Η Κεφαλονιά με μια ματιά

Η Κεφαλονιά ανήκει στον ομώνυμο νομό ο οποίος περιλαμβάνει ακόμα την Ιθάκη και κάποια μικρότερα νησιά. Το νησί της Κεφαλονιάς είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο. Το έδαφός του είναι ορεινό ενώ δεσπόζει ο Εθνικός δρυμός της Οροσειράς του Αίνου καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος του. Η οικονομία τα παλαιότερα χρόνια βασιζόταν στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια όμως βασικός οικονομικός παράγων είναι ο τουρισμός. Χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό επισκέπτονται το νησί, κυρίως το καλοκαίρι. Στην οικονομική ανάπτυξη βοηθούν και οι επενδύσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας και ήδη λειτουργούν σε διάφορες περιοχές του νησιού αρκετά Αιολικά Πάρκα.

Δημοφιλείς προορισμοί

Αργοστόλι
Στην Κεφαλονιά θα συναντήσουμε μερικούς από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, όπως είναι το Αργοστόλι που είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νησιού. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τον πανέμορφο ομώνυμο κόλπο που την περιβάλει. Μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας στον λιθόστρωτο πεζόδρομο με τα δεκάδες cafe και bar ή να κάνετε το μπάνιο σας στις όμορφες αμμώδης παραλίες του Μακρύ και Πλατύ Γιαλού. Στη πόλη του Αργοστολίου θα βρείτε πλήθος από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και εστιατόρια για κάθε γούστο.

Ληξούρι
Άλλος δημοφιλής προορισμός είναι το πανέμορφο Ληξούρι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλλονιάς, γνωστό για το καρναβάλι του. Είναι επίσης γνωστό  και για την Βιβλιοθήκη με την τεράστια συλλογή βιβλίων. Διαθέτει άριστες τουριστικές υποδομές και μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η παραλία Ξι, γνωστή για το κεραμιδί χρώμα της άμμου λόγο του αργίλου, η οποία είναι στην ουσία ένα φυσικό Σπα, αλλά και οι πανέμορφες παραλίες Πετανοί, Πλατιά Άμμος, Λέπεδα, Αθέρας κ.α.

Σάμη

Βορειότερα και στην ανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται η Σάμη. Είναι χτισμένη στο βάθος ενός κόλπου και συνδυάζει το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας αφού τα δέντρα φτάνουν σχεδόν ως τις ακτές. Στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή γυρίστηκε η ταινία “Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”. Στη Σάμη θα βρείτε πολλά εμπορικά καταστήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και cafe. Μπορείτε να απολαύσετε την θάλασσα στην κεντρική παραλία (Καραβόμυλο) ή στη γνωστή από την ταινία Αντίσαμο. Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το πανέμορφο Σπήλαιο της Μελισσάνης. Ακόμη βορειότερα θα δούμε το χωριό Διβαράτα, το οποίο είναι ο κοντινότερος οικισμός στη πασίγνωστη παραλία του Μύρτου, τη δημοφιλέστερη του νησιού και μία από τις πιο όμορφες,όχι μόνο της Ελλάδα αλλά και του κόσμου.

Σκάλα
Στο νοτιότερο άκρο του νησιού θα συναντήσουμε τον παραθαλάσσιο οικισμό Σκάλα με την τεράστια και πολυσύχναστη παραλία της που διαθέτει τις υποδομές για θαλάσσια σπορ. Εκεί  θα βρείτε  beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Άλλοι προορισμοί στο νησί της Κέφαλλονιάς είναι ο Πόρος , τα Σβορωνάτα, το γραφικό Φισκάρδο, πατρίδα του ποιητή Νίκου Καββαδία κ.α.

Επισκεφθείτε: τις πασίγνωστες Καταβόθρες 2 χλμ μακριά από το Αργοστόλι, τα Σπήλαια της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης που βρίσκονται κοντά στον οικισμό της Σάμης, τη πανέμορφη παραλία Μύρτος, το Αρχαιολογικό και το Κοργιαλενειο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, το βενετσιάνικο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Περατάτα κ.α.