Η Ικαρία με μια ματιά

Η Ικαρία είναι νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου και διοικητικά ανήκει στον νομό Σάμου. Το όνομά της το πήρε από τον γιο του Δαίδαλου, Ίκαρο, ο οποίος βυθίστηκε και πνίγηκε στα νερά του Αιγαίου, κοντά στο νησί, δίνοντας και στο πέλαγος το ίδιο όνομα. Στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινό και χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ποτάμια, βουνά (στα βόρεια) και απότομες βραχώδεις χαράδρες (στα νότια). Άλλα χαρακτηριστικά του νησιού είναι οι γραφικοί οικισμοί, οι πολλές ιαματικές πηγές και οι πανέμορφες και ιδιαίτερες παραλίες. Άξιο αναφοράς είναι και οι χαλαροί ρυθμοί ζωής, που επικρατούν σε ολόκληρη την Ικαρία και ίσως αυτός να είναι ένας από τους λόγους που το νησί κατατάσσεται στις περιοχές με τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Οι Προορισμοί

Άγιος Κήρυκος
Ικαρία-Άγιος ΚήρυκοςΠρωτεύουσα είναι ο Άγιος Κήρυκος, που αποτελεί και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Η κωμόπολη είναι χτισμένη στα νοτιοανατολικά και κοντά στην θέση όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη Θερμαί. Η παραδοσιακή Ικαριώτικη αρχιτεκτονική, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα όμορφα νεοκλασικά κτήρια και η γραφική πλατεία θα σας εντυπωσιάσουν. Αξίζει να επισκεφθείτε τα μουσεία, Αρχαιολογικό και Λαογραφικό, το ξωκλήσι του Αγ. Κηρύκου αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην πλατεία. Στον Άγιο Κήρυκο θα βρείτε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες, ενώ υπάρχουν αρκετά καταλύματα και καταστήματα εστίασης. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην παραλία δίπλα από το λιμάνι ή να προτιμήσετε τις κοντινές παραλίες, όπως αυτές της Λευκάδας που βρίσκεται 2 χλμ δυτικά και την παραλία Ανεφάντι, 8 χλμ ΒΑ του οικισμού.

Θέρμα
Ικαρία-ΘέρμαΣε απόσταση αναπνοής (3 χλμ), βρίσκονται τα Θέρμα. Παραλιακό χωριό, γνωστό για τις θερμές ιαματικές πηγές από τις οποίες πήρε και το όνομά του. Κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν σαν προορισμό τους τα τρία υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν σήμερα με αποτέλεσμα, οι τουριστικές υποδομές να είναι σε υψηλό επίπεδο. Στην αμμώδη παραλία που βρίσκεται δίπλα από το λιμανάκι, θα απολαύσετε την θάλασσα, ενώ μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας και να φάτε, στα cafe και τις ταβέρνες που υπάρχουν ακριβώς από πάνω.

Αρμενιστής

Ικαρία-ΑρμενιστήςΠερίπου 45 χλμ ΒΔ της πρωτεύουσας είναι χτισμένος ο παραλιακός οικισμός Αρμενιστής, ένα από τα πιο δημοφιλή και οργανωμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Αυτό μεταφράζεται σε πολλά καταλύματα, εστιατόρια, ταβέρνες, cafe και άλλα καταστήματα, τα οποία υπόσχονται άνετη και ευχάριστη διαμονή. Διαθέτει μια παραλία με πεντακάθαρα νερά και αρκετά οργανωμένη, ενώ ανατολικά και σε μικρή απόσταση, μπορείτε να απολαύσετε δύο από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες της Ικαρίας, το “Λιβάδι” και η “Μεσακτή”.

 Καραβόσταμο
Σχεδόν στα μισά της επαρχιακής οδού Αγίου Κηρύκου – Αρμενιστή, βρίσκεται το παραθαλάσσιο χωριό Καραβόσταμο. Χτισμένο αμφιθεατρικά και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά. Για το μπάνιο σας υπάρχει η παραλία “Άρης“, στην οποία καταλήγει ο ομώνυμος χείμαρρος, δημιουργώντας ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς. Άλλοι προορισμοί στο νησί της Ικαρίας είναι ο Εύδηλος, παλιά πρωτεύουσα και δεύτερο λιμάνι του νησιού, ο Κάμπος, ο οικισμός Φάρος, πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, το παραθαλάσσιο χωριό Μαγγανίτης, που σας δίνει πρόσβαση στην εξωτική παραλία “Σεϋχέλες“, ο Ξυλοσύρτης, με την ιαματική πηγή γνωστή ως “Αθάνατο Νερό”κ.α.