Ο Νομός  Ρεθύμνου με μια ματιά

Ο Νομός Ρεθύμνου είναι ένας από τους 4 νομούς που αποτελούν το νησί της Κρήτης (Περιφέρεια). Συνορεύει, ανατολικά με τον νομό Χανίων και δυτικά με τον νομό Ηρακλείου, ενώ βόρεια βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος και νότια από το Λιβυκό. Το έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινό-ημιορεινό, με τον περίφημο Ψηλορείτη (Ίδη) να δεσπόζει στα κέντρο-ανατολικά του νομού. Στα βόρεια και νότια όπου βρίσκονται τα παράλιά του, διακρίνονται οι εύφορες πεδινές εκτάσεις, με τους μεγάλους ελαιώνες, τις βερικοκιές, τις αχλαδιές, τις κερασιές κ.α. Εκτός της γεωργίας, σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, παίζει ο τουρισμός, καθώς αποτελεί δημοφιλή προορισμό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για χιλιάδες τουρίστες Έλληνες και ξένους.

Το Ρέθυμνο

Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι το Ρέθυμνο, που είναι χτισμένο στη βόρεια ακτογραμμή του νομού, στο Κρητικό Πέλαγος. Είναι μία σύγχρονη πόλη, η οποία διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, ενώ οι τουριστικές της υποδομές είναι ιδιαίτερα αξιόλογες, με πλήθος ξενοδοχείων, καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Στα δυτικά βρίσκεται η Παλιά Πόλη, με το πανέμορφο ενετικό λιμάνι και τον φάρο, ενώ σήμα κατατεθέν είναι το φρούριο Φορτέτζα που δεσπόζει πάνω στο λόφο του Παλαιόκαστρου. Στο Ρέθυμνο υπάρχουν αρκετά ιστορικά μνημεία, ενετικά και οθωμανικά, μεγάλος αριθμός μουσείων και εκθέσεων, αλλά και πλήθος από σημαντικούς ναούς και εκκλησίες και τόπους προσκυνήματος.

Δημοφιλείς προορισμοί

Άλλοι προορισμοί του νομού, που βρίσκονται ψηλά στην λίστα των προτιμήσεων των επισκεπτών είναι, ο όμορφος οικισμός Πάνορμος που βρίσκεται 22 χλμ δυτικά της πρωτεύουσας, το Μπαλί, που θεωρείται κατεξοχήν τουριστικό θέρετρο, 32 χλμ μακριά από την πόλη του Ρεθύμνου, το παραλιακό χωριό Πλακιάς με την πανέμορφη παραλία του, στη νότια ακτή του νομού, ο οικισμός Αγία Γαλήνη, τα ιστορικά χωριά ΑνώγειαΖωνιανά και Αξός, τα Σακτούρια και οι Μέλαμπες που δίνουν πρόσβαση σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κρήτης κ.α. Όλοι οι οικισμοί του νομού Ρεθύμνου, διαθέτουν άρτιες τουριστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την παροιμιώδη φιλοξενία των κατοίκων και την άριστη εξυπηρέτηση που προσφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου, εγγυώνται πως θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Οι πανέμορφες παραλίες

Ο νομός Ρεθύμνου στην ακτογραμμή του διαθέτει πλήθος από όμορφες, πεντακάθαρες παραλίες, άλλες οργανωμένες και άλλες όχι, αμμώδης (οι περισσότερες) και με βότσαλο, μερικές εύκολα προσβάσιμες, αλλά και κάποιες κρυφές, “άγριας” ομορφιάς παραλίες που προκαλεί τον επισκέπτη να τις ανακαλύψει.

Βόρεια ακτογραμμή 

Παραλία Ρεθύμνου 
Είναι μια τεράστια αμμώδης παραλία (10 χλμ), ένα κομμάτι της οποίας βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την πόλη του Ρεθύμνου, ενώ εκτείνεται και ανατολικότερα. Είναι στο μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει ναυαγοσώστες, ενώ δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες για θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες.

Παραλία Πετρέ

Μεγάλου μήκους παραλία που βρίσκεται δυτικά του Ρεθύμνου, κοντά στον οικισμό Επισκοπή. Αποτελείται από άμμο και σε αρκετά κομμάτια της είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ υπάρχουν ταβέρνες, cafe και beach bars. Δέχεται καθημερινά μεγάλο πλήθος επισκεπτών, όμως λόγω της έκτασής της, υπάρχουν πάντα κάποια κομμάτια για σχετική απομόνωση.

Παραλία Πανόρμου 
Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία παραλία με ψιλή άμμο. Ο επισκέπτης θα βρει cafe και ταβέρνες ενώ έχει την δυνατότητα για κάποια θαλάσσια σπορ.

Παραλία Μπαλί 
Είναι η παραλία του οικισμού Μπαλί και βρίσκεται 32 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας. Αποτελείται από άμμο και βότσαλο και είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Καθημερινά δημιουργείται ένα μικρό αδιαχώρητο και δεν προτείνεται για τους λάτρεις της απομόνωσης.

Παραλία Λιβάδι 
Στην ουσία είναι μία ακόμη παραλία του προηγούμενου οικισμού, καθώς βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από αυτόν. Πεντακάθαρη αμμώδης και ρηχή παραλία, ιδανική για παιδιά. Είναι αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες ξαπλώστρες και ντουζιέρες ενώ υπάρχουν αρκετά καταστήματα για φαγητό, καφέ και ποτό. Επίσης δίνει την δυνατότητα για σπορ και παιχνίδια στη θάλασσα.

Νότια ακτογραμμή

Παραλία Δαμνόνι 
Μεγάλη σε μήκος παραλία που βρίσκεται 33 χλμ νότια της πόλεως του Ρεθύμνου.Αποτελείται από ψιλή άμμο και σε αρκετά κομμάτια της είναι οργανωμένη. Δέχεται καθημερινά χιλιάδες λουόμενους, καθώς είναι αρκετά δημοφιλής. Υπάρχουν ταβέρνες και ξενοδοχείο.

Παραλία Αμμούδι  
Πολύ κοντά στην προηγούμενη βρίσκεται η μικρή παραλία Αμμούδι. Αποτελείται από ψιλό βότσαλο και είναι αρκετά οργανωμένη, ενώ είναι γνωστή ως η παραλία των γυμνιστών. Αν δεν είστε φαν του γυμνισμού, καλό είναι να την επισκεφθείτε Μάιο -Ιούνιο, που δεν υπάρχουν πολλοί τουρίστες.

Παραλία Πλακιά  
Μεγάλη παραλία με ψιλό χαλίκι και σχετικά βαθιά μα πεντακάθαρα νερά. Αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες όχι μόνο του νομού, αλλά και της Κρήτης. Είναι σε αρκετά κομμάτια της οργανωμένη και υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια και cafe, ενώ δίνει την δυνατότητα για θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες, όπως η ελεύθερη κατάδυση, καθώς ο βυθός της περιοχης παρουσιάζει αξιόλογο ενδιαφέρον.

Παραλία Σχοινάρια  

Περίπου 7 χλμ δυτικά του Πλακιά, βρίσκεται αυτή η όμορφη και πεντακάθαρη παραλία, η οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες. Αποτελείται από χοντρή άμμο και είναι περιτριγυρισμένη από όμορφους σχηματισμούς βράχων, ενώ το ίδιο εντυπωσιακός είναι ο βυθός της και αξίζει να τον εξερευνήσετε, Είναι αρκετά οργανωμένη ενώ θα βρείτε και όμορφες ταβερνούλες, όπου θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά.

Πρέβελη  
Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης είναι η παραλία Πρέβελη. Πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι και βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, στο τέλος του πανέμορφου φοινικοδάσους. Είναι μια οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ υπάρχουν κάποια καταστήματα για φαγητό και για την αγορά σουβενίρ. Αν ανεβείτε τα παγωμένα νερά του ποταμού, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα θαύμα της φύσης. Οι Φοίνικες, η πυκνή βλάστηση, οι μικροί και μεγάλοι καταρράκτες και το ποτάμι που κυλά ανάμεσά τους, δημιουργούν ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που θα σας μαγέψει.

Παραλία Τριόπετρα  
Μεγάλη αμμώδης παραλία η οποία πήρε το όνομά της από τους τρεις μεγάλους βράχους που ξεπροβάλλουν από την θάλασσα στην άκρη μιας χερσονήσου, η οποία δημιουργεί δύο ξεχωριστές παραλίες,τη μικρή και τη μεγάλη Τριόπετρα. Είναι οργανωμένη σε κάποια σημεία ενώ πολύ κοντά υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αγία Γαλήνη  
Βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και είναι μια απολύτως οργανωμένη παραλία, η οποία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες. Λόγω του ότι στο σημείο εκβάλει ο πλατύς ποταμός, χωρίζεται σε δύο ξεχωριστές αμμώδεις παραλίες. Στην Αγία Γαλήνη δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να επιδοθεί σε θαλάσσια σπορ και ελεύθερη κατάδυση.

Κερδίζουν  το ενδιαφέρον

Επισκεφθείτε την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και τους σημαντικούς ναούς και μοναστήρια που βρίσκονται εκεί, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής, το Μουσείο Ιστορίας και Λαϊκής Τέχνης, τη Δημοτική Πινακοθήκη “Λ. Κανακάκης”, το Τέμενος Βελή Πασά, το Τέμενος Ιμπραΐμ Χαν, το Τέμενος Νερατζέ που σήμερα χρησιμοποιείται ως ωδείο, το ενετικό φρούριο Φορτέτζα, τον δημοτικό κήπο Ρεθύμνου, την θρυλική Μονή Αρκαδίου λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, το λιμάνι της αρχαίας Σουλίας κοντά στην Αγία Γαλήνη, το φαράγγι Κουρταλιώτη και το πανέμορφο φοινικόδασος, το “Ιδαίον Άντρον”, το σπήλαιο όπου ανατράφηκε ο Δίας κοντά στα Ανώγεια, το Σπήλαιο “Σφεντόνη” στην είσοδο των Ζωνιανών κ.α

Χρήσιμα τηλέφωνα
ΚΤΕΛ Ρεθύμνου: (28310)-22212,   Ράδιο ταξί: (28310)-25000, (28310)-72900,   Νοσοκομείο Ρεθύμνου: (28310)-87100,    Κέντρο υγείας Ρεθύμνου: (28343)-40000,   Κέντρο υγείας Ανωγείων: (28340)-31208,   Κέντρο υγείας Πάνορμου: (28340)-51214,  Αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου: (28310)-88154,  Αστυνομικό τμήμα Ανωγείων:  (28340)-31204,   Λιμεναρχείο: (28310)-22276,  Τουριστική αστυνομία: (28310)-28156,  Τροχαία: (28310)-88173,   Πυροσβεστική: (28310)-35288, Αρχαιολογικό μουσείο: (28310)-29975,   Μουσείο Μονής Αρκαδίου: (28310)-83076,   Φρούριο Φορτέτζα: (28310)-28101