ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Aνέγγιχτη φυσική ομορφιά

Η Σαμοθράκη με μια ματιά

Θράκη-Σαμοθράκη-ΧώραΗ Σαμοθράκη-το νησί των μεγάλων θεών- όπως αποκαλείται από κάποιους, είναι το μοναδικό νησί της Θράκης. Βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ των νησιών Λήμνος, Ίμβρος και Θάσος. Το όνομα του νησιού σημαίνει «ψηλή Θράκη», αφού η ψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611μ. Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή λόγω του διάσημου αρχαιοελληνικού αγάλματος της Νίκης, το οποίο βρέθηκε το 1863 στο νησί. Το άγαλμα, ύψους 2,75 μέτρων, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι.  Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη, αλλά και με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου.

Άγρια ομορφιά

ΣαμοθράκηΗ ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην ανέγγιχτη, άγρια φυσική του ομορφιά. Τα απότομα βουνά, τα πυκνά δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους κ.ά. Οι πηγές, οι καταρράκτες, και οι μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού, που οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες» συνθέτουν ένα μέρος από το φυσικό ανάγλυφο του νησιού. Οι παραλίες με τα πλατανοδάση που σχεδόν  αγγίζουν τη θάλασσα, έρχονται να συμπληρώσουν την ιδιαίτερη φυσική του ομορφιά. Στην ακτογραμμή 59 χιλιομέτρων, του νησιού, περίπου τα 35 αποτελούν παραλίες, οι περισσότερες από αυτές πετρώδεις.

Ψηφίζουμε Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη, παρά τη φυσική ομορφιά και το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον, δεν έχει ανεπτυγμένη τουριστική κίνηση. Είναι ακόμα μακριά από τον μαζικό τουρισμό και διατηρεί το φυσικό της περιβάλλον απρόσβλητο από την αλόγιστη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει άλλα νησιά της Ελλάδας. Διαθέτει όμως αξιόλογες τουριστικές υποδομές σε καταλύματα και χώρους εστίασης και αποτελεί μια πρόκληση για τις επόμενες διακοπές μας.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Ο χώρος του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί και το σημαντικότερο αρχαιολογικό τόπο στο νησί, το «Τέμενος», Η Θόλος της Αρσινόης, Η Στοά, Το Ανάκτορο, Ο Ιερός Κύκλος, Το Μνημείο της Νίκης, Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης, Οι Πύργοι της Σαμοθράκης (Γκατιλούζι), το Στασίδι του Αποστόλου Παύλου.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομία: (25510) 41203 - 303,  Πυροσβεστική: (25510)41129,  Λιμεναρχείο: (25510)41305,  Κέντρο Υγείας: (25513)50700, Αγροτικό ιατρείο: (25510)41376,  Ταξί Σαμοθράκης:6976991270, 6972883501, 6972381762.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


Θράκη-ΞάνθηΞΑΝΘΗ 
Χρώματα και γεύσεις Ανατολής και Δύσης

Δείτε περισσότερα

Θράκη-ΚομοτηνηΚΟΜΟΤΗΝΗ 
Στους πρόποδες της Ροδόπης

Δείτε περισσότερα