Ο Νομός Κοζάνης με μια ματιά

Ο νομός Κοζάνης, ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσά του είναι η ομώνυμη πόλη  (Κοζάνη). Ο ποταμός Αλιάκμονας και η εύφορη κοιλάδα του, αποτελεί πνοή ζωής για το νομό.  Ο νομός φημίζεται για το ”χρυσάφι” του, τον περίφημο κρόκο Κοζάνης. Άλλα προϊόντα που αξίζει να αγοράσουμε από την Κοζάνη, είναι τα τυροκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά, γλυκά και μαρμελάδες και τα εκλεκτά κρασιά της. Γευστικές απολαύσεις αποτελούν τα ”γιαπράκια”και η περίφημες στριφτές Κοζανίτικες πίτες. Οι υποδομές του νομού σε χώρους διαμονής, φαγητού και διασκέδασης είναι  αξιόλογες και οι κάτοικοι φημίζονται  για τη ζεστή τους φιλοξενία.

Προορισμοί και αξιοθέατα

Αξίζει να επισκεφθούμε την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου και τον καταρράκτη στη θέση Σκεπασμένο, κοντά στο Βελβεντό. Ο Πεντάλοφος είναι το σημαντικότερο χωριό από τα Μαστοροχώρια του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται πάνω στο πέρασμα από την δυτική Μακεδονία στην Ήπειρο. Στην κωμόπολη Τσιοτίλι ξεχωρίζει το πέτρινο τοξωτό γεφύρι, δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής της Μακεδονίας. Στο χωριό Αιανή, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος μεγάλου ενδιαφέροντος, ενώ το γραφικό χωριό Νεράϊδα, έχει θέα προς τη λίμνη Πολυφύτου.

Κοζάνη 
Η Κοζάνη είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Είναι μια σύγχρονη επαρχιακή πόλη, με μεγάλο ιστορικό παρελθόν και τη δική της ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Η Κοζάνη διαθέτει ενδιαφέρουσα αγορά, μουσεία, παλαιές εκκλησίες και χώρους αναψυχής. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του πανέμορφου Βερμίου σε υψόμετρο 720μ.

Στη νότια πλευρά της αντικρίζει την καταπράσινη κοιλάδα του Αλιάκμονα. Διαθέτει αξιόλογους χώρους διαμονής, εστίασης, αλλά και νυχτερινής διασκέδασης. Στην επίσκεψή μας, δε θα παραλείψουμε να δοκιμάσουμε την περίφημη στριφτή Κοζανίτικη πίτα, τα γιαπράκια και άλλα νόστιμα εδέσματα, καθώς και τα υπέροχα τοπικά κρασιά.

Αξιοθέατα: Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης, Υπαίθριος Αρχαιολογικός χώρος Αιανής, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Αρχοντικό Λασσάνη, Το δάσος Κουρί (4 χλμ. ανατολικά της Κοζάνης).

Χρήσιμα τηλέφωνα: Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης:24613 52600,  Αστυνομία: 2461023333,  Τροχαία 24610 23142,  Αεροδρόμιο 24610 26864,  ΚΤΕΛ Κοζάνης: 24640 34454

Βελβεντός 

Η κωμόπολη του Βελβεντού, βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων, σε ύψος 450 μ. Είναι χτισμένη στην εύφορη κοιλάδα του Αλιάκμονα, σε περιοχή κατάφυτη από λεύκες, πλατάνια, μηλιές και ροδακινιές. Στη δυτική του πλευρά περνά ο Αλιάκμονας, στην ανατολική υψώνονται τα Πιέρια, ενώ μπροστά του απλώνεται η ομορφιά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου.

Ο Βελβεντός έχει μια μακραίωνη ιστορική πορεία, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Διατηρεί έντονο το παραδοσιακό χρώμα και το διαπιστώνει κανείς, κάνοντας μια βόλτα στα στενά του σοκάκια και τις γραφικές πλατείες. Πετρόκτιστα σπίτια και αρχοντικά, δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Ορισμένες εκκλησίες και ξωκκλήσια, είναι ανακηρυγμένα ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Στην επίσκεψή μας, αξίζει να γευτούμε και να αγοράσουμε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, από τον γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό. Η κωμόπολη του Βελβεντού, απέχει τριάντα χιλιόμετρα από την Κοζάνη. Στην παραδοσιακή κωμόπολη, υπάρχουν όλες οι υποδομές για τη φιλοξενία των επισκεπτών της. Αξιόλογα ξενοδοχεία και ξενώνες, καφέ και ταβέρνες με εκλεκτές, παραδοσιακές γεύσεις.

Αξιοθέατα: Ο ναός του Αγίου Μηνά του 12ου αιώνα, (ο αρχαιότερος ναός του Βελβεντού). Ο ναός Κοίμησης της Θεοτόκου,του 1804. Το Λαογραφικό Μουσείο. Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αγροτικό Ιατρείο Βελβεντού: 2464031222,  Αστυνομικός Σταθμός: 2464031111,  ΚΤΕΛ Βελβεντού: 2464031479

Σιάτιστα

Η Σιάτιστα, είναι μία πολύ γραφική κωμοπόλη του Νομού Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε πλαγιά του βουνού Βέλια, σε υψόμετρο 930 μέτρων. Η Σιάτιστα έχει ένα πολύ σημαντικό παρελθόν, καθώς υπήρξε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της από τον 17ο έως τις αρχές του 19ου αιώνα, με το εμπόριο δερμάτων, γουναρικών, κρόκου και βαμβακιού.

Εξήγαγε τα προϊόντα της σε χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης και εισήγαγε μεταξωτά, πορσελάνες, κρύσταλλα, πολύτιμους λίθους κ.ά. Τα πολλά αρχοντικά που σώζονται ακόμη και σήμερα, με φανερή τη φθορά του χρόνου, θυμίζουν στον επισκέπτη που βαδίζει στα στενά της, εκείνη την εποχή της δόξας της. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πόλη της Κοζάνης και δέχεται πολλούς επισκέπτες όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στη Σιάτιστα λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες και χώροι διασκέδασης. Η αρχοντική Σιάτιστα, υποδέχεται ζεστά τον επισκέπτη της και του παρέχει άψογη εξυπηρέτηση και φιλοξενία.

Αξιοθέατα: Ο ναός της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία της Γεράνειας. Χτίστηκε το 1677 και αποτελεί μνημείο μεταβυζαντινής τέχνης. Θαυμασμό προκαλεί το εξαιρετικό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Τα παλιά αρχοντικά της πόλης. Το Λαογραφικό Μουσείο.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομικό τμήμα Σιάτιστας: 24650 21111, Κέντρο Υγείας: 24650 22222, 24650 22277

Λίμνη Πολυφύτου

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και βρίσκεται 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης. Δημιουργήθηκε το 1973, μετά την κατασκευή του φράγματος Πολυφύτου στον ποταμό Αλιάκμονα και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διασχίζεται από γέφυρα μήκους 1.372 μέτρων και πλάτους 13,5 μέτρων,55 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, η οποία είναι γνωστή ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη, είναι κατάφυτη από ελαιώνες. Η λίμνη  είναι ιδιοκτησία της ΔΕΗ,αλλά έχει παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση στα γύρω χωριά. Στη λίμνη βρίσκει προστασία ένα σημαντικό οικοσύστημα