Ο Νομός Θεσσαλονίκης με μια ματιά

Στην κεντρική Μακεδονία βρίσκεται ο Νομός Θεσσαλονίκης,,που είναι και ο μεγαλύτερος νομός της Βόρειας Ελλάδας. Πρωτεύουσά του η πανέμορφη ομώνυμη πόλη, η Θεσσαλονίκη, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της χώρας μας,που αποκαλείται και ”συμπρωτεύουσα” της Ελλάδας.  Γειτονικοί νομοί,είναι ο Νομός Ημαθίας στα νοτιοδυτικά, ο Νομός Πέλλας στα δυτικά, ο Νομός Κιλκίς στα βόρεια, ο Νομός Σερρών στα ανατολικά και ο Νομός Χαλκιδικής στα νότια. Γνωστές περιοχές του νομού είναι οι ακτές του Θερμαϊκού,η Καλαμαριά, η Πυλαία,ο Χορτιάτης, και το Πανόραμα.

Η σύνθεση των τοπίων 

Η σύνθεση των διαφορετικών τοπίων στα όρια του νομού,κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του επισκέπτη και τον καθιστά προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Η λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, το Δέλτα του Αξιού και οι εκβολές του,αλλά και οι κόλποι του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού στο νότιο τμήμα του, που του χαρίζουν υπέροχες παραλίες, αποτελούν μερικά από τα φυσικά προσόντα του. Ο νομός Θεσσαλονίκης όμως, είναι ”σπαρμένος” και με ιστορικά,  αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία, μεγάλου ενδιαφέροντος από όλες τις ιστορικές περιόδους, αφού υπήρξε σταυροδρόμι πολλών λαών και πολιτισμών.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Το Δέλτα του Αξιού, που αποτελεί υγροβιότοπο 22.000 στρεμμάτων ιδιαίτερης σημασίας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ,Τις εκβολές του Αξιού,με το υπέροχο και καταπράσινο παραποτάμιο δάσος του, όπου ανάμεσα στις ιτιές και τις λεύκες,βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ζώων και πουλιών,όπως κύκνοι και κορμοράνοι.

Τη λίμνη Βόλβη,που γύρω της υπάρχουν σημαντικοί υγρότοποι, με οργιώδη βλάστηση και μας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά,τους ερωδιούς,τους πελαργούς και τα φλαμίγκος, που βρίσκουν καταφύγιο στην αγκαλιά της λίμνης.

Θεσσαλονίκη

Η Νύμφη του Θερμαϊκού”, όπως αποκαλείται η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στο μυχό του Θερμαϊκού Κόλπου και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Κέδρινου λόφου,ενώ στα νοτιοανατολικά της πόλης,υψώνεται το όρος Χορτιάτης. Στο δυτικό της τμήμα, εκβάλλουν τρία ποτάμια,ο Αξιός,ο Γαλλικός και ο Λουδίας.Η θέση της πόλης και το λιμάνι της,λειτουργούσαν σαν φυσική πύλη της περιοχής προς τη θάλασσα και υπήρξε για χιλιετίες εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτισμικό σταυροδρόμι. Στη Θεσσαλονίκη,υπάρχουν μνημεία από όλες της χρονικές περιόδους με μεγάλη ιστορική σημασία

Εικόνες από την Θεσσαλονίκη

[supsystic-gallery id=91] *Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Η πόλη

Η Θεσσαλονίκη του σήμερα,είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη,με πολλές κι ενδιαφέρουσες επιλογές για τους επισκέπτες της. Οι μεγάλες πλατείες της με τα αμέτρητα καφέ,σφύζουν από ζωή, χειμώνα,καλοκαίρι, ενώ φημίζεται και για τη νυχτερινή διασκέδαση στα κέντρα και τα club της πόλης, με χιλιάδες θαμώνες,ντόπιους και από κοντινές περιοχές. Για τη διαμονή μας,θα βρούμε μια τεράστια γκάμα επιλογών για όλα τα γούστα,ενώ ατελείωτες είναι και οι προτάσεις σε χώρους φαγητού,με επιλογές για ελληνική η διεθνή κουζίνα. Στο διευρυμένο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται οι δύο μεγάλες πλατείες της, η Πλατεία Αριστοτέλους και η Πλατεία Αρχαίας Αγοράς,τις οποίες ενώνει η πεζοδρομημένη οδός Αριστοτέλους,ενώ οι πιο γνωστές συνοικίες του κέντρου είναι τα περίφημα Λαδάδικα,η Ροτόντα και το Ιπποδρόμιο(Λευκός Πύργος).

Οι παραλίες Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη,σε τουριστικά θέρετρα,με άριστες υποδομές, βρίσκουμε μεγάλες αμμώδεις ακτές, που οι περισσότερες,έχουν τιμηθεί με γαλάζιες σημαίες. Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Ποταμός,Νέα μηχανιώνα,Επανομή,Σταυρός,κά.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης,είναι ο Λευκός της Πύργος,που δεσπόζει στο λιμάνι της από το 1430. Στον Κέδρινο λόφο,βρίσκεται το περίφημο Δάσος του Σέιχ Σου,που αποτελεί πνεύμονα πρασίνου,αλλά και σημείο αναψυχής των κατοίκων. Περπατώντας στην πόλη,θα δούμε τη ρωμαϊκή Καμάρα ή Αψίδα του Γαλέριου,το κυκλικό κτίσμα της Ροτόντας με τον ημισφαιρικό τρούλο και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου,πολιούχου της πόλης και μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς(unesco). Οι παλαιές εκκλησίες,τα μουσεία και τόσα άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα,είναι τόσα πολλά,που δεν φτάνει μια μόνο επίσκεψη για να τα δεις όλα. Στην περιοχή της Άνω Πόλης,που έχει χαρακτηρισθεί επίσημα παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός,βρίσκεται το Επταπύργιο της Ακρόπολης,τα βυζαντινά τείχη,ο Όσιος Δαβίδ,του 5ου αιώνα κ.α.

Το Επταπύργιο (ή Γεντί Κουλέ), αποτελεί την βυζαντινή οχυρωμένη ακρόπολη της Θεσσαλονίκης και είναι ένα συγκρότημα από επτά πύργους που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα.

 Δείτε ακόμη

Τον Λευκό Πύργο Τους ναούς της Αγίας Σοφίας(7ου αι.),του Σωτήρος(14ου αι) και το ναό του Αγίου Δημητρίου,πολιούχου της πόλης και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς(unesco). Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Μουσείο Λευκού Πύργου Μουσείο Ρωμαϊκής Αγοράς Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Μανόλης Ανδρόνικος» Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Κάζα Μπιάνκα) Τη Ροτόντα (κυκλικό κτήριο, που καλύπτεται από ημισφαιρικό τρούλο και κτίστηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. για να χρησιμοποιηθεί ως ναός ή μαυσωλείο του Γαλέριου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσειακός χώρος). Την Αψίδα του Γαλέριου,με ανάγλυφες παραστάσεις, που είναι ευρέως γνωστή ως Καμάρα. Την Ρωμαϊκή Αγορά Το γνωστό Μπεζεστένι(η σκεπαστή αγορά υφασμάτων) Τον αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πολλά ακόμη

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 Λιμεναρχείο 2310593134 Τροχαία 2310250740 Τραίνα 14511 Κ.Τ.Ε.Λ. 2310595400 TAXI 18300, 18180, 18288 Αεροδρόμιο 2310985000