Η Ροδόπη με μια ματιά

ΡοδόπηΟ νομός Ροδόπης πήρε το όνομά του από την οροσειρά της Ροδόπης,που το ανατολικό τμήμα της καλύπτει το βόρειο τμήμα του νομού. Συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία, στα δυτικά βρίσκεται ο νομός Ξάνθης και ανατολικά ο νομός Έβρου. Το νότιο τμήμα του νομού, με μια μεγάλη ακτογραμμή 58 χλμ, βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Πρωτεύουσά του είναι η Κομοτηνή, μια πόλη με έντονο πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, γνωστή φοιτητούπολη, στην οποία βρίσκεται και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στη Ροδόπη βρίσκεται η λίμνη Ισμαρίδα (Μητρικού), σημαντικός υδροβιότοπος, που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πάρκο Μακεδονίας-Θράκης. Αρκετές είναι και οι λιμνοθάλασσες του νομού, όπως η Ξηρολίμνη, η Αρωγή, η Πτελέα, η Αλυκή κ.ά.

Δημοφιλείς προορισμοί

Κομοτηνή
Η Κομοτηνή είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης  αλλά και της Θράκης. Είναι χτισμένη στον Θρακιώτικο κάμπο, στους πρόποδες της Ροδόπης και αποτελεί σημαντικό εμπορικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κόμβο της Θράκης. Είναι γνωστή σαν φοιτητούπολη και εδώ βρίσκεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τον ευρύτερο χώρο της τον διασπείρουν πολλά και σημαντικά μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα,αποτέλεσμα της ποικιλομορφίας που παρουσιάζει η ιστορία και ο πολιτισμός της…Δείτε περισσότερα

Φανάρι
Το Φανάρι θεωρείται το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο της Θράκης. Βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Ροδόπης, (30 χλμ.), αλλά και στην πόλη της Ξάνθης. Διαθέτει μια απαράμιλλη φυσική ομορφιά, τόσο στον οικισμό, όσο και στην ευρύτερη περιοχή, αφού πολύ κοντά βρίσκονται οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, με τους σπάνιους υγρότοπους. Οι υπέροχες παραλίες, που κάθε χρόνο βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης και η πεντακάθαρη θάλασσα, είναι λόγοι που ο οικισμός σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αξιόλογες υποδομές σε χώρους διαμονής, εστίασης και διασκέδασης, υπόσχονται ευχάριστες διακοπές, καλύπτοντας όλα τα θέλω του επισκέπτη. Το Φανάρι, δίνει τη δυνατότητα για κοντινές αποδράσεις σε μέρη που αποτελούν ανεπανάληπτη εμπειρία. Ο ποταμός Νέστος και η διαδρομή στα Στενά του, οι λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, οι πόλεις της Κομοτηνής και της Ξάνθης κ.ά.

Αρωγή – Μέση

Κοσμοπολίτικα παραθεριστικά κέντρα, στα δυτικά παράλια του νομού, με αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Στα γραφικά ταβερνάκια τους θα απολαύσουμε φρέσκο ψάρι,ενώ για νυχτερινή διασκέδαση υπάρχουν μοντέρνα παραλιακά club. Οι μεγάλες αμμουδιές, σε συνδυασμό με τα πεντακάθαρα σμαραγδένια νερά, κερδίζουν κάθε χρόνο τη γαλάζια σημαία της Ευρώπης για την καθαρότητα τους.

Μαρώνεια, Αγ. Χαράλαμπος, Πλατανίτης, Ίμερος
Γραφικά παραθαλάσσια χωριά, στα δυτικά παράλια του νομού .η περιοχή έχει να επιδείξει πολλές ομορφιές με τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία,  τις γραφικές παραλίες, καθώς και αρκετά μνημεία. Η μεγάλες αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά, και το άφθονο φρέσκο ψάρι στα παραλιακά ταβερνάκια, θα δικαιώσουν την επιλογή μας.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Λίμνη Ισμαρίδα
Ροδόπη-Λίμνη ΙσμαρίδαΗ λίμνη Ισμαρίδα ή Μητρικού είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στη Θράκη, στο νότιο τμήμα του νομού Ροδόπης. Στο βόρειο τμήμα της υπάρχει ένα μικρό αλλά σημαντικό παραποτάμιο δάσος με υδροχαρή δένδρα όπως ιτιές, λεύκες, φτελιές και άλλα. Μεγάλο τμήμα της το καλοκαίρι καλύπτεται από νούφαρα), νεροκάστανα και φακή του νερού ενώ η υπόλοιπη λίμνη περιτριγυρίζεται από εκτεταμένους καλαμώνες. Συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 220 είδη φυτών. Έχουν παρατηρηθεί 45 είδη θηλαστικών από τα οποία τα 30 είναι προστατευόμενα από την ελληνική νομοθεσία με σημαντικότερο την Βίδρα (Lutra lutra). Νότια της Ισμαρίδας, στις ακτές του Βιστωνικού όρμου εκτείνονται οι λιμνοθάλασσες της Ροδόπης, η Ξηρολίμνη, η Αρωγή, η Αλυκή, η Πτελέα και το Έλος, με πλούσια βιοποικιλότητα που συμπληρώνουν το πολύτιμο οικοσύστημα της περιοχής.

Αξίζει ακόμη να δείτε
Τα ιστορικά μνημεία και τα μουσεία της Κομοτηνής, η αρχαία Μαρώνεια, τα Θρακικά Μετέωρα (τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς με άγρια άλογα) κοντά στην κωμόπολη του Ιάσμου, το όρος Παπίκιο με ερείπια παλαιοχριστιανικών μοναστηριών κ.ά. αποτελούν σημεία επίσκεψης του νομού. Αξίζει επίσης να επισκεφθούμε τα σπήλαια της Θράκης. Το Σπήλαιο Μαρώνειας ή ” Σπηλιά του Κύκλωπα” και το σπήλαιο της Στρύμνης, στους πρόποδες του Ίσμαρου.