Ο Νομός Έβρου με μια ματιά

Ο νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας κι έχει πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη. Στα βόρεια του νομού βρίσκεται η Βουλγαρία και στα ανατολικά η Τουρκία, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα τρία τριεθνή σημεία της χώρας μας. Δυτικά συνορεύει με το νομό Ροδόπης και στο νότιο τμήμα του, βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Ο ποταμός Έβρος, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων, είναι το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Ο Έβρος μαζί με τους παραποτάμους του, δίνει ζωή στο νομό που είναι πεδινός στο μεγαλύτερο μέρος του, με μεγάλες εύφορες πεδιάδες. Η γεωργία εξάλλου είναι και η κυριότερη ασχολία των κατοίκων του. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές υποδομές και επενδύσεις και στον τουρισμό. Κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και γύρω από τις περιοχές που βρίσκονται οι δύο προστατευόμενες περιοχές. Το δάσος της Δαδιάς και ο υγροβιότοπος του ποταμού Έβρου, όπου δημιουργούνται μονάδες αγροτουρισμού και οικοτουριστικά κέντρα.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Ο Νομός Έβρου είναι γεμάτος φυσικές ομορφιές, αλλά και ιστορικά μνημεία. Σημεία επίσκεψης αποτελούν: το Εθνικό Πάρκο του Έβρου,το προστατευόμενο Δάσος της Δαδιάς, ο διπλός πύργος στο Πύθιο, η αρχαία Μεσημβρία-Ζώνη, τα Πομακοχώρια Γονικό και Ρούσσα με την υπέροχη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού, το Διδυμότειχο με τα Βυζαντινά κάστρα του και το Τέμενος Βαγιαζήτ, η Σαμοθράκη κ. ά.

Δημοφιλείς προορισμοί

Αλεξανδρούπολη
H Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του Νομού Έβρου. Είναι μια σύγχρονη, όμορφη πόλη, γεμάτη ζωή, που την χαρακτηρίζει η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της. Είναι χτισμένη δίπλα στη θάλασσα, στο σταυροδρόμι δύο Ηπείρων κι από ένα μικρό ψαροχώρι τον περασμένο αιώνα, σήμερα είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη, που κρατά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της…Δείτε περισσότερα

Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη-το νησί των μεγάλων θεών- όπως αποκαλείται από κάποιους, είναι το μοναδικό νησί της Θράκης. Βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος. Το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη», αφού η ψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611μ. Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης…Δείτε περισσότερα

Μάκρη
Η Μάκρη είναι παραθαλάσσιος οικισμός, μόλις 12 χλμ. δυτικά από την Αλεξανδρούπολη. Διαθέτει ένα όμορφο λιμανάκι και πεντακάθαρη θάλασσα. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί τουριστικά και οι υποδομές του σε καταλύματα και χώρους εστίασης είναι αξιόλογες. Θα απολαύσουμε το κολύμπι και το φρέσκο ψάρι στα παραλιακά ταβερνάκια και θα επισκεφθούμε τα αξιοθέατα του οικισμού. Η σπηλιά του Κύκλωπα και ο λόφος του Προφήτη Ηλία με τα ερείπια αρχαίας οχύρωσης  βρίσκονται στο χωριό. Αξιόλογος είναι και ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας Ζώνης, δυτικότερα και κοντά στο χωριό Δίκελλα.

Δείτε ακόμη

Διδυμότειχο
Το Διδυμότειχο, απέχει 85 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη και θεωρείται ένα από τα σημαντικά σημεία επίσκεψης του νομού. Ο ποταμός Έβρος οριοθετεί την ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ τη δυτική και νότια ο ποταμός Ερυθροπόταμος. Θεωρείται ότι το όνομά του οφείλεται στις δύο αντικριστές οχυρωμένες πόλεις (οι δύο οχυρώσεις, η μία στο σημερινό Καλέ και η άλλη στον απέναντι λόφο, της Αγίας Πέτρας).

Αξιοθέατα 
Αξιοθέατα στο Διδυμότειχο αποτελούν:Το Κάστρο, η Πύλη Αγοράς (κεντρική πύλη κάστρου), οι οχυρώσεις, ο Ναός Σωτήρος Χριστού (1848), ο Ναός του Αγίου Αθανασίου (1834) και ο Πύργος της Βασιλοπούλας που βρίσκονται μέσα στο κάστρο.
Ο Άγιος Γεώργιος όπου έγινε η στέψη του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνού το 1341 (σήμερα Αρμένικη εκκλησία Σουρπ Κεβόρκ). Το Αλατζά (Κόκκινο) τζαμί, το μοναδικό σε λειτουργία στην πόλη. Το Τέμενος Βαγιαζήτ, τα Χαμάμ του Ορούτς Πασά – γνωστά ως τα Λουτρά των Ψιθύρων ή ως τα Λουτρά του Έρωτα. To Κάστρο του Πυθίου που είναι ένα σημαντικό έργο στρατιωτικής αρχιτεκτονικής Βυζαντινής περιόδου, 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Διδυμότειχο. Στο Διδυμότειχο βρίσκονται επίσης δύο φυσικά σπήλαια, το Σπήλαιο Καγιάλι και το σπήλαιο Βούβα που εντοπίστηκαν και εξερευνήθηκαν σε ένα μεγάλο τμήμα τους από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Τέμενος Βαγιαζήτ

Το τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν χιλίων τ.μ.) στο χώρο των Βαλκανίων. Το Τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο. Η πυραμιδοειδής στέγη του μνημείου είναι κατασκευασμένη από ξύλο βελανιδιάς, διατηρείται μέχρι σήμερα και θεωρείται «από τα σημαντικότερα μνημεία από ξύλο στον κόσμο

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΔΙΑΣ-ΛΕΥΚΙΜΗΣ-ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Το δάσος της Δαδιάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης. Η περιοχή του Δάσους Δαδιάς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσογειακού οικοσυστήματος το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από αιώνες ήπιας συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Η βλάστηση αποτελείται κυρίως από ώριμα δάση μαύρης και τραχείας πεύκης καθώς και από δάση βελανιδιάς. Η πλούσια δασική κάλυψη διακόπτεται συχνά από ξέφωτα, μικρά βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Η πανιδα
Το πλούσιο αυτό μωσαϊκό τοπίων αποτελεί τον ιδανικό βιότοπο για τη διαβίωση των αρπακτικών πουλιών.  Στην περιοχή φιλοξενούνται τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός και ο κραυγαετός . Είναι από τις μοναδικές περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και η μοναδική όπου ταυτόχρονα απαντώνται τα τρία από τα τέσσερα διαφορετικά είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης. Η περιοχή του δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι προστατευόμενη και συμπεριλαμβάνεται στον ελληνικό κατάλογο NATURA 2000 μεταξύ των υπόλοιπων 27 προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας. Η συνολική έκταση της περιοχής είναι 43.000 εκτάρια στα οποία 7.290 εκτάρια αποτελούν πυρήνες υψηλής προστασίας.

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

Το Δέλτα του Έβρου, είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Έχει αναγνωριστεί ως διεθνής υγρότοπος (Σύμβαση του Ramsar, 1971) και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο θηραμάτων, όπου ζουν ή διαχειμάζουν πολλά σπάνια ή απειλούμενα είδη. Ο υγρότοπος του Δέλτα Έβρου φημίζεται για τα αναρίθμητα είδη πανίδας που φιλοξενεί. 40 είδη θηλαστικών ζουν στο Δέλτα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των αμφιβίων και των ψαριών. Έχουν παρατηρηθεί πάνω από 300 είδη φυτών. Στις όχθες του ποταμού και των χειμάρρων φύονται δέντρα όπως πλατάνια, ιτιές και λεύκες. Στα νερά του θα δούμε νούφαρα και νεροκάστανα και στα υγρά λιβάδια, ίριδες και ορχιδέες. Εντυπωσιακές είναι οι αρμυρήθρες, που το Φθινόπωρο παίρνουν ένα βαθυκόκκινο χρώμα, σκεπάζοντας τις όχθες των λιμνοθαλασσών και τους αλμυρόβαλτους. Η μεγάλη ποικιλία της ορνιθοπανίδας είναι χαρακτηριστικό του Δέλτα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 320 είδη πουλιών. Το χειμώνα ξεχειμωνιάζουν δεκάδες χιλιάδες υδρόβια πουλιά.