Ο Νομός Χανίων με μια ματιά

Ο νομός Χανίων είναι ένας από τους 4 νομούς που αποτελούν το νησί της Κρήτης (Περιφέρεια). Ανατολικά συνορεύει με τον νομό Ρεθύμνου, βόρεια και δυτικά βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος και νότια από το Λιβυκό. Το έδαφος του, στην ενδοχώρα είναι ορεινό – ημιορεινό, ενώ οι πεδινές εκτάσεις συναντώνται κυρίως στα παράλια, όπου βρίσκονται και οι πιο πυκνοκατοικημένοι οικισμοί. Στο εσωτερικό δεσπόζει ο ορεινός όγκος των Λευκών Ορέων, σχηματίζοντας φαράγγια, όπως αυτό της Σαμαριάς που αποτελεί το δεύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης, κοιλάδες και οροπέδια όπως είναι ο Ομαλός. Στις ακτές υπάρχουν τα κατεξοχήν καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα, ενώ σχηματίζονται μερικές από τις πιο όμορφες και κοσμοπολίτικες παραλίες, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της χώρας.

Τα Χανιά

Πρωτεύουσα αλλά και λιμάνι του νομού είναι η πόλη των Χανίων, η οποία αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του. Χωρίζεται στην Παλιά και την Νέα Πόλη, με την πρώτη να κερδίζει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών, καθώς ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί αξιοθέατο. Το πανέμορφο ενετικό λιμάνι με τα δεκάδες καταστήματα για καφέ και φαγητό, τα γραφικά σοκάκια που οδηγούν στις ιστορικές συνοικίες, της Σπλάντζιας, του Τοπανά και της παλιάς Εβραϊκής συνοικίας, η πλατεία Σαντριβάνι που είναι ίσως η πιο τουριστική των Χανίων και το Καστέλι με τους αρχαιολογικούς χώρους από την μινωϊκή εποχή, είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να θαυμάσετε στην Παλιά Πόλη. Η πόλη των Χανίων ξεχωρίζει για τις άριστες τουριστικές υπηρεσίες της, αφού κάθε χρόνο καταφέρνει και εξυπηρετεί χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέτοντας μεγάλο αριθμό από καταλύματα όλων των κατηγοριών, καταστήματα εστίασης αλλά και διασκέδασης.

Άλλοι δημοφιλείς προορισμοί

Τα Χανιά δεν αποτελούν τον μοναδικό προορισμό του νομού, αφού υπάρχουν πανέμορφα χωριά και οικισμοί, που άξια κερδίζουν θέση στον τουριστικό χάρτη της περιοχής. Μερικά από αυτά είναι, ο Πλατανιάς, ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα όχι μόνο των Χανίων αλλά και της Κρήτης, το παραλιακό χωριό Κολυμπάρι, η Κίσσαμος η οποία είναι κοντά σε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες όπως είναι η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, η Σούγια με την καταπληκτική παραλία της, η Αγία Ρούμελη που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, το γραφικό καλοκαιρινό θέρετρο Λουτρό, οι Καλύβες, ο οικισμός Αλμυρίδα κ.α.

Οι πανέμορφες παραλίες

Παραλία Πλατανιά 
Βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον οικισμό. Είναι μια τεράστια παραλία, στο μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες για θαλάσσια σπορ. Επίσης υπάρχουν αρκετές ταβέρνες cafe και beach bars.

Παραλία Γερανίου 
Βρίσκεται στον οικισμό Γεράνι, αρκετά κοντά στην πόλη των Χανίων και πρόκειται για μια μεγάλη παραλία (2,5 χλμ), οργανωμένη σε αρκετά σημεία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες ακόμη και ναυαγοσώστη, ενώ στα αλμυρίκια που βρίσκονται κοντά της, μπορεί ο επισκέπτης να βρει φυσική σκιά.

Παραλία Στεφάνου (Σεϊτάν Λιμάνια) 
Περίπου 20 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα βρίσκεται η μικρή, πανέμορφη αυτή παραλία. Βρίσκεται κρυμμένη στο τέλος ενός από τους όρμους που δημιουργούν κάθετοι βραχώδης όγκοι, δίνοντας στο όλο τοπίο μία άγρια ομορφιά. Αποτελείται από άμμο και χαλίκι και η πρόσβαση γίνεται από ένα δύσβατο μονοπάτι ή με σκάφος.

Μπάλος
Μία από τις διασημότερες παραλίες της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης είναι η παραλία της λιμνοθάλασσας του Μπάλου. Είναι μια ρηχή, αμμώδη παραλία με τυρκουάζ νερά, ιδανική για μικρά παιδιά. Δέχεται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες λουόμενους, γι΄αυτό και δεν προτείνεται σε όσους αρέσκονται στην απομόνωση, καθώς δημιουργείται αδιαχώρητο. Η πρόσβαση γίνεται κυρίως με καραβάκια από την Κίσσαμο και οδικώς από χωματόδρομο, ο οποίος σταματά κάποιες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την παραλία. Όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA, καθώς διαθέτει σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Φαλάσαρνα 

Βραβευμένη στο πρόσφατο παρελθόν σαν η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μία από τις 10 καλύτερες της Ευρώπης, η παραλία Φαλάσαρνα κερδίζει το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών κάθε καλοκαίρι. Πρόκειται στην ουσία για αρκετές μικρότερες παραλίες οι οποίες ενώνονται, σχηματίζοντας μία τεράστια. Αποτελείται από λευκή άμμο, η οποία σε συνδυασμό με τα τυρκουάζ νερά, δίνει ένα τροπικό χαρακτήρα στο τοπίο. Κάθε μέρα γίνεται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, αν και λόγω της τεράστιας έκτασης της, φαίνεται σχεδόν άδεια. Αξίζει να μείνετε ως το σούρουπο για να απολαύσετε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Ελαφονήσι 
Ένα τοπίο Καραϊβικής στην Κρήτη. Είναι μία χερσόνησος, η οποία “κόβεται” σε κάποια σημεία από πολύ ρηχά νερά, δίνοντας την εντύπωση νησιού. Σχηματίζονται αρκετές, εξωτικές παραλίες με άσπρη άμμο και τυρκουάζ νερά, ενώ σε μερικά σημεία, τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια δίνουν στην άμμο ένα ροζ τόνο. Ένα μέρος της είναι οργανωμένο (ανατολικά) με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζ, ενώ υπάρχουν cafe και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA, και απαγορεύεται να πάρετε ακόμη και άμμο φεύγοντας.

Γλυκά Νερά 

Βρίσκεται στην περιοχή των Σφακίων και πήρε την ονομασία της από τις πολλές πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν τόσο δίπλα, όσο και μέσα στη θάλασσα. Τα νερά, λόγω των πηγών είναι πάντα δροσερά, ενώ το καλοκαίρι μοιάζουν παγωμένα λόγω της απότομης αλλαγής θερμοκρασίας.

Ήμερη Γραμβούσα 
Βορειοδυτικά της λιμνοθάλασσας του Μπάλου, βρίσκεται το νησί της Ήμερης Γραμβούσας. Ακριβώς κάτω από το περίφημο κάστρο της, υπάρχει μια παραλία με καταγάλανα νερά, η οποία αποτελείται από άμμο, ενώ σε κάποια σημεία έχει πλάκες. Σημείο αναφοράς είναι το κουφάρι ενός πλοίου που ναυάγησε παλαιότερα στο σημείο. Υπάρχει μια καφετέρια για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα δροσιστικά, ενώ η πρόσβαση γίνεται με τα καραβάκια από την Κίσσαμο.

Λίμνη Κουρνά 
Πολύ κοντά στο χωριό Κουρνά και μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, βρίσκεται η ομώνυμη φυσική λίμνη. Κάθε καλοκαίρι τα νερά αποτραβιούνται με αποτέλεσμα την εμφανιση μικρών παραλιών με λευκή άμμο. Οι παραλίες αυτές είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και ομπρέλες, υπάρχουν ταβέρνες και cafe, ενώ ενοικιάζονται και θαλάσσια ποδήλατα για μια βόλτα στη λίμνη.

Άλλες εξίσου δημοφιλείς και πανέμορφες παραλίες είναι αυτές της Παλαιοχώρας, της Σούγιας, της Γεωργιούπολης, του Φραγκοκάστελου, της Αλμυρίδας, του ιστορικού Μάλεμε και της Αγίας Μαρίνας.[/bg_collapse]

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Επισκεφθείτε τα μουσεία στα Χανιά, Αρχαιολογικό, Ναυτικό, Πολεμικό και Λαογραφικό, καθώς και τα μουσεία, Τυπογραφίας και Χημείας, το Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί), το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισσάμου, το φαράγγι της Σαμαριάς, τον αρχαιολογικό χώρο Απτέρας, το φρούριο Φραγκοκάστελο κοντά στη Χώρα Σφακίων, τη λίμνη Κουρνά κ.α.

Χρήσιμα τηλέφωνα  

Αεροδρόμιο Χανίων: (28210)-83800,  Ολυμπιακή αεροδρόμιο: (28210)-63171,   Aegean αεροδρόμιο:  (28210)-63366,  ΚΤΕΛ νομού Χανίων-Ρεθύμνου: (28210)-93052,   ΚΤΕΛ αστικών λεωφορείων: (28210)-27044,   Ράδιο ταξί: (28210)-94300, (28210)-98700,   Νοσοκομείο γενικό Χανίων: (28210)-42000,   Φαρμακεία: (28210)-92447, (28210)-93288,   Αστυνομικό τμήμα: (28210)-25854,   Αστυνομικό τμήμα Αερολιμένα: (28210)-63072,  Λιμεναρχείο Χανίων: (28210)-98888,  Πυροσβεστική Χανίων: (28210)-90433,   Τουριστική αστυνομία: (28210)-25930,   Τροχαία Χανίων: (28210)-25905,  Αρχαιολογικό Μουσείο: (28210)-90334,  Ναυτικό μουσείο, Ακτή Κουντουριώτη (φρούριο): (28210)-74484,  Πινακοθήκη: (28210)-36190,  Σπίτι Ελευθερίου Βενιζέλου: (28210)-56008