ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Το στολίδι της ορεινής Αρκαδίας

Η Δημητσάνα με μια ματιά

Η Δημητσάνα όχι τυχαία, θεωρείται το στολίδι της ορεινής Αρκαδίας. Βρίσκεται 63 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του μυθικού Μαινάλου. Πατρίδα του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού, ήταν για πολλούς αιώνες κέντρο γραμμάτων και πολιτισμού. Η Δημητσάνα είναι μια πόλη που αναπτύσσεται διαρκώς τουριστικά κρατώντας πάντα αλώβητη την θαυμάσια αρχιτεκτονική της. Ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ προσφέρουν στον επισκέπτη ζεστή φιλοξενία, άριστη εξυπηρέτηση και ποιοτικές παραδοσιακές γεύσεις.

Ο οικισμός
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά προσφέροντας μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα αφού απλώνεται μπροστά της ο κάμπος της Μεγαλόπολης και ο Ταϋγετος. Βρίσκεται σε ύψος 960 μέτρων, με δύο αντικριστούς καταπράσινους λόφους και τη γαλάζια πινελιά των νερών του ποταμού Λούσιου. Η Δημητσάνα έχει χαρακτηρισθεί επίσημα παραδοσιακός οικισμός και είναι ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Μαγεύει τον επισκέπτη με την αναλλοίωτη παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, τα πέτρινα σπίτια της και τους λιθόστρωτους δρόμους.

Η Δημητσάνα με τους 14 μπαρουτόμυλούς της και τους άλλους 90 στην ευρύτερη περιοχή του Λούσιου, ήταν η κύρια προμηθεύτρια πυρίτιδας στον αγώνα των Ελλήνων. Οι κάτοικοι την ονομάζουν και “Μπαρουταποθήκη” γιατί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσαν εκεί εργαστήρια παρασκευής πυρίτιδας.

Εικόνες από την Δημητσάνα

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Μια βόλτα στα καλντερίμια της πόλης είναι και μια βόλτα στην ιστορία που συνυπάρχει αρμονικά με το σήμερα. Θα θαυμάσουμε το πατρικό σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το σπίτι όπου γεννήθηκε ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε' το οποίο είναι διατηρητέο κτίριο και λειτουργεί σαν εκκλησιαστικό μουσείο και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες όπως η Αγία Κυριακή.

Επισκεφθείτε: Το φαράγγι του Λούσιου, τη Μονή Φιλοσόφου, τη Μονή της Παναγίας των Αιμυαλών, τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου, το Μουσείο Υδροκίνησης, τη βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της που χρονολογούνται πριν το 1821, το παλιό Παρθεναγωγείο, τη βρύση του Μουσταφά και το αρχοντικό του «Ξενίου»

Μονή Φιλοσόφου

Η Μονή Φιλοσόφου, το πιο παλιό μοναστήρι της Αρκαδίας κι ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας, βρίσκεται στη μέση του φαραγγιού του Λούσιου. Είναι χτισμένη μέσα σε κοίλωμα βράχου της χαράδρας. Σήμερα διατηρείται αυτό το μικρό εκκλησάκι της Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του. Το καθολικό της Παλιάς Μονής, χτίστηκε κατά τη βυζαντινή εποχή και είναι γνωστό ως «Κρυφό Σχολειό», απ’ όπου αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Εβδομήντα αρχιερείς και επτά Πατριάρχες μαθήτευσαν στο "Κρυφό Σχολειό" της Δημητσάνας. Σε 400 μέτρα, βρίσκεται η Νέα Μονή Φιλοσόφου, χτισμένη το 1661.

Μουσείο Υδροκίνησης

Γνωρίζουμε από κοντά τη σημασία του νερού στις δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Θα δούμε μια νεροτριβή όπου έπλεναν τα ρούχα, έναν αλευρόμυλο που άλεθαν τα σιτηρά, ένα βυρσοδεψείο και ένα μπαρουτόμυλο. Απέχει 2 χλμ. από τη Δημητσάνα.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Κέντρο Υγείας : (27950) 31401  Φαρμακείο (27950) 31233 Αστυνομικό Τμήμα (27950) 31205,  ΚΤΕΛ νομού Αρκαδίας:Τρίπολη: (2710)-222560, (2710)- 230 140, (2710)- 224314,   Ταξί (Βυτίνα): 6944614001, Βιβλιοθήκη : (27950)-31219,   Μουσείο Υδροκίνησης: (27950)-31630

Προσφορές καταλυμάτων στην Δημητσάνα


Booking.com


Δείτε ακόμη...

ΠήλιοΠΗΛΙΟ - ΧΩΡΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
Περιήγηση στα χωριά του μυθικού βουνού

Δείτε περισσότερα

ΠιερίαΠΙΕΡΙΑ 
Προορισμός για όλες τις εποχές

Δείτε περισσότερα