Οι Σέρρες με μια ματια

Οι Σέρρες είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο του και απέχει 80 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια σύγχρονη πόλη, με μεγάλους δρόμους, πλατείες και πάρκα, ενδιαφέρουσα αγορά, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή. Η Μακεδονική ”φοιτητούπολη”, έχει όλες τις ανέσεις μιας σύγχρονης επαρχιακής πόλης και τις φυσικές ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας. Οι χώροι διαμονής στην πόλη των Σερρών, είναι αξιόλογοι και καλύπτουν τον επισκέπτη με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Τα ξενοδοχείατης εξάλλου, εξυπηρετούν τους περισσότερους επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου του Λαϊλιά, πόλος έλξης του νομού τους χειμερινούς μήνες. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης θα δοκιμάσουμε τοπικές συνταγές και εκλεκτό φαγητό, ενώ τα καλόγουστα μπαράκια της θα αναλάβουν τη νυχτερινή μας διασκέδαση.  Η  άριστη εξυπηρέτηση σε όλους τους χώρους και η ζεστή φιλοξενία, μας αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στην επίσκεψή μας στην όμορφη κι ενδιαφέρουσα πόλη των Σερρών.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

 Στολίδι της πόλης και πνεύμονα πρασίνου, αποτελεί σίγουρα το ομορφότερο πάρκο της, η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Μικροί χείμαρροι και ρυάκια, κυλούν ανάμεσα στα αιωνόβια πλατάνια, που προσφέρουν τον ίσκιο τους στον όμορφο χώρο αναψυχής. Από το πάρκο, βλέπουμε να υψώνεται η Ακρόπολη των Σερρών, ανάμνηση των βυζαντινών χρόνων, στον επιβλητικό και κατάφυτο λόφο που δεσπόζει στην πόλη. Από εκεί έχουμε πανοραμική θέα στην πόλη και τον κάμπο των Σερρών. Μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας στα καλόγουστα καφέ, ενώ ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια, θα δούμε τα οθωμανικά μνημεία μιας περασμένης εποχής. Το τέμενος Αχμέτ Πασά και το Τζιντζιρλί Τζαμί και φυσικά το παλαιότερο τουρκικό κτίσμα στο κέντρο της πόλης, το Μπεζεστένι. Σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών. Με ορμητήριο τις Σέρρες, μπορούμε να επισκεφθούμε πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νομού. Το δάσος του Λαϊλιά,τη λίμνη Κερκίνη,τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αμφίπολης. Ακόμα, το πανέμορφο σπήλαιο της Αλιστράτης στη θέση ”Πετρωτό”, το παραδεισένιο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη κ.ά.

Δάσος Λαϊλιά

Ένας παράδεισος πράσινου, που αποτελεί και αγαπημένο τόπο αναψυχής για τους κατοίκους των Σερρών, είναι το Δάσος του Λαϊλιά, 25 χλμ. βόρεια της πόλης. Η ορεινή αυτή έκταση 33.000 στρεμμάτων βρίσκεται στα βουνά της Βρόντους και εκτείνεται σε υψόμετρο από 700 έως 1849 μέτρα στην κορυφή Αλή Μπαμπάς, με πανοραμική θέα στον κάμπο των Σερρών. Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, που γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες…
Το πανέμορφο δάσος, αποτελείται από οξυές και ορεινή πεύκη, αλλά και ποώδη φυτά, θάμνους και αγριολούλουδα, που συμπληρώνουν την πλούσια βλάστηση.

Σφαγνώνας Μπαλτά Τσαΐρ

Μεγάλη ποικιλία παρουσιάζει και η πανίδα του, με πολλά είδη άγριων θηλαστικών, ερπετών και πτηνών. Στο κέντρο σχεδόν του Λαϊλιά υπάρχει ένας εξαιρετικής σημασίας παλαιοβοτανικός χώρος , ο Σφαγνώνας Μπαλτά Τσαΐρ, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί «Διατηρητέο μνημείο της Φύσης» και περιοχή «ιδιαιτέρου Φυσικού κάλλους». Πρόκειται για τοποθεσία με πυκνό πράσινο και πολλά τρεχούμενα νερά, που αξίζει να επισκεφθούμε. Στο σημείο υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής. Από τα πολλά μαγευτικά μονοπάτια του Λαϊλιά, ξεχωριστό θεωρείται αυτό που οδηγεί στον τεράστιο βράχο της «Κατίγκας». Πρόκειται για ένα φυσικό μνημείο, που από την κορυφή του ξεδιπλώνεται στα μάτια μας το μοναδικής ομορφιάς δάσος, στολισμένο με όλα τα χρώματα της γήινης παλέτας.

Το Χιονοδρομικό Kέντρο

Το Χιονοδρομικό Kέντρο Λαϊλιά απέχει 26 χλμ από τις Σέρρες και 110 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 μ., σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον μέσα σε δάσος από οξυές, έλατα και πεύκα. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου (EOΣ) Σερρών. Διαθέτει μία βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους χιλίων (1000)μ., 1 αναβατήρα μήκους 850μ,(μεταφέρει 700 άτομα την ώρα), που φθάνει μέχρι την κορυφή του βουνού ( 1850 μ.), 1 babylift και πίστα αρχαρίων. Χάρη στη φωτιζόμενη πίστα του, δίνει τη δυνατότητα και για νυχτερινό σκι.Υπάρχει σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το καταφύγιο, που προσφέρει τη δυνατότητα διανυκτέρευσης. Στο Χ.Κ. λειτουργούν σχολές ski και snowboard, με έμπειρους δασκάλους και καταστήματα ενοικίασης ski και snowmobiles.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Νοσοκομείο: 23210-94500, Αστυνομικό τμήμα: 23210-90800-2, Τροχαία: 23210-90809-10, ΚΤΕΛ: 23210-22727,24063, ΟΣΕ: 23210-59700,59112, Ταχί: 23210-59100,59422