Η Κάρπαθος με μια ματιά

Η Κάρπαθος αποτελεί ένα από τα νησιά της Δωδεκανήσου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση μετά τη Ρόδο. Βρίσκεται νοτιοδυτικά αυτής και πολύ κοντά στο νησί της Κάσου αλλά και την Κρήτη. Στο ορεινό αλλά ταυτόχρονα καταπράσινο νησί, δεσπόζουν οι ψηλές βουνοκορφές. Πόλος έλξης γίνονται οι παραδοσιακοί του οικισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι και οι πεντακάθαρες παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά. Σε όλη την ακτογραμμή θα βρείτε μικρές και μεγάλες παραλίες, μερικές εύκολα προσβάσιμες και άλλες πιο απομονωμένες. Μερικές από αυτές είναι: Η εξωτική Άπελλα, οι παραλίες Διακόφτης και Ποσειδών στην περιοχή της Αφιάρτης, οι παραλίες Αγ. Μηνάς, Νάτι και Φορόκλι κοντά στην Όλυμπο κ.α.

Οι προορισμοί και οι παραλίες

Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Καρπάθου ή Πηγάδια, η οποία υποδέχεται τους επισκέπτες, καθώς αποτελεί και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Είναι μία σύγχρονη πόλη στην οποία θα βρείτε όλες τις βασικές δημοτικές υπηρεσίες. Οι τουριστικές υποδομές είναι άριστες καθώς διαθέτει πλήθος από ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, cafe και clubs. Περίπου 7 χλμ νότια της πρωτεύουσας και 13 χλμ από το αεροδρόμιο, βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Αμμοοπή, το οποίο καλύπτει όλες τις ανάγκες σας όσο αφορά διαμονή , φαγητό και διασκέδαση. Οι αμμώδεις παραλίες μικρή και μεγάλη Αμμοοπή, αλλά και οι βοτσαλωτές, Βοτσαλάκια και Καστέλια που υπάρχουν στην περιοχή, θα σας ενθουσιάσουν. Στη δυτική πλευρά του νησιού και 16 χλμ από τα Πηγάδια θα συναντήσετε την Αρκάσα, έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Καρπάθου. Στο παραλιακό χωριό θα βρείτε αρκετά καταλύματα και θα γευτείτε φρεσκότατα θαλασσινά και τοπικές σπεσιαλιτέ στις γραφικές ταβερνούλες του. Μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα στην παραλία του Αγ. Νικολάου ή σε αυτή των Αγ. Θεοδώρων που βρίσκεται λίγο πιο μακριά.

Λευκός-Όλυμπος

Βορειότερα βρίσκεται το χωριό Λευκός. Απέχει 38 χλμ από τα Πηγάδια και είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Στο επίνειό του, Κάτω Λευκό, θα βρείτε ξενοδοχεία, ταβέρνες, cafe και αρκετά mini market, ενώ μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην παραλία του οικισμού ή στην κοντινή παραλία Ποτάλι. Βορειότερα αξίζει να επισκεφθείτε το παραδοσιακό χωριό Όλυμπος. Χτισμένο αμφιθεατρικά, ξεκινώντας από τις πλαγιές και φτάνοντας ως την κορυφή ενός λόφου. Αποτελεί το μπαλκόνι του νησιού, αλλά και ένα ζωντανό μουσείο. Το παραδοσιακό χρώμα των σπιτιών, οι όμορφοι ανεμόμυλοι,η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων και η ομορφιά του τοπίου θα σας αποζημιώσουν για την μικρή οδηγική ταλαιπωρία.

Διαφάνι-Απέρι

Καθώς η δυτική πλευρά του χωριού είναι απόκρημνη, για το επίνειο της Ολύμπου, τον οικισμό Διαφάνι, θα χρειαστεί να ταξιδέψετε 8 χλμ ανατολικά. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που φημίζεται για το φρέσκο ψάρι και τις παραλίες με τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά. Αυτές είναι η παραλία του οικισμού και η παραλία Βανάντα που βρίσκεται δίπλα. Από το Διαφάνι έχετε πρόσβαση στο νησάκι Σαρία και τις απόμερες παραλίες του. Μόλις 8 χλμ από τα Πηγάδια βρίσκεται το Απέρι. Το χωριό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα της Καρπάθου και υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού. Είναι γνωστό για τις πηγές του αλλά και τις παραδόσεις, τις οποίες οι κάτοικοι τηρούν ευλαβικά. Από το Απέρι σας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσετε την παραλία Αχάτα, αλλά και τις παραλίες Κυρά Παναγιά και Κάτω Λάκκο. Άλλοι προορισμοί στο νησί της Καρπάθου είναι οι Μενετές, με το εκκλησάκι του αγίου Μά(μ)μα του 11ου αιώνα να κερδίζει τις εντυπώσεις, τα χωριά Βωλάδα , Όθος, το Μεσοχώρι κ.α.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Πηγάδια, το Λαογραφικό Μουσείο Μενετών, καθώς και αυτό στο χωριό Όθος. Το Αγροτικό Μουσείο Πυλών, την αρχαία ακρόπολη Απερίου, τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί, όπως είναι το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά, του Αγίου Μάμμα κ.α. Σε όσους είναι λάτρεις της φύσεις και αρέσκονται στις περιηγήσεις, προτείνουμε μια επίσκεψη στη Βόρεια Κάρπαθο. Εκεί θα βρουν ένα τεράστιο δίκτυο από μονοπάτια και καλντερίμια τα οποία δίνουν πρόσβαση σε αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και κρυφές πανέμορφες παραλίες.