ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Ο τόπος των χρωμάτων και των αντιθέσεων

Ο Νομός Κιλκίς με μια ματιά

Ο Νομός Κιλκίς βρίσκεται στην κεντρική Μακεδονία. Βόρεια συνορεύει με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, νότια με τον νομό Θεσσαλονίκης, ανατολικά με τον νομό Σερρών και δυτικά με τον νομό Πέλλας. Στη χρωματική παλέτα της φύσης του Κιλκίς κυριαρχούν όλα τα χρώματα και δημιουργούν σπάνιες φυσικές εικόνες. Ο νομός αγκαλιάζεται από την οροσειρά των Κρουσσίων και τα όρη Πάικο και Μπέλλες, που αποτελούν και τον ορεινό όγκο του. Ο Νομός Κιλκίς, γίνεται πόλος έλξης, κυρίως για όσους αγαπούν τις διακοπές κοντά στη φύση, με τα πανέμορφα και ειδυλλιακά της τοπία και μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Στην επίσκεψή μας, αξίζει να δοκιμάσουμε τα φρέσκα ψάρια από τη Δοϊράνη, τα ντόπια κρέατα, τα τυριά, τα εκλεκτά κρασιά και το αγνό μέλι. Οι τουριστική του ανάπτυξη, με αξιόλογες υποδομές σε όλους τους χώρους και οι γαστρονομικές απολαύσεις της πλούσιας πολυπολιτισμικής του κουζίνας, για την οποία και φημίζεται το Κιλκίς, κερδίζουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Εικόνες που μαγεύουν

Μεγάλα,καταπράσινα δάση, στολίζουν τις πλαγιές των βουνών, ενώ οι γαλάζιοι υδάτινοι δρόμοι του Αξιού στα δυτικά και του Γαλλικού ποταμού στα ανατολικά, διατρέχουν το νομό. Οι εύφορες καταπράσινες κοιλάδες των δύο ποταμών, οι λίμνες και τα φυσικά σπήλαια, συμπληρώνουν μια εικόνα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.  Στα βόρεια, στους πρόποδες του βουνού Μπέλλες, βρίσκεται η λίμνη Δοϊράνη και η τοποθεσία Χίλια Δέντρα (με δάσος από υπεραιωνόβιες οξυές), με διαμορφωμένο χώρο. Στο όρος Πάικο θα δούμε δάση απίστευτης ομορφιάς με οξιές, καστανιές, βελανιδιές και πολλά τρεχούμενα νερά από ποτάμια και ρέματα.

Αξίζει να επισκεφθείτε

Αξίζει να επισκεφθούμε το ιστορικό χωριό Σκρα, όπου βρίσκεται και το μουσείο Α' Παγκοσμίου πολέμου. Κοντά του βρίσκεται και η περιοχή με τη Σμαραγδένια λίμνη (ή Γαλάζια λίμνη) και τους πανέμορφους καταρράκτες. Τη Γουμένισσα, είναι ιστορικό και γραφικό χωριό. Εδώ βρίσκεται η Μονή της Παναγίας του 11ου αιώνα. και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Το καταπράσινο ορεινό χωριό Λιβάδια, χτισμένο σε οροπέδιο, καθώς και το γραφικό Δροσάτο, που είναι επίσης γραφικά χωριά του νομού.

Κιλκίς

Είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, χτισμένη στους πρόποδες του λόφου του Αϊ Γιώργη, σε ύψος 290μ. Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη γύρω στο 1830. Η πόλη έχει μια πλούσια ιστορία και είναι πολλά τα ιστορικά της μνημεία και τα φυσικά της αξιοθέατα.

Είναι το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού, με έντονη κίνηση και πολύ ενδιαφέρουσα αγορά. Είναι μια σύγχρονη και πολύ ''ζωντανή''πόλη, με έντονη νυχτερινή ζωή. Διαθέτει πολύ καλή ρυμοτομία και οι υποδομές της στον τομέα του τουρισμού είναι αξιόλογες. Τα ξενοδοχεία και οι χώροι διασκέδασης και φαγητού, μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των επισκεπτών της.

Φαγητό και διασκέδαση Η πόλη του Κιλκίς, αλλά και ολόκληρος ο νομός, φημίζονται για τη γαστριμαργική τους δραστηριότητα, που φέρνει μοναδικές απολαύσεις στο τραπέζι μας. Η πολυπολιτισμική κουζίνα, με την ποντιακή να κυριαρχεί και τα ντόπια αγνά προϊόντα, δημιουργούν φανταστικά πιάτα. Και μετά από το καλό φαγητό, τα μπαράκια της πόλης, υπόσχονται εκλεκτή νυχτερινή διασκέδαση. Η πρωτεύουσα του πανέμορφου νομού  είναι το ιδανικό ορμητήριο για την περιπλάνησή μας στην ύπαιθρο,τ α αξιοθέατα και τις φυσικές του ομορφιές. Αξιοθέατα: Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο,  το Λαογραφικό Μουσείο, το Στρατιωτικό Μουσείο, η Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, ο Λόφος Αγίου Γεωργίου, το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου.

Ο Νομός Κιλκίς σε εικόνες

[supsystic-gallery id=26] *Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Χίλια Δεντρα Το δάσος με τα υπεραιωνόβια δέντρα, βελανιδιές,  σκλήθρα, οξυές, φράξους και υπέργηρα πλατάνια, έχει χαρακτηρισθεί ''Μνημείο της Φύσης''. Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Δοϊράνη, στον οικισμό Μουριές και η παρόχθια διαδρομή μέχρι εδώ, θεωρείται μαγευτική. Καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση και αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά. Για τους επισκέπτες, υπάρχει όμορφος διαμορφωμένος χώρος, με αναψυκτήριο και ψαροταβέρνα, σε σημείο αγκαλιασμένο από υπεραιωνόβιες βελανιδιές.

Λίμνη Δοϊράνη 

Στους πρόποδες του βουνού Μπέλες,απλώνεται η λίμνη Δοϊράνη. Τα νερά της θεωρούνται πεντακάθαρα, λόγω του ότι η Δοϊράνη είναι μια κλειστή λίμνη.  Αποτελεί σημαντικό και προστατευόμενο υγροβιότοπο, που έχει περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών, αλλά χαρακτηρίζεται και από μεγάλο αριθμό ψαριών. Στις όχθες της συναντάμε πυκνή βλάστηση από βούρλα και θίνες, καθώς και πυκνούς καλαμώνες κατά μήκος της λίμνης. Είναι τριγυρισμένη από παρόχθια δάση, με λεύκες, ιτιές και πλατάνια, σκεπασμένα από αναρριχητικά φυτά, που συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου    Το Σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς και κατατάσσεται στα αξιολογότερα της Ελλάδας. Η επιφάνεια του ξεπερνά τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το επισκέψιμο τμήμα του είναι 300 μ. Έχει δύο ορόφους και διαθέτει σπάνιας ομορφιάς διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών. Παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον και εξαιτίας των ευρημάτων της προϊστορικής περιόδου όπως απολιθώματα και οστά ζώων, από ύαινες, άλογα, ελάφια κ.ά.

Χρήσιμα τηλέφωνα:Ράδιο Ταξί Κιλκίς : 23410 22789,  ΚΤΕΛ Κιλκίς:23410 22311,  Αστυνομικό τμήμα Κιλκίς:23410 77032,  Νοσοκομείο Κιλκίς: 23413 51400

Προορισμοί /Μακεδονία/Νομός Κιλκίς

ΚΟΝΤΙΝΟΙ  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Νομός Ημαθίας-ΝάουσαΗΜΑΘΙΑ 
Ο παράδεισος του εναλλακτικού τουρισμού

Δείτε περισσότερα

Πέλλα-Λουτρά ΠόζαρΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Εκεί που η φύση έχει τον πρώτο λόγο

Δείτε περισσότερα

ΠιερίαΠΙΕΡΙΑ 
Προορισμός για όλες τις εποχές

Δείτε περισσότερα

Σέρρες-Λίμνη ΚερκίνηΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Βόλτα στην Αμφίπολη και την λίμνη Κερκίνη

Δείτε περισσότερα

Προορισμοί /Μακεδονία/Νομός Κιλκίς