Ο Νομός Δράμας με μια ματιά

Ο Νομός Δράμας καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Μακεδονίας. Συνορεύει Βόρεια με τη Βουλγαρία, Νότια με τον νομό Καβάλας, Ανατολικά με τον νομό Ροδόπης και Δυτικά με τον νομό Σερρών. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Δράμα, μια πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά και πλούσια σε αξιοθέατα. Είναι ένας τόπος προικισμένος με πλούσιο ανάγλυφο, πολύ πράσινο και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα για τα άφθονα νερά. Στο ορεινό του όγκο, κυριαρχεί το όρος Φαλακρό, ένα ομαλό βουνό με πλούσιο πράσινο και σημείο αναφοράς του το σημαντικό χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Προσφέρει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα για πολλές ακόμα δραστηριότητες στη φύση.  Άλλα βουνά είναι η Ελατιά, το Φρακτό, το Μενοίκιο, τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης κ.ά. Ο ποταμός Αγγίτης, αλλά και ο Νέστος προσθέτουν το υδάτινο στοιχείο στο νομό Δράμας.  Οι αξιόλογοι και καλόγουστοι χώροι διαμονής, εστίασης και διασκέδασης, οι γευστικές απολαύσεις της τοπικής κουζίνας και η ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους δραμινούς, θα μας αφήσουν σίγουρα τις καλύτερες εντυπώσεις.

Αξίζει να μην παραλείψουμε να γευτούμε τα εκλεκτά κρασιά, τα αλλαντικά και τον εξαιρετικό χαλβά, τα σουτζουκάκια και τις πέστροφες και να αγοράσουμε κεραμικά και ξύλινα χειροποίητα.

Δημοφιλείς προορισμοί

Οι ισχυρότεροι τουριστικοί του προορισμοί είναι η Δράμα, γνωστή για τη διασκέδαση, τις γαστρονομικές απολαύσεις και τα σημαντικά της αξιοθέατα, αλλά και το χιονοδρομικό του Φαλακρού. Αξίζει όμως να επισκεφθούμε και τις φυσικές ομορφιές του νομού. Στην περιοχή του Παρανεστίου, υπάρχει το περίφημο Δάσος της Ελατιάς και το Παρθένο Δάσος Φρακτού, ενώ κοντά στην όμορφη κωμόπολη της Προσοτσάνης, βρίσκεται το Σπήλαιο των πηγών του Αγγίτη (Μααρά).

Δράμα
Στο κέντρο του νομού, κάτω από τις κορυφές του Φαλακρού όρους και σε υψόμετρο 110 μ. απλώνεται η πόλη της Δράμας. Η Δράμα είναι η πόλη με τα άφθονα τρεχούμενα νερά, τις πηγές που ”κρύβονται” κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, τα καταπράσινα πάρκα, τους μικρούς καταρράκτες και τα ειδυλλιακά τοπία…Δείτε περισσότερα

Παρανέστι 
Το Παρανέστι, είναι χωριό, χτισμένο στην κοιλάδα του Νέστου σε καταπράσινη περιοχή με άφθονα νερά. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Δράμας – Ξάνθης και απέχει 40 χλμ από τη Δράμα και 49 χλμ από την πόλη της Ξάνθης. Το χωριό αποτελεί την αρχή της εξόρμησής μας στην ευρύτερη περιοχή, που είναι πλούσια σε φυσικά αξιοθέατα. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από πλούσια και σπάνια βλάστηση, ρέματα, καταρράκτες και παλιά τοξωτά γεφύρια. Στην περιοχή του Παρανεστίου βρίσκονται  το Δάσος Ελατιάς, το Παρθένο Δάσος Φρακτού και οι τεχνητές λίμνες του Θησαυρού και της Πλατανόβρυσης.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, βρίσκεται στο θεσπέσιο αλπικό τοπίο του βουνού και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σημαντικό πλεονέκτημα του Φαλακρού αποτελεί η μεγάλη περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται στη γεωγραφική του θέση και στο μεγάλο υψόμετρο. Εκτείνεται σε υψόμετρο από 1720 μ. που βρίσκεται η βάση του έως 2232μ. που φτάνουν ψηλότερες πίστες του.

Τι προσφέρει
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, διαφορετικού βαθμού δυσκολίας συνολικού μήκους 17 χλμ με μήκη που ποικίλουν από 230  μέχρι 1500 μ. αλλά και διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μήκους πάνω από 2500μ. και μεγάλης υψομετρικής διαφοράς. Στο Χιονοδρομικό Κέντρο λειτουργούν: Τρείς συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 21 πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Μία πίστα snowmobile. Τρία σαλέ, δύο στη βάση του χιονοδρομικού και ένα στον τερματισμό της τετραθέσιας καρέκλας, με πανοραμική θέα σε υψόμετρο 2110μ. Σημεία πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης σκι. Το χιονοδρομικό Φαλακρού, ιδρύθηκε το 1980 με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας, και εξελίχθηκε σε ισχυρό τουριστικό πόλο, όχι μόνο της Δράμας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης.
Τηλέφωνο: 25220 41811.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Δάσος Ελατιάς
Το δάσος της Ελατιάς βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό του νομού και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα (700 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. Στο δυτικό τμήμα του βουνού, στη θέση Μαγούλα, υπάρχει το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα, δάσος Σημύδας

Δάσος Φρακτού
Είναι ένα δάσος από οξυές, ελάτη και ερυθρελάτη, καθώς και πλούσια πανίδα και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Η ονομασία Παρθένο Δάσος, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη και η εξέλιξή του,γίνεται κάτω από εντελώς φυσικές συνθήκες,αδιατάρακτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις. έχει δοθεί επίσημα στο συγκεκριμένο δάσος,που προκαλεί το επιστημονικό ενδιαφέρον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά)
Μέσα στο σπήλαιο, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Αγγίτη και το εσωτερικό του, χαρακτηρίζεται από σπάνια ομορφιά. Υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για την υποδοχή των επισκεπτών. Βρίσκεται στους πρόποδες του Φαλακρού όρους, 25 χλμ. ΒΔ της Δράμας, κοντά στην κωμόπολη της Προσοτσάνης.

Δραστηριότητες: Σκι, ορειβατικό σκι, περιήγηση στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, χωμάτινες διαδρομές με 4×4, πεζοπορικές διαδρομές, αναρρίχηση.