Η Πάτμος με μια ματιά

Η Πάτμος είναι νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και βρίσκεται ΒΔ της Λέρου. Πιο Βόρεια και σε μικρή απόσταση, βρίσκονται τα νησιά Ικαρία και Σάμος. Το έδαφός της είναι βραχώδες και λόγω του έντονου μορφολογικού της ανάγλυφου, υπάρχουν αρκετοί όρμοι, στους μεγαλύτερους από τους οποίους, βρίσκονται οι σημαντικότεροι οικισμοί. Στην δαντελωτή ακτογραμμή του νησιού, διακρίνονται μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας. Γνωστή ανά την υφήλιο ως ο τόπος οπού ο μαθητής του Ιησού, Ιωάννης ο Θεολόγος, έγραψε την “Αποκάλυψη” και το “Ευαγγέλιο”, αποτελεί τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο.

Οι προορισμοί

Η Χώρα της Πάτμου Πρωτεύουσα είναι η Χώρα, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Χτισμένη ακριβώς κάτω από το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Εχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Τα στενά, δαιδαλώδη σοκάκια, οι δεκάδες εκκλησίες, οι γραφικές πλατείες, τα ολόλευκα σπίτια και οι ανθισμένες αυλές είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον ζωγραφικό πίνακα του οικισμού. Οι γραφικές πλατείες Αγιά Λεβιά και Λόζα, ανήκουν επίσης στα αξιοθέατα. Ειδικά στην πρώτη μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε στις ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία που υπάρχουν εκεί. Στην Χώρα θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άριστες υπηρεσίες καθώς και αρκετά καλόγουστα μπαράκια.

Η Σκάλα Περίπου 4 χλμ μακριά βρίσκεται η Σκάλα η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο οικισμό και το λιμάνι του νησιού. Εκεί θα βρείτε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Οι τουριστικές υποδομές μεταφράζονται σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, εστιατορίων, cafe και clubs. Η Σκάλα μπορεί να αποτελέσει προορισμό αλλά και αφετηρία για εκδρομές στους οικισμούς και τα αξιοθέατα του νησιού. Επίσης σας δίνει πρόσβαση σε μερικές όμορφες παραλίες. Κάποιες από αυτές είναι το Διακόφτι, η Λάμπη, η πιο απομακρυσμένη Ψιλή Άμμος κ.α. Η Σκάλα συνδέεται ακτοπλοϊκά με τους Λειψούς, τη Λέρο, τα νησάκια των Αρκιών και του Μαραθίου.

Γροίκος – Κάμπος

Ταξιδεύοντας νοτιοανατολικά και 5 χλμ. μακριά από την Σκάλα, θα συναντήσετε το παραλιακό χωριό Γροίκο που βρίσκεται στον ομώνυμο κόλπο. Είναι απέναντι από το Τραγονήσι, το οποίο λειτουργεί σαν φυσικός κυματοθραύστης για τον οικισμό, κάνοντάς τον ασφαλή για τα σκάφη που τον επισκέπτονται. Διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ στις ταβέρνες του θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά και τοπικές λιχουδιές. Η παραλία του χωριού, αλλά και η πανέμορφη παραλία Πέτρα που βρίσκεται στη Νότια άκρη του όρμου θα σας ενθουσιάσουν.

Άλλος προορισμός στο νησί της Πάτμου είναι ο Κάμπος. Απέχει 8 χλμ. από τη Χώρα και αποτελείται από δύο οικισμούς. Το Κυρίως χωριό (Επάνω Κάμπος) και την παραλία του, που λόγω της οικιστικής ανάπτυξης, έχει μετατραπεί σε επίνειό του (Κάτω Κάμπος). Όπως μαρτυρά και το όνομά του βρίσκεται σε έναν μικρό κάμπο μέσα σε περιβόλια, ελαιόδεντρα, πευκα κ.α. Διαθέτει αρκετά καταλύματα, καταστήματα εστίασης και μπαρ, ενώ μπορείτε να απολαύσετε την θάλασσα στην πεντακάθαρη παραλία του.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του χριστιανισμού παγκοσμίως, είναι το σημείο αναφοράς στο νησί της Πάτμου. Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, γίνεται τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πιστούς από όλο τον κόσμο, προκαλώντας δέος και συγκίνηση. Οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν τις σχισμές στον βράχο, απ΄όπου ακούστηκε η φωνή του Θεού, αλλά και τα σημεία που αναπαυόταν και άγγιζε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής. Άλλο σημείο επίσκεψης αποτελεί το μοναστηριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Μαζί με το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, αποτελούν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Επισκεφθείτε επίσης τις υπόλοιπες εκκλησίες που υπάρχουν στο νησί, τον αρχαιολογικό χώρο στη θέση Καστέλλι κ.α.

«Εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω δια τον λόγον του Θεού και δια την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν ως σάλπιγγος λεγούσης: ό βλέπεις γράψον εις βιβλίον και πέψον ταις επτά Εκκλησίαις» (Αποκάλυψη α , 9)