Τα Χωριά Στυμφαλίας με μια ματιά

Ορεινή Κορινθία-ΣτυμφαλίαΗ περιοχή της Στυμφαλίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική μυθολογία και την πασίγνωστη ομώνυμη λίμνη. Διαθέτει μεγάλο πλούτο σε φυσικές ομορφιές και προτείνεται σε όσους προτιμούν τον εναλλακτικό τουρισμό και τις αποδράσεις στην ηρεμία της φύσης. Ανέγγιχτη ακόμα από τον μαζικό τουρισμό αλλά με αξιόλογες και ποιοτικές υποδομές σε χώρους διαμονής και εστίασης, διεκδικεί επάξια μια θέση στους χειμερινούς προορισμούς της Κορινθίας. Μπορούμε να πάρουμε το δρόμο από τη Νεμέα ή από το Κιάτο και να ανηφορίσουμε στα γραφικά Χωριά Στυμφαλίας με θέα τα κατάφυτα βουνά.

Τα χωριά

Η λεκάνη της Στυμφαλίας είναι τριγυρισμένη από τους ορεινούς όγκους της Ζήρειας,του Ολίγυρτου,του Μαυροβουνίου και του Γερόντιου όρους,ενώ από το χωριό Καρτέρι έχουμε πανοραμική θέα στην πεδιάδα του Φενεού. Πάνω στη διαδρομή μας θα συναντήσουμε τα χωριά: Καίσαρι, Κεφαλάρι, Καλιάνοι, Καρτέρι, Κιόνια και Στυμφαλία.Λίγο ψηλότερα και σκαρφαλωμένα στο βουνό θα δούμε τα χωρια: Λαύκα, Κυλλήνη, Καστανιά, Δροσοπηγή, Καίσαρι και Κλημέντι. Σε αρκετά από τα χωριά υπάρχουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες,παραδοσιακά καφέ και ταβέρνες με καλό φαγητό. Η ζεστή φιλοξενία και το μαγευτικό ορεινό τοπίο θα δικαιώσουν την επιλογή μας για μια εξόρμηση στη Στυμφαλία Κορινθίας.

Η Λίμνη

Χωριά ΣτυμφαλίαςΗ λίμνη Στυμφαλία είναι ευρέως γνωστή και ταυτισμένη με τη μυθολογία αφού σύμφωνα με αυτή ο Ηρακλής έκανε εκεί τον έκτο του άθλο σκοτώνοντας τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Βρίσκεται στο οροπέδιο που σχηματίζουν οι όγκοι της Ζήρειας και άλλων τριών μικρότερων βουνών σε υψόμετρο 600 μ. Είναι μια μικρή λίμνη με ελώδη μορφή και είναι τριγυρισμένη από καλαμιές αλλά και πλούσια βλάστηση.. Από τα οργανωμένα μονοπάτια μπορούμε να έχουμε μια πανοραμική θέα της λίμνης,ενώ σημαντικές πληροφορίες και εκθέματα θα βρούμε στο μουσείο Περιβάλλοντος.Είναι καταφύγιο για πολλά και σπάνια είδη πτηνών και θεωρείται προστατευόμενος υγροβιότοπος από το NATURA 2000.