Η Νάξος με μια ματιά

Κυκλάδες-ΝάξοςΗ Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και βρίσκεται στα ανατολικά του συμπλέγματος. Μαζί με τα Κουφονήσια , τη Δονούσα ,τη Σχοινούσα και την Ηρακλειά αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και τη κτηνοτροφία και παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα (τη γνωστή γραβιέρα και άλλα τυριά). Επίσης, πατάτες, εσπεριδοειδή, αρκετά γλυκά κουταλιού κ.α. Η αρχή της ύπαρξης του νησιού χάνεται στα βάθη της ιστορίας (5ο αι. πχ) γι΄αυτό και σε όλη του την έκταση υπάρχει μεγάλος αριθμός από μνημεία , αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και στην τεράστια ακτογραμμή υπάρχουν πανέμορφες παραλίες, άλλες εύκολα προσβάσιμες και οργανωμένες και άλλες όχι.

Οι προορισμοί

Κυκλάδες-ΝάξοςΗ χώρα αλλά και τα γραφικά χωριά της Νάξου κάθε χρόνο, κυρίως το καλοκαίρι, δέχονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρωτεύουσα του νησιού (Χώρα) είναι μία σύγχρονη πόλη χωρίς όμως να χάνει τον νησιώτικο χαρακτήρα της. Διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ενώ απέχει περίπου 2 χλμ. από το αεροδρόμιο. Η καρδιά της πόλης χτυπά στη κεντρική της πλατεία (Πρωτοδικείου).Εκεί υπάρχουν όλων των ειδών εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, cafe και bar που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από επισκέπτες. Η Χώρα βέβαια δεν είναι ο μόνος προορισμός του νησιού καθώς υπάρχουν πανέμορφα παραδοσιακά χωριά που αξίζει να επισκεφθείτε. Μερικά από αυτά είναι, οι παραλιακοί οικισμοί Απόλλωνας, Καλαντός, Λιώνας και Μουτσούνα. Οι ορεινοί όπως το Φιλώτι που είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου, η Ποταμιά, το Σαγκρί, ο Δανακός που φημίζεται για τε τρεχούμενα νερά και τον αιωνόβιο πλάτανο, κ.α.

 Οι παραλίες

Στη Νάξο θα βρείτε και μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας όπως είναι η αμμώδης παραλία του Αγίου Προκοπίου που βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα. Είναι οργανωμένη και σας δίνει την δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Οι παραλίες Αγία Άννα και Πλάκα αποτελούν τη συνέχεια αυτής του Αγίου Προκοπίου και είναι από τις δημοφιλέστερες του νησιού. Άλλες πανέμορφες παραλίες είναι η Μικρή Βίγλα, Ψιλή Άμμος, η παραλία του οικισμού Απόλλωνα κ.α.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Νάξος-ΠορτάραΕπισκεφθείτε την Παλιά πόλη (Κάστρο) και περιηγηθείτε στα στενά δρομάκια της θαυμάζοντας τα Ενετικά αρχοντικά. Το Λαογραφικό και το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο Νάξου και την Μητρόπολη των Κάθολικών. Τον Αρχαιολογικό Χώρο της Γρόττας που βρίσκεται στο λιμάνι, το Ναό της Δήμητρας στο χωριό Σαγκρί και το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια. Τον Κούρο του Απόλλωνα στο ομώνυμο χωριό, τον Πύργο Χειμάρρου ο οποίος είναι ο διατηρείται σχεδόν ανέπαφος με ύψος 15 μ, την Πύλη της Πορτάρας, απομεινάρι Ναού του Απόλλωνα κ.α.