Η Μήλος με μια ματιά

Η Μήλος είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους, ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοδυτικά του συμπλέγματος. Η οικονομία στηρίζεται στην εξόρυξη βιομηχανικών υλικών καθώς διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο.Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στον τουριστικό τομέα, κάνοντάς τον έτερο πόλο της οικονομικής ανάπτυξης του νησιού. Δέχεται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και για τον λόγο αυτόν έχει επενδύσει σε τουριστικές υποδομές. Αυτές μεταφράζονται σε μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατορίων, cafe και clubs που καλύπτουν τις απαιτήσεις κάθε ταξιδιώτη.

Οι προορισμοί και οι παραλίες

Πρωτεύουσα είναι η Πλάκα, γνωστή για το ενετικό της Κάστρο. Λιμάνι της είναι ο Αδάμαντας, ο οποίος είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι της Μήλου. Άλλοι προορισμοί στο νησί είναι τα Πολλώνια (δεύτερο λιμάνι του νησιού), η Τρυπητή, ο πανέμορφος οικισμός του Φυροπόταμου, τα Μαντράκια κ.α. Επίσης στην Μήλο θα βρείτε ίσως τις περισσότερες και πιο ιδιαίτερες παραλίες των Κυκλάδων. Όπως είναι στα βόρεια η παραλία του Φυροποτάμου, το διάσημο Σαρακήνικο, περιτριγυρισμένο από τους ολόλευκους ηφαιστειακούς βράχους. Επίσης οι παραλίες στα Μαντράκια και τα Πολλώνια. Νοτιότερα υπάρχει το Κλέφτικο με τα υπέροχα τυρκουάζ νερά, η Φυριπλάκα, η οργανωμένη παραλία Προβατά, η αμμώδης, εξωτική παραλία Τσιγκράδο κ.α.

Στα δυτικά υπάρχουν οι παραλίες Τριάδες, Αμμουδαράκι, Αγκάθια κ.α. Θα λέγαμε πως είναι οι πιο “άγριες” παραλίες του νησιού για το λόγο ότι θα πρέπει να έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα καθώς δεν είναι οργανωμένες. Είναι όμως το ίδιο ή και περισσότερο όμορφες.

Η Μήλος σε εικόνες

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Ένας λόγος για την μη οργάνωσή των παραλιών στα δυτικά, είναι ότι σχεδόν όλο το δυτικό τμήμα του νησιού ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Εκεί βρίσκεται η Αχιβαδολίμνη η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό υγρότοπο των Κυκλάδων. Στην λίμνη βρίσκουν καταφύγιο αρκετά είδη μεταναστευτικών πτηνών όπως το είδος γερακιού Μαυροπετρίτης, ο Ψαραετός κ.α. Στην δυτική Μήλο βρίσκεται επίσης ο βιότοπος της μεσογειακής φώκιας αλλά και της κόκκινης οχιάς της Μήλου. Το ίδιο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και η χλωρίδα της περιοχής, με το δάσος των αιωνόβιων οριζοντιόκλαδων κυπαρισσιών να τραβά το ενδιαφέρον. Το νησί λόγω του ηφαιστειακού χαρακτήρα του διαθέτει αρκετές θερμές ιαματικές πηγές. Δύο από αυτές,  είναι τα λουτρά του Λάκκου και του Κάναβα, με τη θερμοκρασία του νερού να φτάνει τους 40 βαθμούς.

Επισκεφθείτε: Το αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην Πλάκα. Το Ναυτικό και το Εκκλησιαστικό μουσείο στον Αδάμαντα ενώ στο δρόμο για Ζεφυρία υπάρχει το Μεταλλευτικό Μουσείο. Δείτε επίσης τις περίφημες Κατακόμβες, ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του νησιού. Ακόμη τον αρχαιολογικό χώρο στο χωριό Κλήμα καθώς και το Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται στον ίδιο οικισμό.

Η Μήλος είναι γνωστή για το διάσημο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης που ανακαλύφθηκε στο νησί το 1820. Μεταφέρθηκε από τους Γάλλους στο Μουσείο του Λούβρου οπού βρίσκεται μέχρι σήμερα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού μπορείτε να δείτε ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος