Η Μονεμβασιά με μια ματιά

Η Μονεμβασιά είναι η ιστορική καστροπολιτεία της Λακωνικής Μάνης με τη δική της αυθεντική και ξεχωριστή ομορφιά. Πολλοί την αποκάλεσαν Γιβραλτάρ της Ελλάδος και άλλοι Βενετία της Ανατολής. Ο γυμνός και απότομος τεράστιος βράχος ύψους 300 μέτρων,αποσπάστηκε από την ξηρά εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού το 375 μ.Χ. Χάρη στη μία και μοναδική πρόσβαση (μόνη έμβαση) που τον ενώνει με την Πελοπόννησο ονομάστηκε Μονεμβάσια. Ο Γιάννης Ρίτσος παρομοίωσε εύστοχα το βράχο της Μονεμβασιάς με πέτρινο καράβι. Σε μία από τις πλαγιές του, μέσα στο κάστρο, είναι σφηνωμένη μια μεσαιωνική πολιτεία, ζωσμένη από επάλξεις, πύργους και τείχη που δείχνουν αδιαπέραστα. Ο περίφημος βράχος της Μονεμβασιάς προκαλεί δέος στον επισκέπτη και τον προσκαλεί για ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορική του διαδρομή. H καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς διαιρείται σε δύο τμήματα (Πάνω και Kάτω Πόλη), που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο και έχουν ξεχωριστή οχύρωση.

Επάνω Πόλη

Η Επάνω Πόλη που χτίστηκε πρώτη βρίσκεται στην κορυφή του βράχου, ερημωμένη τώρα, κι εκεί κατοικούσαν οι άρχοντες και ήταν η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών. Στην Επάνω Πόλη προς την κορυφή του βράχου, δεσπόζει η εκκλησία της Αγιά-Σοφιάς. Βυζαντινό μνημείο που στέκει εκεί σε απόκρημνο σημείο από το 12ο αιώνα. Ο ναός αποτελεί μικρογραφία της ξακουστής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν οι μεγάλου όγκου πέτρινες στέρνες και ερείπια κτιρίων Bυζαντινών και Mεταβυζαντινών χρόνων. Μετά από μια εύκολη διαδρομή θα φτάσουμε στην κορυφή («Γουλάς») όπου εκεί θα μαγευτούμε από την πανοραμική θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.

Κάτω Πόλη

Η Κάτω Πόλη είναι μια κατοικημένη και ζωντανή καστροπολιτεία, με παραδοσιακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα και χώρους για φαγητό και διασκέδαση. Διατηρώντας πάντα την παραδοσιακή της εικόνα και τη ρομαντική ατμόσφαιρα, χαρακτηρίζεται κι από μια κοσμοπολίτικη αίγλη. Θα μας εντυπωσιάσει με τα δαιδαλώδη δρομάκια,τις ψηλές καμάρες, την ιδιαίτερη αρχικτεκτονική στα αρχοντικά της, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια και τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες. Κοντά στην είσοδο της καστροπολιτείας βρίσκονται η προτομή και το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Τα ισχυρά τείχη της ανέγγιχτης από το χρόνο Κάτω Πόλης, μας μεταφέρουν σε εποχές που η Μονεμβασιά ήταν ένα από τα σημαντικότερα κάστρα της Πελοποννήσου. Έξω από το κάστρο υπάρχει ο γραφικός νέος οικισμός της Μονεμβασιάς, με σημαντική τουριστική κίνηση και πολλές επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

Εικόνες από την Μονεμβασιά

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Η Επάνω Πόλη και ο ναός της Αγίας Σοφίας, το σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου στην Κάτω Πόλη, η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, η Παναγία η Mυρτιδιώτισσα η οποία είναι χτισμένη γύρω στο 1700, ο Άγιος Nικόλαος ( 1703 ), η Παναγία η Xρυσαφίτισσα (17ος αι.), η Aγία Άννα (τέλη 17ου-αρχές 18ου αι.) και άλλες εκκλησίες, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο μουσουλμανικού τεμένους.

Τι θα ψωνίσουμε: Στην Μονεμβασιά θα γευτούμε παραδοσιακά γλυκά της περιοχής όπως το περίφημο Αμυγδαλωτό Μονεμβασιάς, τους διάσημους σαμουσάδες, δίπλες, κουραμπιέδες, μελιτίνια και ραφιόλια.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αγροτικό Ιατρείο : (27320)-61204,  Αστυνομία: (27320) -61210,  Λιμεναρχίο: (27320) -61266, Φαρμακεία: (27320)-61575, 53172, 61444,  ΚΤΕΛ  Σταθμός Μονεμβασιάς: (27320)-61432,  Ταξί: (27320)-61274