Τα  Τρίκαλα με μια ματιά

Ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ορεινής Κορινθίας είναι αναμφίβολα το πανέμορφο χωριό των Τρικάλων.Αποτελείται από τρεις συνοικίες που απλώνονται στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του οροπεδίου της Ζήρειας.Τα Κάτω Τρίκαλα (900 μ.),τα Μεσαία Τρίκαλα (1000 μ.) και τα Άνω Τρίκαλα (1.100 μ.). Και οι τρεις συνοικίες έχουν αξιόλογη τουριστική δυναμική κι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε ποιοτικούς χώρους. Διαθέτουν ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ανακαινισμένα αρχοντικά, αλλά και απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια .Οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις και φημίζονται για τις παραδοσιακές συνταγές με γνήσια τοπικά προϊόντα. Φυσικά δεν λείπουν οι καφετέριες και οι χώροι για νυχτερινή διασκέδαση.

Ιδανικός προορισμός

Στην αρχιτεκτονική των σπιτιών,αλλά και των καταλυμάτων επικρατούν η πέτρα και το ξύλο που αφήνουν αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα του χωριού. Το πυκνό πράσινο,ο καθαρός αέρας τα τρεχούμενα νερά αλλά και το χιονισμένο γύρω τοπίο το χειμώνα συμπληρώνουν την εικόνα του. Ιδανικός προορισμός ακόμα και για ένα σαββατοκύριακο η και μονοήμερες αποδράσεις λόγω της κοντινής απόστασης τόσο από την Αθήνα (144 χλμ.), όσο κι από την Πάτρα (119 χλμ.).Μπορούμε να πάρουμε τον δρόμο από το Ξυλόκαστρο και σε 25 χλμ. διαδρομής ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπέλια και κατάφυτες πλαγιές να φτάσουμε στην πρώτη συνοικία των Τρικάλων.

Οι Συνοικίες

Κάτω Τρίκαλα Είναι η παλαιότερη συνοικία των Τρικάλων και χαρακτηρίζεται από τις πολλές πηγές με τρεχούμενα νερά, όπως είναι η Μεγάλη Βρύση, η Βρύση Καλογήρου ,οι Γούρνες, το Σκουφάρι,κα. Η κεντρική πλακοστρωμένη πλατεία τους που τη στολίζουν δύο υπεραιωνόβιοι πλάτανοι θεωρείται από τις γραφικότερες της χώρας μας. Τριγύρω κατακλύζεται από παραδοσιακά καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές συνταγές και ντόπιο κρασί. Εξάλλου φημίζεται για τους μεγάλους αμπελώνες, τα αμπέλια με την Κορινθιακή σταφίδα αλλά και τις ελιές. Το πυκνό πράσινο το συμπληρώνουν οι κερασιές, οι καρυδιές και τα πλατάνια. Στη συνοικία των Κάτω Τρικάλων υπάρχουν αρκετοί παραδοσιακοί ξενώνες και δωμάτια με παραδοσιακό ύφος που προσφέρουν άνεση και ζεστή φιλοξενία. Αξίζει να επισκεφθούμε τις παλιές εκκλησίες του 18ου και 19ου αιώνα όπως είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου.

Μεσαία Τρίκαλα

Η συνοικία των Μεσαίων Τρικάλων έχει μια πανοραμική θέα στις κορυφογραμμές των βουνών της Κορινθίας. Σε όλο τον οικισμό επικρατεί το παραδοσιακό στοιχείο και κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο όπως και στις άλλες δύο συνοικίες. Υπάρχει μια πληθώρα από ξενώνες, ανακαινισμένα παλαιά σπίτια που έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμονής και πολλά καταστήματα για καφέ,ποτό και φαγητό.

Άνω Τρίκαλα Και στη συνοικία των Άνω Τρικάλων επικρατεί έντονα το παραδοσιακό στοιχείο καθώς και το πυκνό πράσινο από τα πλατάνια,τα έλατα,τις λεύκες και τους κέδρους.Έχει πανοραμική θέα της Κορινθίας, της κοιλάδας του ποταμού Σύθα και των χωριών στα απέναντι βουνά,από το ναό του Αγίου Βλασσίου. Πρόκειται για μια εκκλησία χτισμένη το 1.400 που βρίσκεται στην άκρη του χωριού.Αξιόλογη είναι και η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου,όπου ήταν και η κατοικία του αγίου,αλλά και ο Άγιος Νικόλαος που χτίστηκε τον 10ο αιώνα. Στον οικισμό υπάρχουν παλαιά αρχοντικά με σημαντικότερο αυτό της οικογένειας των Νοταράδων. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και ο οικισμός συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών,χωρίς να επηρεάζεται η ηρεμία και η γραφικότητα του φυσικού τοπίου. Σε μικρή απόσταση από τη συνοικία  των Άνω Τρικάλων βρίσκεται και το Αθλητικό-Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας.