Ο Νομός Λασιθίου με μια ματιά

Ο νομός Λασιθίου είναι ένας από τους 4 νομούς της Κρήτης και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νησιού. Συνορεύει δυτικά με τον νομό Ηρακλείου, ενώ βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος (βόρεια), το Καρπάθιο (ανατολικά) και το Λιβυκό (νότια). Είναι ίσως ο νομός με τη μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα, όσο αφορά την μορφολογία του εδάφους, καθώς οι εναλλαγές και οι έντονες αντιθέσεις των τοπίων είναι πραγματικά εκπληκτικές. Οι επιβλητικοί ορεινοί όγκοι, τα οροπέδια με τα γραφικά χωριά χτισμένα σε κατάφυτες πλαγιές, τα άγριας ομορφιάς φαράγγια με τις μικρές λίμνες και τους καταρράκτες, οι τεράστιες πεδιάδες με τα ελαιόδεντρα και οι χείμαρροι που καταλήγουν σε πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Δημοφιλείς προορισμοί

Άγιος Νικόλαος
Νομός Λασιθίου-Άγιος ΝικόλαοςΠρωτεύουσα είναι μία από τις πρώτες πόλεις που αναπτύχθηκαν τουριστικά στο νησί της Κρήτης, ο Άγιος Νικόλαος.Βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού και στον κόλπο του Μεραμβέλλου, στο Κρητικό Πέλαγος. Σήμα κατατεθέν η πανέμορφη λίμνη Βουλισμένη, με τον οικισμό να την αγκαλιάζει, καθώς είναι χτισμένος στους λόφους γύρω από αυτήν. Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό θέρετρο, αφού κάθε καλοκαίρι το λιμάνι και τα δεκάδες εστιατόρια, οι ταβέρνες και οι καφετέριες γύρω από την λίμνη κατακλύζονται από επισκέπτες. Ο Άγιος Νικόλαος μπορεί να αποτελέσει προορισμό αλλά και αφετηρία για επισκέψεις σε μερικούς εξίσου δημοφιλείς οικισμούς. Όπως η κοσμοπολίτικη Ελούντα που βρίσκεται 10 χλμ μακριά, ο οικισμός Αμμουδάρα με την πεντακάθαρη παραλία του, το Ίστρο (12 χλμ ανατολικά), η Παχειά Άμμος κ.α.

Σητεία
Νομός Λασιθίου-ΣητείαΑνατολικότερα και σε απόσταση 70 χλμ από την πρωτεύουσα, βρίσκεται η όμορφη κωμόπολη της Σητείας. Ο αμφιθεατρικά χτισμένος οικισμός, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νομού, λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, των σημαντικών αρχαιολογικών περιοχών, αλλά και την παροιμιώδη φιλοξενία των ανοιχτόκαρδων κατοίκων του.Από την Σητεία ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί στις πανέμορφες κοντινές παραλίες και να επισκεφθεί το περίφημο φοινικόδασος Βάι που βρίσκεται 23 χλμ μακριά.

Ιεράπετρα-Μακρύς Γιαλός

Νομός Λασιθίου-ΙεράπετραΣτη νότια ακτή κυριαρχεί η πόλη της Ιεράπετρας που είναι και η μεγαλύτερη του νομού. Βρίσκεται 36 χλμ νότια του Αγ. Νικολάου, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Κρήτης. Είναι μία “ζωντανή” πόλη που φημίζεται για την νυχτερινή διασκέδαση, ενώ διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες και καθαρότερες παραλίες του νησιού. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο για επισκέψεις σε μερικά σημαντικά οικοσυστήματα. Πολύ κοντά βρίσκεται το δάσος του Σελεκάνου και τα όρη της Θρυπτής, αλλά και  μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα φαράγγια της Κρήτης (Μυλωνά, Χα, Σαρακίνας κ.α.).

Σε μικρή απόσταση από την Ιεράπετρα (26 χλμ), βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο του Μακρύ Γιαλού με το γραφικό λιμάνι και την μεγάλη του παραλία να δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, cafe, ενώ στα ποιοτικά του μπαράκια η διασκέδαση κρατά ως τις πρωϊνες ώρες. Από τον οικισμό ξεκινούν καραβάκια για το Κουφονήσι και τις “παρθένες” παραλίες του με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά.

Οι παραλίες

Γούδουρας: Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με ψιλό βότσαλο. Είναι ελάχιστα οργανωμένη από κάποιες ταβέρνες που υπάρχουν εκεί, διαθέτει όμως πεντακάθαρα νερά.

Αχλιά: Παραλία με χοντρή άμμο και αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ δίνει την δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό, 15 χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας και κοντά της υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Μύρτος: Πολύ κοντά στην Ιεράπετρα, και μπροστά από τον παραθαλάσσιο οικισμό Μύρτο, βρίσκεται η μεγάλη αυτή απάνεμη παραλία που αποτελείται από ψιλό βότσαλο. Είναι οργανωμένη στο μέγιστο βαθμό. Διαθέτει ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες, αποδυτήρια, ακόμη και ναυαγοσώστη, ενώ έχει τις υποδομές για θαλάσσια σπορ. Πολύ κοντά υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και μπαράκια.

Ξερόκαμπος
Στον οικισμό αλλά και στη γύρω περιοχή υπάρχουν οι παραλίες : Αλατσολίμνη, Βουρλιά, Ποταμός, Άμπελος, Άργιλος, Γεροντόλακος, Μαζιδά Άμμος ή Μεγάλη Παραλία, Λυγιάς Λάκος, Αμάτος και η παραλία της Αγίας Ειρήνης.

Νήσος Χρυσή

Βρίσκεται στο Κουφονήσι και πρόκειται για μια πεντακάθαρη, αμμώδη παραλία με γαλαζοπράσινα, ρηχά νερά. Δεν είναι οργανωμένη και θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί από πριν τα απαραίτητα. Άλλες παραλίες στο νησί είναι, η παραλία Χάλασμα, Πλευρό, Άσπρουγας, Ακρίταμος, Κάτω Παπαλούκας, Καμαρέλες, Πηγάδι, Πέρασμα, Γρέος και Προσφορά.

Παραλία Σητείας
Η μεγάλη αυτή παραλία βρίσκεται δίπλα στον οικισμό και αποτελείται από άμμο, ενώ σε μερικά σημεία υπάρχει και ψιλό βότσαλο. Είναι σε μεγάλο μέρος της οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντουζιέρες, διαθέτει ναυαγοσώστη και έχει τις υποδομές για θαλάσσια σπορ. Πολύ κοντά υπάρχουν καφετέριες και bar.

Άγιος Ανδρέας
Γνωστή και ως “Μεγάλη Παραλία”, η παραλία του Αγίου Ανδρέα είναι η μεγαλύτερη παραλία της Ιεράπετρας και βρίσκεται ανατολικά της, στον δρόμο για τον Μακρύγιαλο. Αποτελείται από άμμο και βότσαλο, ενώ είναι οργανωμένη στο κομμάτι που βρίσκεται κοντά στην πόλη όπου υπάρχουν και ξενοδοχεία.

Κολοκύθα
Βρίσκεται στη χερσόνησο της Σπιναλόγκας, απέναντι από το νησάκι της Κολοκύθας. Είναι γνωστή και σαν παραλία του Αγίου Λουκά από το ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Πρόκειται για μια πανέμορφη, απόμερη παραλία με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά που τα τελευταία χρόνια γίνεται πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Βούλισμα

Βρίσκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα ανατολικά του οικισμού ‘Ιστρου και είναι μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες όχι μόνο του νομού αλλά και της Κρήτης. Αποτελείται από λευκή άμμο η οποία σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά δημιουργεί ένα εξωτικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Διασκάρι
Βρίσκεται 4 χλμ ανατολικά του Μακρύγιαλου και πρόκειται για μια παραλία με λευκή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι σε μικρό βαθμό οργανωμένη με ομπρέλες κοντά στην μοναδική ταβέρνα που υπάρχει. Για μεγαλύτερη απομόνωση και γυμνισμό προτείνεται το ανατολικό κομμάτι της παραλίας. Ακριβώς δίπλα υπάρχει η παραλία Λαγκάδα ενώ στα δυτικά η όμορφη παραλία Λαγούφα.

Βάι
Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυφωτογραφημένες παραλίες της Κρήτης και βρίσκεται στο τέλος του μεγαλύτερου φοινικοδάσους της Ευρώπης. Η λευκή άμμος, τα πεντακάθαρα, γαλανά νερά και τα φοινικόδεντρα δημιουργούν ένα τοπίο Καραϊβικής, ενώ τα μικρά νησάκια, οι περιστερόβραχοι συμπληρώνουν την εξωτική πινελιά. Είναι οργανωμένη και υπάρχουν αρκετές καντίνες για τα απαραίτητα δροσιστικά, Η περιοχή είναι προστατευόμενη και απαγορεύεται η παραμονή σε αυτή (αντίσκηνα κλπ). Δίπλα της υπάρχει μια επίσης όμορφη παραλία, αυτή της Ψιλής Άμμου ενώ πιο βόρεια βρίσκονται οι παραλίες Ίτανος και Ερημούπολη.

Επισκεφθείτε: Το φοινικόδασος του Βάι που έχει χαρακτηριστεί “αισθητικό δάσος”, το σπήλαιο Δικταίο Άντρο όπου σύμφωνα με την μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας, τη Μονή Καψά κοντά στον Μακρύ Γυαλό, τα αρχαιολογικά μουσεία στον Άγιο Νικόλαο και την Σητεία, το φρούριο Καζάρμα στη Σητεία, το σπήλαιο Μιλάτου που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, το νησί της Σπιναλόγκα κ.α.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Νοσοκομείο: (28413)-40900,   Αστυνομικό τμήμα Αγίου Νικολάου : (28410)-91402,  Λιμεναρχείο (πληροφορίες) : (28410)-22312,  Τουριστική αστυνομία : (28410)-91409,   Τροχαία: (28410)-91422,   ΚΤΕΛ νομού Λασιθίου: (28430)-22272,   ΚΤΕΛ Αγίου Νικολάου: (28410)-22234,  Αρχαιολογικό μουσείο: (28410)-24943,   Σπιναλόγκα: (28410)-41773

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Νοσοκομείο: (28423)-40222,    Φαρμακεία: (28420)-24888, (28420)-22479, (28420)-28884,  Αστυνομικό Τμήμα: (28420)-90160,   Λιμεναρχείο: (28420)-22294,  ΚΤΕΛ νομού Λασιθίου: (28430)-22272,   ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου: (2810)- 245019-2842028237,   Ταξί: (28420)-22000, (28420)-26011

ΣΗΤΕΙΑ
ΚΤΕΛ νομού Λασιθίου:  (28430)-22272,   Ταξί: 6932757553, (28430)-20420,   Κέντρο Υγείας: (28433)-40100,  Φαρμακεία: (28430)-22276, (28435)-00622, (28430)-23374,   Αστυνομικό Τμήμα: (28430)-22259,   Αστυνομικός Σταθμός Αερολιμένα: (28430)-20765,   Λιμεναρχείο: (28430)-22310,  Αεροδρόμιο Σητείας: (28430)-20150