Ζαχάρω

Ζαχάρω ΗλείαςΗ Ζαχάρω είναι κωμόπολη της Ηλείας και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νομού. Απέχει από τον Πύργο 33 χλμ., από την Αρχαία Ολυμπία 29 χλμ. ενώ έχει απ΄ευθείας πρόσβαση με τις πόλεις της Καλαμάτας (85 χλμ.) και της Πάτρας (132 χλμ.) λόγω του ο΄τι βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό Πάτρας – Πύργου – Καλαμάτας. Οι κάτοικοι όχι μόνο της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής ασχολούνται με τη γεωργία, ενώ τα τελευταία χρόνια τα σκήπτρα της οικονομικής ανάπτυξης κατέχει ο τουρισμός. Η Ζαχάρω δέχεται κάθε χρόνο, κυρίως το καλοκαίρι, χιλιάδες επισκέπτες αφού μπορεί και συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς ξεκινά από ένα χαμηλό λόφο και καταλήγει σε μια τεράστια αμμώδη παραλία (βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία), ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά, η Λίμνη Καϊάφα, και το Πευκοδάσος της Στροφυλιάς.

Πόλο έλξης αποτελεί επίσης τόσο το Φαράγγι της Νέδας με τους εντυπωσιακούς μικρούς καταρράκτες όσο και ο αρχαιολογικός χώρος του Κακόβατου που βρίσκεται 4 χλμ. μακριά. Στη Ζαχάρω θα βρείτε δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια,ταβέρνες, cafe, και bar τόσο στον οικισμό όσο και στην παραλία, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, κάνοντας τη διαμονή του άνετη και ευχάριστη.

Λίμνη Καϊάφα

Ζαχάρω-Λίμνη ΚαϊάφαΗ λίμνη Καϊάφα βρίσκεται 5 χλμ μακριά από τη Ζαχάρω και είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Δημιουργήθηκε τον 6ο μχ αι. μετά από μεγάλο σεισμό. Τα ιαματικά νερά προτείνονται για λουτροθεραπεία και για ποσιθεραπεία και πηγάζουν από δύο σπήλαια που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Λαπίθα. Πιστεύεται πως κατά την αρχαιότητα ήταν κατοικίες Νυμφών. Η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 32 -35 βαθμούς. Το νερό αναβλύζει αλλού ζεστό και αλλού κρύο δημιουργώντας  έτσι ένα φυσικό χαμάμ. Σήμερα λειτουργεί υδροθεραπευτήριο το οποίο είναι ανοικτό όλο το καλοκαίρι ως τα μέσα του Φθινοπώρου. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο καθώς φιλοξενεί αρκετά είδη ψαριών, χελώνες αλλά και αποδημητικά πουλιά. Το πανέμορφο δάσος της Στροφυλιάς και οι περίφημες αμμοθίνες χωρίζουν τη λίμνη από τη θάλασσα. Το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης με το ομώνυμο εκκλησάκι καθώς και ο οικισμός του Καϊάφα που βρίσκεται στις όχθες αποτελούν σημεία επίσκεψης της περιοχής.