Η Πιερία με μια ματιά

Η Πιερία αποτελεί έναν από τους νομούς της Μακεδονίας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα της. Συνορεύει με τους νομούς Κοζάνης (δυτικά), Ημαθίας (βόρεια), Λάρισας (νότια), ενώ βρέχεται από τον Θερμαϊκό κόλπο (ανατολικά). Το έδαφός του στα δυτικά είναι ορεινό, ενώ δεσπόζει το βουνό των θεών, ο Όλυμπος αλλά και τα Πιέρια όρη, κατάφυτα από δάση με βελανιδιές, έλατα, οξιές κ.α. Στα ανατολικά κυριαρχούν οι πεδινές εκτάσεις, όπως είναι η πεδιάδα της Κατερίνης, που ξεκινούν από τους πρόποδες των ορεινών όγκων και καταλήγουν στη μεγάλη ακτογραμμή του νομού, όπου δίνουν τη θέση τους σε πανέμορφες ακρογιαλιές.

Προορισμός για κάθε εποχή

Πρωτεύουσα είναι η Κατερίνη, μία σύγχρονη πόλη 56 χιλιάδων κατοίκων, η οποία αποτελεί και το διοικητικό κέντρο του νομού. Η μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη (71 χλμ), οι αρχαιολογικοί χώροι και οι όμορφες παραλίες που βρίσκονται κοντά της, την κατατάσσουν σε σημαντικό τουριστικό προορισμό. Επίσης μπορεί να γίνει και αφετηρία για να ανακαλύψετε τους γραφικούς ορεινούς οικισμούς και χωριά, καθώς και τα κατεξοχήν καλοκαιρινά θέρετρα της περιοχής. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν, το Ελατοχώρι 26 χλμ δυτικά της Κατερίνης, γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο, η Μηλιά (Άνω, Μεσαία, Κάτω), η Ρητίνη (23 χλμ) με την καταπληκτική θέα από τους πρόποδες των Πιερίων, ο οικισμός Βρία, το Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου κ.α. Για τις καλοκαιρινές διακοπές, στην Πιερία θα βρείτε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, όπως είναι, οι Νέοι Πόροι 42 χλμ μακριά από την Κατερίνη, ο Πλαταμώνας (38 χλμ), ο Νέος Παντελεήμονας, η Λεπτοκαρυά (32 χλμ), η Πλάκα επίνειο του Λιτοχώρου (24 χλμ), η Παραλία που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα (9 χλμ), ο Μακρύγιαλος 21 χλμ βορειότερα, η Μεθώνη κ.α.

Οι πανέμορφες παραλίες

Νέοι Πόροι
Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον οικισμό και πρόκειται για μια τεράστια παραλία (5 χλμ) που αποτελείται από άμμο, ενώ είναι οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, από τα δεκάδες εστιατόρια, τις ταβέρνες και cafe που υπάρχουν. Στην περιοχή θα βρείτε και πλήθος από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Νέος Παντελεήμονας – Κάστρο Πλαταμώνα
Είναι η παραλία του οικισμού Νέου Παντελεήμονα, μήκους αρκετών χιλιομέτρων που αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο. Είναι οργανωμένη στον μέγιστο βαθμό με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες και ναυαγοσώστες, ενώ και εδώ θα βρείτε δεκάδες ποιοτικά καταλύματα και καταστήματα εστίασης. Επίσης θα εντυπωσιαστείτε από το καταπράσινο τοπίο, αφού τα δέντρα φτάνουν ως την άμμο της παραλίας. Συνέχειά της αποτελεί η επίσης καταπράσινη παραλία Σκοτίνας.

Παραλία Λεπτοκαρυάς
Μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες, όχι μόνο του νομού, αλλά και της Μακεδονίας, είναι αυτή του οικισμού της Λεπτοκαρυάς. Η τεράστια παραλία, μήκους 10 χιλιομέτρων, αποτελείται από άμμο, ψιλό χαλίκι και κατά τόπους βότσαλο, ενώ είναι οργανωμένη σε αρκετά τμήματά της. Ακριβώς από πάνω θα βρείτε δεκάδες εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ σε όλο το μήκος της υπάρχουν αρκετοί χώροι στάθμευσης.

Γρίτσα 

Βρίσκεται στο Λιμάνι Λιτοχώρου και αποτελείται από άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ είναι αρκετά οργανωμένη. Συνεχίζεται αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα καταλήγοντας στην Πλάκα, γίνεται όμως στενότερη και η πρόσβαση, αν και βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον δρόμο, είναι αρκετά δύσκολη, καθώς η ακτή κόβεται απότομα.

Παραλία Βαρικού 
Βρίσκεται στα Καλύβια Βαρικού και αποτελείται από άμμο, ενώ μόνο σε ένα μικρό μέρος της είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ υπάρχει και ναυαγοσώστης.

Ολυμπιακή Ακτή
Στην ουσία αποτελεί μία από τις παραλίες της Κατερίνης, αφού ο μικρός οικισμός θεωρείται επίνειο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια παραλία αρκετών χιλιομέτρων, αμμώδη και οργανωμένη σε μεγάλο βαθμό, η οποία κερδίζει κάθε χρόνο την γαλάζια σημαία. Πολύ κοντά θα βρείτε δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, αλλά και καταστήματα εστίασης με τοπική και διεθνή κουζίνα.

Παραλία Κατερίνης 
Βρίσκεται στον οικισμό της παραλίας, πολύ κοντά στην προηγούμενη με την οποία συνδέεται με παραλιακό δρόμο και ποδηλατόδρομο. Μεγάλη και κοσμοπολίτικη παραλία η οποία επίσης βραβεύεται συνεχώς με την γαλάζια σημαία. Αποτελείται από ψιλή άμμο και είναι οργανωμένη στο μέγιστο βαθμό, ενώ δίνει την δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Σε απόσταση αναπνοής υπάρχουν αρκετά καταλύματα όλων των κατηγοριών, καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Παραλία Κορινού

Άλλη μία μεγάλη παραλία βραβευμένη με την γαλάζια σημαία, η οποία γίνεται κάθε καλοκαίρι πόλος έλξης για αρκετούς επισκέπτες. Αποτελείται από άμμο και είναι αρκετά οργανωμένη, ενώ θα βρείτε ξενοδοχεία, ταβέρνες, cafe, και clubs.

Μακρύγιαλος 
Βρίσκεται ακριβώς μπροστά στον ομώνυμο οικισμό και είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία. Πολύ κοντά θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, cafe και ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά και ειδικά τα οστρακοειδή για τα οποία φημίζεται η περιοχή.

Άλλες πεντακάθαρες παραλίες θα βρείτε στην Αλυκή Κίτρους, στην Αρχαία Πύδνα, στον Άη Γιάννη και τη Νέα Αγαθούπολη.

Αξίζει να επισκεφθείτε 
Τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο στο Δίο, τον προϊστορικό οικισμό στον Μακρύγιαλο, το Κάστρο του Πλαταμώνα, το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου στην Λεπτοκαρυά, το Ναυτικό Μουσείο και τη Μονή Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο, την Αρχαία Πύδνα, τους καταρράκτες Ορλιάς, τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου που εκτείνεται σε μια έκταση 40.000 στρεμμάτων καθώς και τις δεκάδες ορεινές διαδρομές που προτείνονται κ.α.

Χρήσιμα τηλέφωνα:  Νοσοκομείο Κατερίνης: (23513)-50200, (23510)- 21251,  Κέντρο Υγείας Αιγινίου: (23530)- 22222,  Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου: (23520)- 22222,   Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης: (23510)- 23555,  Τουριστική Αστυνομία: (23510)- 23440,  Τμήμα Τροχαίας : (23510)- 33333,   Λιμενικός Σταθμός Παραλίας Πιερίας: (23510)- 61209, Τελωνείο: (23510)- 76704,   Λιμενικός Σταθμός Πλαταμώνα: (23520)_ 41366,   Πυροσβεστική Υπηρεσία: (23510)- 36855,  Υπεραστικό ΚΤΕΛ Πιερίας- Κατερίνης: (23510)- 23313,   Αστικά Λεωφορεία Κατερίνης: (23510)- 37600, (23510)- 29339,  ΚΤΕΛ Λιτόχωρου: (23520)- 81271,  ΟΣΕ- Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατερίνης: (23510)_ 23709,  Ραδιοταξί Κατερίνης: (23510)- 31222, (23510)- 21222