Η Σάμος με μια ματιά

Η Σάμος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου και ανήκει στον ομώνυμο νομό. Βρίσκεται ΒΑ της Ικαρίας και των Φούρνων, ενώ αποτελεί το πιο κοντινό νησί της χώρας μας στην Τουρκία, από την οποία το χωρίζει το στενό της Μυκάλης. Στο νησί του Πυθαγόρα κυριαρχεί το πράσινο, αφού σε μεγάλη του έκταση καλύπτεται από πυκνά δάση, ελαιώνες, και καρποφόρα δέντρα. Υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία, μουσεία, μοναστήρια, ενώ δεν λείπουν τα φυσικά αξιοθέατα, όπως είναι τα πολλά φυσικά σπήλαια οι καταρράκτες κ.α. Επίσης διαθέτει πολλές και πανέμορφες παραλίες, μερικές από τις οποίες είναι βραβευμένες με τη γαλάζια σημαία.

Οι Προορισμοί

Η πόλη της Σάμου
Πρωτεύουσα είναι η πόλη της Σάμου, η οποία είναι και το κυριότερο λιμάνι και βρίσκεται ΒΑ του νησιού. Χτισμένη αμφιθεατρικά, αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, ενώ οι τουριστικές της υποδομές είναι άριστες όσο αφορά διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Εκεί θα βρείτε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη στα μουσεία, Αρχαιολογικό και Εκκλησιαστικό, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη και την Πινακοθήκη. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στις κοντινές παραλίες, όπως είναι η παραλία “Γάγκου” η οποία έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια σημαία και βρίσκεται στον κόλπο του Βαθέως, το “Λιβαδάκι¨ακόμη πιο βόρεια, η “Αγία Παρασκευή” και η “Μουρτιά” στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Πάνω από την πόλη της Σάμου Δεσπόζει το Βαθύ, το οποίο στην ουσία αποτελεί συνοικισμό της. Είναι από τα παλαιότερα χωριά του νησιού και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Πυθαγόρειο

Περίπου 14 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα και νότια, βρίσκεται το παραλιακό χωριό Πυθαγόρειο. Χτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης της Σάμου, αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νησιού και έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO . Διαθέτει πλήθος από καταλύματα όλων των κατηγοριών, εστιατόρια, cafe και clubs, ενώ στις παραδοσιακές του ταβέρνες θα απολαύσετε φρέσκα θαλασσινά αλλά και τοπικές λιχουδιές. Στο ιστορικό του λιμανάκι, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο τεχνητό λιμάνι της Μεσογείου, δεσπόζει το άγαλμα του Πυθαγόρα. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη, ο οποίος τον οικοδόμησε. Επίσης πρέπει να δείτε το Ευπαλίνειο όρυγμα του 6ου αιώνα π.χ., που βρίσκεται 2 χλμ μακριά. Κοντινές παραλίες στο Πυθαγόρειο εκτός αυτής του οικισμού, είναι οι παραλίες της “Μυκάλης” και της “Ψιλής Άμμου”, η τεράστια παραλία “Ποτοκάκι”, και οι παραλίες”Γλυκόριζα” και ¨Ηραίον”.

 Ηραίο

Αποτελεί δημοφιλή τουριστικό θέρετρο και ταυτόχρονα τόπος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντικός τόπος λατρείας της Ήρας. Μάλιστα ο ναός που υπήρχε και ερείπια του έχουν ανασκαφεί σήμερα, ήταν κατά τον Ηρόδοτο ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Στο Ηραίο θα βρείτε αρκετά ξενοδοχεία, ταβέρνες και cafe. Περίπου 44 χλμ ΝΔ της Σάμου στους πρόποδες του Κέρκη, βρίσκεται ο Μαραθόκαμπος. Το παραδοσιακό χωριό είναι πολύ κοντά στο Σπήλαιο του Πυθαγόρα, όπου εικάζεται ότι κατέφυγε ο σπουδαίος μαθηματικός και φιλόσοφος για να κρυφτεί από τους διώκτες του, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και την εκκλησία της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας, που βρίσκεται επίσης σε σπήλαιο σε μικρή απόσταση από τον οικισμό.

Περίπου 4 χλμ μακριά θα συναντήσετε τον Όρμο Μαραθόκαμπου, που αποτελεί το επίνειο του χωριού και μπορείτε να χαρείτε τον ήλιο και την θάλασσα στην τεράστια παραλία του. Άλλες κοντινές παραλίες είναι αυτές του “Κάμπου”, η οποία είναι συνέχεια της προηγούμενης, της “Χρυσής Άμμου¨ και του “Λιμνιώνα”.

Καρλόβασι

Περίπου 32 χλμ δυτικά της πόλης της Σάμου, βρίσκεται το Καρλόβασι, το οποίο αποτελεί την συμπρωτεύουσα και σημαντικό λιμάνι του νησιού. Αποτελείται από 4 συνοικίες, το Παλαιό, το Μεσαίο, το Νέο Καρλόβασι και το Λιμάνι, με μεγαλύτερο το Νέο Καρλόβασι. Στην πόλη θα βρείτε τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και όλων των ειδών τα καταστήματα, ενώ λειτουργεί και η Σχολή Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διαθέτει πλήθος από ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, ενώ είναι αφετηρία για να ανακαλύψετε μερικές από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, όχι μόνο του νησιού αλλά και των Δωδεκανήσων. Μερικές από αυτές είναι, η παραλία “Ποτάμι”, οι παραλίες “Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι” κ.α.

Κοκκάρι

Δέκα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, συναντούμε έναν άλλο δημοφιλή προορισμό, τον γραφικό παραλιακό χωριό Κοκκάρι. Πρόκειται για έναν από τους πιο ανεπτυγμένους τουριστικά οικισμούς στο νησί, αφού κυρίως κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Η πυκνή βλάστηση που φθάνει ως τις ακτές, τα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια, τα βουνά και οι πηγές με τα κρυστάλλινα νερά που το περιβάλλουν,   καθώς και οι πεντακάθαρες παραλίες, είναι οι πινελιές του ζωγραφικού πίνακα του χωριού. Αξίζει να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου. Επίσης μπορείτε να κάνετε τον περίπατό σας, ακολουθώντας ένα από τα πολλά μονοπάτια που ξεκινούν από τον οικισμό και προσφέρονται για πεζοπορία και περιήγηση. Στο Κοκκάρι θα βρείτε δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια,εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες, cafe και clubs, ενώ η παραλία του χωριού, καθώς και οι κοντινές παραλίες “Λεμονάκια” και ¨Τσαμαδού”, σας υπόσχονται δροσιά και χαλάρωση.

Άλλοι προορισμοί στο νησί της Σάμου είναι οι Μυτιληνιοί, οι Σπαθαραίοι, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Άμπελος, οι Βουρλιώτες, οι Μανωλάτες κ.α.