Η Ηλεία με μια ματιά

Η Ηλεία είναι νομός της Δυτικής Πελοποννήσου και έχει πρωτεύουσα τον Πύργο που αποτελεί διοικητικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Όπως όλοι οι νομοί της Πελοποννήσου η οικονομία του βασίζεται στη γεωργία , παράγοντας εσπεριδοειδή, δημητριακά, όσπρια, αλλά και στην αλιεία. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στον τουριστικό τομέα επενδύοντας στην παραλιακή του ζώνη και στην τεράστια δασική του έκταση. Συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Ζάκυνθο μέσω του λιμανιού της Κυλλήνης

Δημοφιλείς προορισμοί

Από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού είναι η Κυλλήνη με τα γνωστά ιαματικά λουτρά και το χωριό Γλύφα με την παραλία του, κοντά στο Βαρθολομιό. Σε μικρή απόσταση από την Αμαλιάδα βρίσκεται η παραλία Κουρούτας. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και διαθέτει δεκάδες ξενοδοχεία ,ταβέρνες και κλαμπ. Στη συνέχεια του παραλιακού δρόμου θα συναντήσουμε τον παραθαλάσσιο οικισμό Παλούκι και το γραφικό Κατάκολο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Νοτιότερα θα δούμε την μαγευτική λίμνη Καϊάφα και την παραλία του. Επόμενος σταθμός η κωμόπολη Ζαχάρω που ξεκινά από ένα μικρό λόφο και καταλήγει σε μια μεγάλη και πλατιά παραλία και σε μικρή απόσταση το χωριό Κακόβατος που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζεται από επισκέπτες.

Αρχαία Ολυμπία

Ένας τόπος με παγκόσμια ακτινοβολία. Αυτό μαρτυρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δέχεται κάθε χρόνο ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Υπήρξε ο τόπος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα, οι οποίοι ήταν μέρος της γιορτής των Ολυμπίων, αποτελούσε όμως και τον γνωστότερο χώρο λατρείας του Δία στην αρχαία Ελλάδα…Δείτε περισσότερα

Ζαχάρω – Καϊάφας
Η Ζαχάρω είναι κωμόπολη της Ηλείας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού. Δέχεται κάθε χρόνο, κυρίως το καλοκαίρι, χιλιάδες επισκέπτες αφού μπορεί και συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς ξεκινά από ένα χαμηλό λόφο και καταλήγει σε μια τεράστια αμμώδη παραλία…Δείτε περισσότερα

Κατάκολο

Το Κατάκολο είναι ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό και λιμάνι της Ηλείας. Απέχει από τη πόλη του Πύργου μόλις 13 χλμ. γι΄αυτό και θεωρείται επίνειο της πρωτεύουσας του νομού. Κάθε χρόνο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το λιμάνι του δέχεται πολλά κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής. Έτσι γίνεται πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έχουν σαν προορισμό τον ίδιο τον οικισμό, την Αρχαία Ολυμπία η οποία απέχει μόλις 33 χλμ. αλλά και θέρετρα της ευρύτερης περιοχής.

Φτάνοντας με το πλοίο ο επισκέπτης θα διακρίνει τον γνωστό Φάρο που βρίσκεται στο ακρωτήρι του Κατακόλου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1865 και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ενώ σε διπλανό λόφο υπάρχουν τα ερείπια του Ποντικόκαστρου απ όπου μπορεί να απολαύσει την μαγευτική θέα. Στο Κατάκολο θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ταβέρνες cafe και clubs.

Πύργος

Ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Νομού Ηλείας. Απέχει 293 χλμ. από την Αθήνα και 97 χλμ. από την πόλη της Πάτρας. Είναι το διοικητικό και εμπορικό κέντρο του νομού και η οικονομία του βασίζεται στην γεωργία καθώς παράγει σταφίδα, κηπευτικά και λαχανικά, αλλά και το εμπόριο.

Ένας ακόμη πόρος που ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη είναι και ο τουρισμός καθώς η μικρή απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία (18 χλμ.) αλλά και το λιμάνι που βρίσκεται στο επίνειο της πόλης, το Κατάκολο την κάνουν προορισμό και ταυτόχρονα αφετηρία για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Σημεία ενδιαφέροντος είναι η Δημοτική Αγορά η οποία σήμερα λειτουργεί ως αρχαιολογικό μουσείο, η εκκλησία του Άγιου Χαράλαμπου, ο οποίος είναι και ο πολιούχος της πόλης κ.α.

Χρήσιμα τηλέφωνα: ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας: Σταθμός Πύργου: (26210)-20600, (26210)-20601,  Αθήνα-Κηφισσός: (210)-5134110 -1,  ΟΣΕ: (26210)- 22576, (26210)- 22525,  Νοσοκομείο Πύργου: (26210)-82300, 82360,  Τμήμα Τροχαίας Πύργου: (26210)-81742,     Αστυνομικό τμήμα Πύργου: (26210)-81734 

Αμαλιάδα

Η Αμαλιάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηλείας, μετά τον Πύργο και βρίσκεται 20 χλμ. βορειότερα από την πρωτεύουσα του νομού. Η οικονομία της πόλης αλλά και της γύρο περιοχής βασίζεται κατά κύριο λόγο στη γεωργία καθώς παράγει τα φημισμένα καρπούζια αλλά και πατάτες ελιές και εσπεριδοειδή.

Σημαντικό μέρος της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί και ο τουρισμός καθώς διαθέτει αρκετά αξιοθέατα, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας, της πόλης που κατά την αρχαιότητα ήταν η πόλη που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Μοναστήρι του Αγίου Βλάση (15ου αιώνα), τη Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο κ.α. Επίσης πόλο έλξης αποτελούν και οι κοντινές στην Αμαλιάδα παραλίες, όπως είναι η πασίγνωστη Κουρούτα, το παλούκι με το πανέμορφο γραφικό λιμανάκι, η Μαραθιά στην οποία τα πεύκα φτάνουν ως την άμμο της παραλίας αλλά και άλλες μικρότερες για οργανωμένες και μη. Σε όλη την ακτογραμμή θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, ταβέρνες, cafe και beach bars.

Χρήσιμα τηλέφωνα: ΚΤΕΛ Ν. Ηλείας:  Σταθμός Αμαλιάδας: (26220)-21538,  (26220)-28892,   Ταξί:  (26220)-22392, 23777,        Νοσοκομείο Αμαλιάδας: (26220)-22222, 22557,  Πυροσβεστική Αμαλιάδας: (26220)-22199  

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Επισκεφθείτε: Την Αρχαία Ολυμπία και τα μνημεία της καθώς και το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας,το ιαματικό κέντρο της λίμνης Καϊάφα, το Κάστρο Χλεμούτσι και το μουσείο του, τον πανέμορφο καταρράκτη του Τρίτωνα κοντά στον δρόμο Ανδριτσαινα- Κρέστενα, το λαογραφικό μουσείο Ανδρίτσαινας, την Αρχαία Ήλιδα, το λαογραφικό μουσείο Αμαλιάδας κ.α.