Η Ελαφόνησος με μια ματιά – Διαμονή και διακοπές

Η Ελαφόνησος είναι μια εξωτική πινελιά στον ζωγραφικό πίνακα της Λακωνίας. Λευκή άμμος και σμαραγδένια νερά, εξαιρετικά τοπία, πανέμορφες παραλίες με λευκές η γκρίζες αμμοθίνες και στολισμένες με θαλασσόκεδρους, είναι στοιχεία που έκαναν το μικρό ψαρονήσι έναν δημοφιλή προορισμό για αξέχαστες διακοπές. Από τη λακωνική ακτή (Πούντα Βοιών) προς το λιμάνι της χώρας πραγματοποιούνται τακτικά και πάντοτε συνεπή δρομολόγια με τα φεριμπότ (τουλάχιστον κάθε μία ώρα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ). Μόλις φτάσουμε στο λιμάνι θα μας υποδεχθεί η γραφική εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα. Στη βόρεια ακτή θα δούμε τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί που την κατακλύζουν, πάντα με ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά. Μοντέρνα καφέ και μπαράκια υπόσχονται στιγμές διασκέδασης, ενώ για την άνετη διαμονή μας θα βρούμε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και οργανωμένα camping.

Λίγη ιστορία
Το νησί εικάζεται ότι πήρε το όνομά του από την παρουσία στην περιοχή των κόκκινων ελαφιών (CERVI) και είχε την προστασία της Θεάς του κυνηγιού Αρτέμιδος όπως φανέρωναν τα αρχαία ιερά της στην περιοχή. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά παρατηρώντας το άγαλμα της Θεάς Άρτεμης που φιλοξενείται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου, όπου κρατά στο ένα χέρι τα βέλη της και στο άλλο ένα μικρόσωμο τέτοιο ελάφι.

Οι πανέμορφες παραλίες

Παραλία Σίμου
Σημείο αναφοράς του νησιού αποτελεί η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή της Λεύκης. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο, αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μ. ύψος, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και εξωτική αύρα. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία) και τον όρμο του Φράγκου (μικρή παραλία). Τις δύο παραλίες, ενώνει το μεγάλο δάσος με τα θαλασσόκεδρα, συμπληρώνοντας ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Παραλία Παναγίας
Στη δυτική πλευρά της Ελαφονήσου, στην περιοχή Κάτω Νησί και απέναντι από τις ακτές της Μάνης, βρίσκεται η παραλία της Παναγίας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά μέσα σε ένα μοναδικό λακωνικό τοπίο. Κατά μήκος της υπάρχουν σπάνιοι αμμόλοφοι και δάσος από θαλασσόκεδρα. Στολίδια της παραλίας είναι τα γνωστά «νησιά της Παναγίας»που την περιβάλουν. Πρόκειται για τρεις νησίδες, την Κασέλα, το Πρασονήσι και το Λεφτό νησί. Πάνω από την παραλία δεσπόζει ο ναός της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας. Από εδώ ο επισκέπτης θα απολαύσει ένα από τα πιο όμορφα ηλιοβασιλέματα.

Αγλύφτης
Στο δυτικότερο σημείο του νησιού, πιο πέρα από την Παναγία και απέναντι από το Ακρωτήριο Ταίναρο, βρίσκεται ο Αγλύφτης. Πρόκειται για μικρή βοτσαλωτή παραλία με την ομώνυμη νησίδα που απέχει λίγα μέτρα από τη στεριά. Εκεί βρίσκεται και το ξωκλήσι του Άγιου Πατάπιου. Η πρόσβαση γίνεται από ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι.

Κοντογόνι-Πούντα

Στον οικισμό της Ελαφονήσου, το Κοντογόνι, είναι μια αμμουδερή παραλία κοντά στο λιμάνι. Στην ακτή απέναντι από το νησί, βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της Πούντας Αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά χρυσόλευκη άμμο και αμμοθίνες, θυμίζει τις Λαφονησιώτικες παραλίες του Σίμου και της Παναγίας. Ανατολικότερα της Πούντας, βρίσκεται η μικρή παραλία του Παυλοπετριού.

Εικόνες από την Ελαφόνησο

[supsystic-gallery id=61]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Αξίζει να γνωρίζετε

Η Ελαφόνησος παρουσιάζει τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον και όλη η περιοχή είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Natura 2000, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Εξαιρετικής σημασίας στοιχείο αποτελεί η λιμνοθάλασσα «Στρογγύλη», καταγεγραμμένη ως υγρότοπος, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη λειτουργία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχήςκαι θεωρείται σημαντική κυρίως για την ορνιθοπανίδα της. Η Στρογγύλη αποτελεί καταφύγιο για 132 είδη πτηνών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το σπάνιο και απειλούμενο είδος θαλασσόκεδρου. Η βλάστηση του νησιού είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα μεσογειακά οικοσυστήματα. Τα σημαντικότερα στοιχεία της χλωρίδας της Ελαφονήσου είναι οι βιότοποι των αμμοθινών που σχηματίζονται κυρίως στις εκτεταμένες παραλίες του νησιού, το σπάνιο είδος κέδρου και τα ενδημικά είδη χλωρίδας, καθώς και σπάνιοι φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί.

Οι αμμοθίνες είναι Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τόσο του νησιού, όσο και της απέναντι ακτής. Το θαλάσσιο οικοσύστημα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, βιοκοινωνιών και πλούσια βλάστηση, τις γνωστές ποσειδωνίες, οι οποίες καλύπτουν σημαντικές εκτάσεις του αμμώδους βυθού γύρω από το νησί.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Σπηλιά Καραντρέα: Πρόκειται για μια σπηλιά μέσα στη θάλασσα. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα με τουριστικά καΐκια.

Φουντιάνικα: Πρόκειται για το ψηλότερο σημείο της Ελαφονήσου σε υψόμετρο 276μ. κι από εδώ θα απολαύσουμε ένα ασύγκριτο τοπίο. Από τη μια το σύμβολο του πανάρχαιου πολιτισμού η νησίδα Παύλο Πέτρι και από την άλλη ο αγέρωχος Κάβο Μαλιάς. Απέναντι από την νησίδα «Παύλο Πέτρι» ο βυθός από την παραλία μέχρι και τη νησίδα φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα εξαιρετικής σημασίας υποθαλάσσιο μνημείο. Μπορούμε να φανταστούμε το νοητό τώρα πια κομμάτι γης που κάποτε υπήρχε και ένωνε την Ελαφόνησο με την απέναντι ακτή της Πούντας και την Πελοπόννησο. Το πανέμορφο τοπίο συμπληρώνεται με τη θέα από το Σαρακήνικο και το Στενό της Ελαφονήσου έως τα Κήθυρα και την περίφημη Χερσόνησο του Μαλέα.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Περιφερειακό ιατρείο Ελαφονήσου: (27340)-61294,  Αστυνομικός Σταθμός(Νεάπολη): (27340)-61111,  Λιμάνι Πούντας: (27340) 61177,   Φαρμακείο(Νεάπολη): (27340)-61363