υπηρεσίες.

Κερδίζουν  το ενδιαφέρον

Η ιστορία της Θράκης ξεκινά από την προϊστορία και φθάνει μέχρι το σήμερα. Μια σύνδεση με την πλούσια ιστορία του τόπου, αποτελούν τα ιστορικά μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι θησαυροί των μουσείων (Σαμοθράκη, Kομοτηνή, Άβδηρα, κ.ά). Τα ίχνη της βυζαντινής περιόδου, όπως κάστρα (Πύθιο, Διδυμότειχο, κ.ά.), εκκλησίες, λαογραφικά μουσεία κ.ά. είναι εμφανή. Μεγάλος είναι και ο πλούτος των εθίμων,τόσο της Θράκης και της Mακεδονίας όσο και του Πόντου, της βόρειας Θράκης και άλλων περιοχών. Σημαντικό προορισμό αποτελεί φυσικά το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Έβρου και το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Εικόνες από τη Θράκη

[supsystic-gallery id=14]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Προορισμοί στη Θράκη

Νομός Ξάνθης

Ο νομός Ξάνθης, έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη της Ξάνθης. Συνορεύει με την Βουλγαρία στο βόρειο τμήμα της ενώ στα δυτικά του βρίσκονται οι νομοί Δράμας και Καβάλας. Στα ανατολικά ο νομός Ροδόπης και το νότιο τμήμα του βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Ο νομός Ξάνθης  παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για τις σπάνιες φυσικές του ομορφιές, την ιστορία,την παράδοση, όσο και για τα πολυπολιτισμικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν...Δείτε περισσότερα

Ροδόπη

Ο νομός Ροδόπης πήρε το όνομά του από την οροσειρά της Ροδόπης,που το ανατολικό τμήμα της καλύπτει το βόρειο τμήμα του νομού. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, στα δυτικά βρίσκεται ο νομός Ξάνθης και ανατολικά ο νομός Έβρου. Το νότιο τμήμα του νομού, με μια μεγάλη ακτογραμμή 58 χλμ, βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος...Δείτε περισσότερα

Νομός Έβρου

Ο νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας κι έχει πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη. Στα βόρεια του νομού βρίσκεται η Βουλγαρία και στα ανατολικά η Τουρκία.  Το γεγονός αυτό τον καθιστά ένα από τα τρία τριεθνή σημεία της χώρας μας. Δυτικά συνορεύει με το νομό Ροδόπης και στο νότιο τμήμα του, βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος...Δείτε περισσότερα

Κάντε κράτησηBooking.com


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Θράκη-Κομοτηνη

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Στους πρόποδες της Ροδόπης

Δείτε περισσότερα

Θράκη-ΑλεξανδρούποληΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 
Στο σταυροδρόμι δύο Ηπείρων

Δείτε περισσότερα

Θράκη-ΞάνθηΞΑΝΘΗ 
Χρώματα και γεύσεις Ανατολής και Δύσης

Δείτε περισσότερα

Στενά Νέστου

Μία υπερβολή της φύσης και το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της πορείας του ποταμού Νέστου, είναι αναμφίβολα τα στενά του, ονομαζόμενα και ως Θρακικά Τέμπη. Οι υδάτινοι δρόμοι του, στην προσπάθειά τους να φτάσουν και να εκβάλλουν στη θάλασσα, έχουν σχηματίσει φυσικούς μαιάνδρους, που αποτελούν μοναδικό θέαμα. Οι υδάτινοι μαίανδροι, κάνουν το ταξίδι τους, περνώντας ανάμεσα από κάθετες, απότομες ορθοπλαγιές και το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί ως Αισθητικό Δάσος.

Η διαδρομή  
Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδρομή με το σιδηρόδρομο, από Τοξότες προς Σταυρούπολη, περνώντας μέσα από δεκάδες τούνελ, σε μια μαγευτική διαδρομή 22 χλμ. Η άλλη επιλογή είναι να ακολουθήσουμε πεζοί το λαξευμένο στα βράχια μονοπάτι, (παρακλάδι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6) Μπορούμε επίσης να διασχίσουμε το ποτάμι με καγιάκ, σε μια φανταστική υδάτινη διαδρομή. Μια πανοραμική εικόνα μπορούμε να έχουμε από τη θέση Θέα. Βρίσκεται πάνω από το χωριό Τοξότες,στο δρόμο προς Ίμερα, σε περίπου 13 χλμ. απόσταση. Εκεί κι από υψόμετρο 890 μ. μπορούμε να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα της περιοχής και να δούμε από ψηλά τους μοναδικούς μαιάνδρους του Νέστου.

Προορισμοί → Θράκη

Προορισμοί → Θράκη