Η Λέσβος με μια ματιά

Η Λέσβος είναι το μεγαλύτερο νησί του νομού και το τρίτο σε έκταση νησί της χώρας μετά την Κρήτη και την Εύβοια, ενώ αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, αρκετά κοντά στις ακτές της Τουρκίας και απέναντι από το Αϊβαλί. Το έδαφος είναι ορεινό-ημιορεινό, κυρίως στην ενδοχώρα, ενώ πεδινές εκτάσεις συναντώνται στα παράλια. Το νησί είναι γνωστό για τις ελιές και το περίφημο ελαιόλαδο, το ούζο, τα σύκα, τα τυριά, τα κάστανα κ.α. Αν και ηφαιστειογενής η Λέσβος, διαθέτει πλούσια βλάστηση. Εκτός από τα εκατομμύρια ελαιόδεντρα, υπάρχουν πλούσια πευκοδάση, αλλά και δάση από βελανιδιές και καστανιές. Οι αρκετοί χείμαρροι που την διαρρέουν έχουν δημιουργήσει στις εκβολές τους σημαντικούς υδροβιότοπους, κυρίως στους δύο μεγαλύτερους κόλπους που υπάρχουν στο νησί (Καλλονής και Γέρας).

Οι προορισμοί

Πρωτεύουσα είναι η Μυτιλήνη, η οποία αποτελεί και πρωτεύουσα του νομού καθώς και έδρα της περιφέρειας. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, 6 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο. Είναι η πόλη που καλωσορίζει τους χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται το νησί κάθε χρόνο. Διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, ενώ είναι απόλυτα οργανωμένη στον τουριστικό τομέα, καθώς δίνει την δυνατότητα στον ταξιδιώτη, να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες καταλύματα, καταστήματα εστίασης, αλλά και διασκέδασης. Άλλοι δημοφιλείς οικισμοί είναι, το Πλωμάρι, περίπου 40 χλμ μακριά από την Μυτιλήνη, γνωστό για το ούζο και τις παραδοσιακές τοπικές λιχουδιές και η πανέμορφη Ερεσός. Επίσης, ο οικισμός Μόλυβος, που αποτελεί παραδοσιακό τουριστικό προορισμό, ο Πολιχνίτος, 43 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας, με τα περίφημα θερμά λουτρά, η Καλλονή, το χωριό Πέτρα, ο παραδοσιακός οικισμός της Αγιάσου, ο γραφικός Μανταμάδος κ.α.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Απολιθωμένο Δάσος
Σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί, η δυτική πλευρά του  είναι άγονη και ευθύνη γι΄αυτό, έχουν κάποιες προϊστορικές ηφαιστειακές εκρήξεις, το μάγμα των οποίων, κάλυψε το συγκεκριμένο τμήμα. Δημιούργησε όμως ένα μνημείο της φύσης, που τείνει να γίνει το σήμα κατατεθέν της Λέσβου. Το Απολιθωμένο Δάσος, που επίσημα θεωρείται προστατευμένο φυσικό μνημείο.

Επισκεφθείτε ακόμη: Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Κάστρο της Μυτιλήνης που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Τα μουσεία Αρχαιολογικό, Εκκλησιαστικό καθώς και την Πινακοθήκη στην πρωτεύουσα. Τα Μουσεία Ούζου στο Πλωμάρι, τα Κάστρα Σιγρίου και Μολύβου, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στη Μόρια, τα δεκάδες παλαιοχριστιανικά μοναστήρια και εκκλησίες κ.α.