Η Χίος με μια ματιά

Ο νομός Χίου αποτελείται από το νησί της Χίου, τα ψαρά και τις Οινούσες. Η Χίος είναι νησί του ανατολικού Αιγαίου και το πέμπτο μεγαλύτερο της χώρας, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στα Μικρασιατικά παράλια. Το έδαφός της στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ορεινό και μόνο στα νότια και ανατολικά υπάρχουν πεδινές εκτάσεις. Η ύπαρξη του νησιού χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς υπάρχουν ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους , την νεολιθική εποχή και την εποχή του χαλκού. Αυτό μαρτυρούν και οι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα αλλά και ολόκληροι οικισμοί του νησιού. Το νησί των εφοπλιστών είναι γνωστό για την περίφημη μαστίχα, η οποία ευδοκιμεί μόνο στο έδαφος της Χίου (το συγκεκριμένο είδος), το λάδι, τα σύκα κ.α. Είναι ο τόπος γέννησης μεγάλων προσωπικοτήτων της αρχαιότητας αλλά και των νεότερων χρόνων, όπως των μαθηματικών Ιπποκράτη και Οινοπίδη και του αξεπέραστου Μίκη Θεοδωράκη, ενώ διεκδικεί τον τίτλο της γενέτειρας του Ομήρου.

Δημοφιλείς Προορισμοί

Η πόλη της Χίου
Πρωτεύουσα και σημαντικότερο λιμάνι είναι η πόλη της Χίου, η οποία αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο του νησιού. Εκεί βρίσκονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες και όλων των ειδών τα καταστήματα. Επίσης, αρκετά  ξενοδοχεία, εστιατόρια, cafe και κέντρα διασκέδασης, ενώ λίγο έξω από την πόλη (7 χλμ) βρίσκεται το αεροδρόμιο της Χίου. Προορισμό δεν αποτελεί μόνο η πρωτεύουσα, αφού στο νησί υπάρχου 65 χωριά και οικισμοί, κάθε ένας με το δικό του, ξεχωριστό ενδιαφέρον. Μερικοί αποτελούν τουριστικά θέρετρα και κάποιοι άλλοι έχουν αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ορισμένοι φημίζονται για το τοπίο φυσικού κάλλους που τους περιβάλει, ενώ υπάρχουν και οικισμοί που είναι γνωστοί για τα έθιμα και τις παραδόσεις τους.

Μαστιχοχώρια-Βροντάδο
Αρκετά γνωστά είναι τα Μαστιχοχώρια, που από το όνομα και μόνο, καταλαβαίνει κάποιος πως πρόκειται για τα χωριά στα οποία ευδοκιμούν τα μαστιχόδεντρα. Το Πυργί, ο Εμπορειός, τα Αρμόλια, η Ελάτα, η Καλαμωτή, το Λιθί, τα Μεστά και ο Λιμένας, είναι μόνο μερικά από αυτά τα χωριά, που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το νησί της Χίου. Ο μεγαλύτερος οικισμός, μετά την πρωτεύουσα, είναι παραλιακή κωμόπολη του Βροντάδου. Είναι γνωστή για τον περίφημο ρουκετοπόλεμο, κατά την διάρκεια της Αναστάσιμης λειτουργίας, ανάμεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής. Το χωριό των καπετάνιων διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και δέχεται πολλούς επισκέπτες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Άλλοι Προορισμοί

Άλλα χωριά είναι, η Βολισσός, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Χίου και σας δίνει πρόσβαση στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας και τα Καρδάμυλα με το πανέμορφο επίνειό τους Μάρμαρο. Οι Καρυές με την όμορφη, γεμάτη πλατάνια, πλατεία και τη βρύση με το καθαρό κρυστάλλινο νερό, τα Αυγώνυμα με την καταπληκτική θέα κ.α. Επίσης, μια επίσκεψη στην πατρίδα του Κωνσταντίνου Κανάρη, τα Ψαρά και στις καταπράσινες Οινούσες με τον πανέμορφο οικισμό και τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες πρέπει να είναι στο πρόγραμμά σας.

Για να “εξερευνήσετε” ολόκληρο το νησί θα χρειαστεί να έχετε αρκετές ημέρες στην διάθεσή σας, γιατί λόγω της μεγάλης του έκτασης, οι αποστάσεις είναι σχετικά μεγάλες. Αξίζει όμως τον κόπο, καθώς ο τόπος προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες και σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του, θα σας αποζημιώσει για την μικρή αυτή ταλαιπωρία. 

Η Χίος σε εικόνες

[supsystic-gallery id=46]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Αξιοθέατα: Επισκεφθείτε στην πόλη της Χίου και το Κάστρο της Χίου που κατοικείται ακόμη και σήμερα. Τα μουσεία , Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Ναυτικό και την Βιβλιοθήκη του Κοραή. Το χωριό-μνημείο Ανάβατο και τον οικισμό Πυργί. Τον ναό της Αθηνάς στον Εμπορειό και την Νέα Μονή (11ου αι.), κοντά στα Αυγώνυμα. Το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας κοντά στη Βολισσό και το Κάστρο στον ίδιο οικισμό, τα πολλά μοναστήρια που υπάρχουν διάσπαρτα στο νησί κ.α.

Παραλίες: Αγία Φωτιά, Αγία Μαρκέλλα, Αγία Δύναμη, Καρφάς, Μέγας Λιμνιώνας, Τιγάνι, Τραχήλια, Μάναγρος. Μαύρα Βόλια, Κάτω Φανά, Γιόσονας, Βρουλίδια, Βλυχάδα, Γυαλισκάρι, Λιθί, Δίδυμα, Άγιος Ισίδωρος, Καμπιά, Μακριά Άμμος, Ελίντα κ.α.