Η Άνδρος με μια ματιά

Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων μετά τη Νάξο. Bρίσκεται στο βόρειο άκρο του συμπλέγματος και νοτιοανατολικά της Εύβοιας ( μεσολαβεί το γνωστό Κάβο Ντόρο). Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών και κυρίως το καλοκαίρι αποτελεί προορισμό για αρκετούς επισκέπτες.

 Οι προορισμοί

Χώρα της Άνδρου -Μπατσί

Κυκλάδες-Μπατσί ΑνδροςΠρωτεύουσα είναι η πόλη της Άνδρου ( Χώρα), στην οποία θα βρείτε όλα τα καταστήματα και αρκετές υπηρεσίες, κυρίως στον εμπορικό, πλακόστρωτο πεζόδρομο.Θα βρείτε επίσης αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και cafe. Μπορείτε να απολαύσετε την θάλασσα στις κοντινές αμμώδεις παραλίες Παραπόρτι και Νειμποριό. Ειδικά η δεύτερη είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη και θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφετέριες. Στα δυτικά του νησιού και 25 χλμ. μακριά από την Χώρα βρίσκεται το παραλιακό χωριό Μπατσί που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς οικισμούς του νησιού. Εκεί θα βρείτε καταλύματα όλων των κατηγοριών αλλά και καταστήματα εστίασης που καλύπτουν όλα τα γούστα, ενώ μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην αμμώδη και οργανωμένη παραλία που διαθέτει.

Κυπρί – Γαύριο

ΆνδροςΣτη συνέχεια θα συναντήσετε το Κυπρί με την όμορφη αμμουδιά του. Αμέσως μετά θα δείτε την παραλία “Χρυσή Άμμος”, που είναι η πιο δημοφιλής του νησιού και κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες. Είναι οργανωμένη και βρίθει από cafe και beach bars. Ακολουθεί η παραλία “Άγιος Πέτρος” που είναι η μεγαλύτερη της Άνδρου και το ίδιο δημοφιλής. Επόμενος σταθμός το Γαύριο, που αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του νησιού. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Ραφήνα αλλά και με τα νησιά Σύρος και Τήνος. Εκεί θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, cafe, σούπερ μάρκετ, αρκετά υποκαστήματα τραπεζών κ.α. Στα νοτιοανατολικά προορισμό αποτελεί ο Όρμος Κορθίου, επίνειο του ομώνυμου χωριού. Από εκεί έχετε πρόσβαση στη γνωστή παραλία “Της Γριάς Το Πήδημα” με τα πεντακάθαρα νερά, αλλά και στις παραλίες Βίντζι και Κορθί.

Άλλος δημοφιλής προορισμός της Άνδρου είναι το χωριό Αποίκια. Πνιγμένο στο πράσινο και σκαρφαλωμένο στο όρος Πέταλο, είναι γνωστό για την φημισμένη ιαματική πηγή Σάριζα, που μαζί με τον καταρράκτη του ποταμού Πιθάρα, αποτελούν τα αξιοθέατα του οικισμού.

Το νησί της Άνδρου είναι γνωστό για τις φυσικές πηγές όπως είναι η φημισμένη ιαματική πηγή Σάριζα, αλλά και τα πανάρχαια μονοπάτια, τα περισσότερα πλακόστρωτα, που παλαιότερα ένωναν τους οικισμούς. Σήμερα χρησιμοποιούνται για περιπάτους και περιήγηση. Δίνουν έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τις βρύσες και τα γραφικά ορεινά χωριά του νησιού, προσφέροντάς του μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Επισκεφθείτε

Τα Μουσεία: Αρχαιολογικό, Ναυτικό και Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Χώρα. Το Κάστρο της Φανερωμένης στο χωριό Κοχύλου και τις αρχαιολογικές ανασκαφές της Παλαιόπολης και της Ζαγοράς. Το Σπήλαιο στο χωριό Αλαδινό, 5 χλμ. από την Χώρα κ.α.