Η Τήνος με μια ματιά

Τήνος-Παναγία της ΤήνουΗ Τήνος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων (τέταρτο σε έκταση) και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του συμπλέγματος, έχοντας κοντινότερα νησιά την Άνδρο, την Μύκονο και την Σύρο. Η οικονομία του νησιού βασίζεται στην γεωργία , την κτηνοτροφία, την αλιεία αλλά και την επεξεργασία του φημισμένου Τηνιακού μαρμάρου το οποίο εξάγεται σε αρκετές χώρες. Επίσης μεγάλο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη παίζει ο τουρισμός αφού κάθε χρόνο το νησί κατακλύζεται από επισκέπτες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παναγία της Τήνου Το Νησί της Τήνου είναι γνωστό για τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας (Παναγία της Τήνου) που γιορτάζει στις 25 Μαρτίου. Πιο πανηγυρικός είναι όμως ο εορτασμός στις 15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου). Από τις αρχές του μήνα χιλιάδες πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας ενώ την παραμονή ολόκληρο το νησί στολίζεται για την Περιφορά της.

Οι προορισμοί

Τήνος-ΥστέρνιαΠρωτεύουσα είναι η Χώρα της Τήνου. Mια πόλη η οποία καταφέρνει και παντρεύει τη μοντέρνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και τους σύγχρονους ρυθμούς διασκέδασης με τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Δεν είναι όμως ο μοναδικός προορισμός στο νησί. Yπάρχουν πανέμορφα, γραφικά χωριά, όλα με το παραδοσιακό Κυκλαδίτικο χρώμα, που αξίζει να επισκεφθείτε. Μερικά από αυτά είναι: Το χωριό Πύργος, το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Χώρα, όπου βρίσκεται και το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπα. Ο παραθαλάσσιος οικισμός Πάνορμος, επίνειο του Πύργου, η καταπράσινη Καρδιανή με την υπέροχη θέα προς την θάλασσα και  τα γραφικά Υστέρνια. Το πανέμορφο Σμαρδάκιτο, το χωριό Βώλακα, με τους παράξενους γρανιτένιους βράχους από τους οποίους πήρε το ονομά του κ.α.

Παραλίες: Στο νησί της Τήνου θα βρείτε και μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες των Κυκλάδων. Όπως είναι η αμμώδης και οργανωμένη παραλία στα Κιόνια, η εξωτική Παχιά Άμμος, οι παραλίες Υστέρνια και Καλύβια. Η κοσμοπολίτικη Κολυμπήθρα, μια από τις πιο γνωστές του νησιού, ο Άγιος Σώστης που αποτελεί την μεγαλύτερη παραλία της Τήνου, η Απηγανιά, η Αγία Θάλασσα κ.α.

Επισκεφθείτε: Το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μαυσωλείο της Έλλης στην Χώρα. Το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο. το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αρνάδου, τον Αρχαιολογικό Χώρο στα Κιόνια, την Πινακοθήκη στην Χώρα κ.α.