Η Κρήτη  με μια ματιά

Στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πέντε θαλασσών,βρίσκεται η πανέμορφη Κρήτη. Η πατρίδα του Νίκου Καζαντζάκη,του Οδυσσέα Ελύτη ,του Νίκου Ξυλούρη και πολλών ακόμη επιφανών ελλήνων,που ”φιλοξενεί”στη γη της τον περήφανο Ψηλορείτη και τα πολύτιμα ευρήματα του σπουδαίου Μινωϊκού πολιτισμού,αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας αλλά και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας.Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό νησί της χώρας μας και το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου.
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι το Ηράκλειο, το οποίο είναι έδρα της περιφέρειας Κρήτης που εκτός από τους τέσσερις νομούς της,Ηρακλείου,Χανίων,Λασιθίου και Ρεθύμνου, συμπεριλαμβάνει γειτονικά νησιά και νησίδες.

Το  φυσικό ανάγλυφο

Η Κρήτη είναι ορεινό νησί και στο ανάγλυφό της,κυριαρχούν η οροσειρά Ίδη(Ψηλορείτης),τα Λευκά Όρη και το όρος Δίκτη. Την τεράστια ακτογραμμή της,που μετρά πάνω από 1.000 χλμ. ακτών,βρέχει στα βόρεια το Κρητικό και στα νότια το Λιβυκό Πέλαγος. Τα εύφορα οροπέδια,τα καταπράσινα δάση,τα σπήλαια και τα φαράγγια με γνωστότερο αυτό της Σαμαριάς,είναι η μία εικόνα του νησιού. Η άλλη,είναι εκείνη με την καταγάλανη θάλασσα,τους γραφικούς κόλπους και τις αμέτρητες παραλίες. Το νησί στη μακραίωνη ιστορία του και λόγω της θέσης του,υπήρξε σημείο συνάντησης πολλών λαών και πολιτισμών,κρατώντας όμως πάντα τα δικά του πολιτισμικά στοιχεία.

Οι επιλογές  στο νησί

Διαλέγοντας την Κρήτη για τις διακοπές μας,ανοίγει μια μεγάλη βεντάλια επιλογών,με κάθε πιθανή κατηγορία σε όλους τους τομείς. Χώροι διαμονής που καλύπτουν κάθε γούστο αλλά και κάθε βαλάντιο,ποιοτικά καφέ,ολοήμερα beach bars,μπαράκια και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης,ψαροταβέρνες, εστιατόρια με ντόπιες συνταγές, μεσογειακή αλλά και διεθνή κουζίνα. Στο νησί υπάρχουν δύο διεθνή αεροδρόμια,στο Ηράκλειο και τα Χανιά κι ένα μικρότερο στη Σητεία,ενώ για τους επισκέπτες που φτάνουν στο νησί με πλοίο,υπάρχουν τα λιμάνια Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου, Σητείας και Καστέλι Κισσάμου.

Χαρακτηριστική είναι η κρητική διάλεκτος,οι περίφημες μαντινάδες,αλλά και η μουσική της που βασίζεται κυρίως στην κρητική λύρα και το λαούτο και συνοδεύει τους πανέμορφους κρητικούς χορούς,όπως ο πεντοζάλης,η σούστα και ο μαλεβιζιώτικος.

Προορισμοί στην Κρήτη

Νομός Χανίων
Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους 4 νομούς που αποτελούν το νησί της Κρήτης (Περιφέρεια). Πρωτεύουσα αλλά και λιμάνι του νομού είναι η πόλη των Χανίων, η οποία αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του. Χωρίζεται στην Παλιά και την Νέα Πόλη, με την πρώτη να κερδίζει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, καθώς ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί αξιοθέατο…Δείτε περισσότερα

Νομός Ρεθύμνου
Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι το Ρέθυμνο, που είναι χτισμένο στη βόρεια ακτογραμμή του νομού, στο Κρητικό Πέλαγος. Είναι μία σύγχρονη πόλη, η οποία διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, ενώ οι τουριστικές της υποδομές είναι ιδιαίτερα αξιόλογες, με πλήθος ξενοδοχείων, καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Στα δυτικά βρίσκεται η Παλιά Πόλη, με το πανέμορφο ενετικό λιμάνι και τον φάρο…Δείτε περισσότερα

Νομός Ηρακλείου

Ο νομός Ηρακλείου είναι ένας από τους 4 νομούς που αποτελούν την περιφέρεια Κρήτης. Πρωτεύουσα είναι το Ηράκλειο που αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι του νησιού της Κρήτης. Είναι χτισμένο στην βόρεια ακτή και αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νομού.  Είναι γενέτειρα μεγάλων προσωπικοτήτων, όπως Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ( El Greco), ο Νίκος Καζαντζάκης του οποίου το όνομα έχει δοθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ υπάρχει και ο τάφος του, που αποτελεί ένα από τα αξιοθέατά της πόλης…Δείτε περισσότερα

Νομός Λασιθίου
Ο νομός Λασιθίου είναι ένας από τους 4 νομούς της Κρήτης και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού. Είναι ίσως ο νομός με τη μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, όσο αφορά την μορφολογία του εδάφους, καθώς οι εναλλαγές και οι έντονες αντιθέσεις των τοπίων είναι πραγματικά εκπληκτικές. Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, τα οροπέδια με τα γραφικά χωριά χτισμένα σε κατάφυτες πλαγιές, τα άγριας ομορφιάς φαράγγια με τις μικρές λίμνες και τους καταρράκτες, οι τεράστιες πεδιάδες με τα ελαιόδεντρα και οι χείμαρροι που καταλήγουν σε πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή… Δείτε περισσότερα

Αξίζει  να δείτε

Η φύση έχει ”προικίσει” την Κρήτη,με πολλές ομορφιές κι αξιοθέατα και δεν είναι τυχαίο,που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Σημεία μεγάλου ενδιαφέροντος και επίσκεψης,που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες,αποτελούν οι αρχαιολογικοί χώροι στην Κνωσσό,τη Φαιστό,στη Ζάκρο και τα Μάλια,που οι ανασκαφές έφεραν στο φως,ευρήματα του Μινωϊκού πολιτισμού από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στην Ευρώπη.