Ο Νομός Ξάνθης με μια ματιά

Ο νομός Ξάνθης, έχει πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη της Ξάνθης. Συνορεύει με την Βουλγαρία στο βόρειο τμήμα της, στα δυτικά του βρίσκονται οι νομοί Δράμας και Καβάλας, στα ανατολικά ο νομός Ροδόπης και το νότιο τμήμα του βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Ο νομός Ξάνθης  παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τόσο για τις σπάνιες φυσικές του ομορφιές, την ιστορία,την παράδοση, όσο και για τα πολυπολιτισμικά στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Κυριότερος προορισμός θεωρείται η πόλη της Ξάνθης, αλλά και αρκετοί παραθαλάσσιοι οικισμοί, όπως το Πόρτο Λάγος  κ.ά. Σημεία επίσκεψης αποτελούν: Το Δέλτα του Νέστου, Η λίμνη Βιστωνίδα, τα στενά (μαίανδροι) του Νέστου και  η παλαιά πόλη της Ξάνθης. Επίσης, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη μέσα στο ωραιότερο δάσος της Ελλάδας, το δάσος των τεράστιων σημίδων στη Χαϊντού, τα αρχαία Άβδηρα κ.ά.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Λίμνη Βιστωνίδα

Νομός Ξάνθης-Λίμνη ΒιστωνίδαΗ λίμνη Βιστωνίδα είναι ένας από τους ομορφότερους υγροβιοτόπους της Ελλάδας και εκτείνεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Διαθέτει λιμνοθαλάσσια και λιμναία χαρακτηριστικά, δηλαδή γλυκό νερό στο βόρειο τμήμα της και αλμυρό η υφάλμυρο στο νότιο. Αυτό οφείλεται στους τρεις ποταμούς που εισβάλλουν σε αυτή στο βόρειο τμήμα της, ενώ στο νότιο υπάρχουν τρεις δίοδοι που επιτρέπουν την είσοδό της στη θάλασσα. Το γεγονός αυτό συμβάλει στη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας της λίμνης. Πολύ πλούσια είναι η ορνιθοπανίδα της Βιστωνίδας. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί σχεδόν 326 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία ζουν και αναπαράγονται εκεί. Από τις πιο όμορφες εικόνες της λίμνης, μαζί με το φυσικό τοπίο,είναι τα φλαμίνγκο, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί, που έχουν εκεί το καταφύγιό τους.

Αισθητικό Δάσος Νέστου

Νομός Ξάνθης-Αισθητικό Δάσος ΝέστουΓνωστό και σαν  Μεγάλο Δάσος ή Κοτζά ορμάν, είναι το απαράμιλλης ομορφιάς δάσος που περιβάλλει τα στενά του ποταμού Νέστου. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κομνηνών και Τοξοτών του Νομού Ξάνθης και του οικισμού Παραδείσου του Νομού Καβάλας. Η πυκνή και ποικιλόμορφη βλάστηση, η πλούσια πανίδα και το φυσικό γύρο τοπίο, το καθιστούν ως το ομορφότερο παραποτάμιο δάσος της χώρας μας. Η περιοχή, γνωστότερη με την επωνυμία “Στενά Νέστου”, κηρύχθηκε το 1977, σαν Αισθητικό Δάσος των Στενών Νέστου. Περιλαμβάνει συνολική έκταση 23.800 στρεμμάτων. Από τα οποία 12500 ανήκουν διοικητικά στο Νομό Ξάνθης και τα υπόλοιπα 11300 στο Νομό Καβάλας. Μόλις 12 χλμ. από την Ξάνθη, ξεκινά δρομολόγιο του ΟΣΕ, ανάμεσα στο χωριό Τοξότες και στη Σταυρούπολη, όπου μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε το δάσος και τα στενά του ποταμού.

Δημοφιλείς προορισμοί

Ξάνθη Η Ξάνθη, πρωτεύουσα του Νομού Ξάνθης, είναι μία σύγχρονη και παράλληλα παραδοσιακή πόλη, δραστήριο εμπορικό κέντρο και μεγάλη φοιτητούπολη. Είναι χτισμένη στους πρόποδες της Ροδόπης και απλώνεται έως το Θρακικό πέλαγος. Αυτό που δίνει τη μοναδικότητα στην ατμόσφαιρα της Θρακιώτικης πόλης, είναι το μοναδικό «χαρμάνι» από διαφορετικές φυλές και θρησκείες, που ενώθηκαν εδώ και συνυπάρχουν αρμονικά,συναρπάζοντας τον επισκέπτη…Δείτε περισσότερα

Πόρτο Λάγος Ένα γραφικό ψαροχώρι, μόλις 26 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης. Βρίσκεται στο σημείο όπου η λίμνη Βιστωνίδα εκβάλλει στο Θρακικό Κόλπο.  Έτσι δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τον σπάνιο υγρότοπο της λίμνης. Ο συνδυασμός του πράσινου και της καταγάλανης θάλασσας, το γραφικό του λιμανάκι και οι ψαροταβέρνες με τα φρέσκα θαλασσινά, κάνουν τον οικισμό μια όμορφη κοντινή απόδραση από τις γύρω πόλεις.

Άβδηρα Τα Άβδηρα, είναι μια όμορφη παραλιακή κωμόπολη,μόλις 25 χλμ. από την Ξάνθη. Έχουν μια μακραίωνη ιστορία που ανάγεται στους αρχαίους χρόνους. Τα σημαντικά ευρήματα από τα Αρχαία Άβδηρα, βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Ο νέος οικισμός των Αβδήρων, κατακλύζεται από επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού προσφέρει πεντακάθαρη θάλασσα και όμορφες παραλίες σε απάνεμους όρμους. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια διαθέτουν πάντα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και άλλες τοπικές γεύσεις. Θα θαυμάσουμε τα όμορφα παραδοσιακά αρχοντικά και θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό μουσείο