Η Ξάνθη με μια ματιά

ΞάνθηΗ Ξάνθη, πρωτεύουσα του Νομού Ξάνθης, είναι μία σύγχρονη και παράλληλα παραδοσιακή πόλη, δραστήριο εμπορικό κέντρο και μεγάλη φοιτητούπολη. Είναι χτισμένη στους πρόποδες της Ροδόπης και απλώνεται έως το Θρακικό πέλαγος. Αυτό που δίνει τη μοναδικότητα στην ατμόσφαιρα της Θρακιώτικης πόλης, είναι το μοναδικό «χαρμάνι» από διαφορετικές φυλές και θρησκείες, που ενώθηκαν εδώ και συνυπάρχουν αρμονικά, συναρπάζοντας τον επισκέπτη. Είναι ένας χαρισματικός τόπος και μια πρόκληση για δυνατές συγκινήσεις. Φυσική ομορφιά, παράδοση, χαλάρωση, αλλά και έντονη δράση και διασκέδαση. Αποτελεί επίσης ιδανικό ορμητήριο για αποδράσεις στις κοντινές σπάνιες ομορφιές.

Η πόλη

ΞάνθηΗ ζωή της σύγχρονης πόλης κινείται κυρίως γύρω απ’ το Ρολόι στην κεντρική της πλατεία, τον παραλιακό δρόμο με τα αμέτρητα καφέ-μπαρ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία και την ανακηρυγμένη διατηρητέα Δημοτική Αγορά. Σημείο αναφοράς για επισκέπτες τόσο ντόπιους κι από όλη την Ελλάδα, όσο κι από τα γειτονικά Βαλκάνια, είναι το Σαββατιάτικο παζάρι της πόλης. Πολυπολιτισμικό παζάρι, γεμάτο χρώματα, ήχους και μεθυστικά αρώματα.  Η Ξάνθη μαγεύει με τα πολυπολιτισμικά της στοιχεία, τις έντονες μυρωδιές και γεύσεις κι έναν ανάμικτο αέρα Ανατολής και Δύσης. Η πόλη έχει αναπτύξει αξιόλογες τουριστικές υποδομές, τόσο σε χώρους διαμονής, όσο και σε χώρους εστίασης και διασκέδασης. Στα ταβερνάκια, τα ουζερί και τα κουτούκια, θα γευτούμε ντόπιες σπεσιαλιτέ. Στα ζαχαροπλαστεία της θα βρούμε τα περίφημα γλυκά της και θα διασκεδάσουμε στα μπαράκια και τα μοντέρνα στέκια της πόλης.

Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η Ξάνθη με το περίφημο καρναβάλι της, που προετοιμάζεται από την επόμενη κιόλας μέρα που ο Τζάρος θα καεί δίπλα στο ποτάμι.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, αναβιώνει την αίγλη και τη φινέτσα του παρελθόντος. Εντυπωσιακά αρχοντικά, μουσεία, εκκλησίες και μοναστήρια, μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Στα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και στα αρχοντικά των πλούσιων καπνεμπόρων, βλέπουμε τα ίχνη μιας δοξασμένης εποχής. Πολύχρωμα σπίτια με ζωγραφισμένους τοίχους, ξύλινα παράθυρα, αετώματα, βιτρό και σκαλισμένες πόρτες και μικροί φροντισμένοι κήποι.

Απαραίτητες στάσεις
Θράκη-Ξάνθη- Παλιά ΠόληTο Δημαρχείο, που κτίστηκε το 1830, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης. Σημεία επίσκεψης αποτελούν και οι περίφημες καπναποθήκες. Σε χωριστή συνοικία, στις υγρές αλλά ιδανικές για τον καπνό συνθήκες του κάμπου, νοτιοανατολικά της Παλιάς Πόλης. Χτίστηκαν από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μάστορες, και με την τόσο αυστηρά συμμετρική βιομηχανική αρχιτεκτονική τους, ορισμένες θεωρήθηκαν μοναδικές ακόμα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην οδό Καπνεργατών υπάρχει το περιβόητο «Π», το μεγαλύτερο συγκρότημα καπναποθηκών που υπήρχε τότε στα Βαλκάνια και έχτισε το Οθωμανικό Μονοπώλιο.

Κοντινά σημεία επίσκεψης: Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων και το Πόρτο Λάγος Η λίμνη Βιστωνίδα, τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, τα Στενά (οι γνωστοί μαίανδροι) του ποταμού Νέστου και το Δέλτα του Νέστου.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Τμήμα Ασφαλείας (25410) 84138,  Τμήμα Τροχαίας (25410) 84125.  Δασαρχείο Ξάνθης (25410) 26500,  ΚΤΕΛ Ξάνθης (25410) 22684,  ΟΣΕ  (25410) 22581,  Ραδιοταξί (25410) 29977 – 72801-3.