Η Αιτωλοακαρνανία με μια ματιά

Ο μεγαλύτερος νομός της χώρας μας που καταλαμβάνει όλο το δυτικό τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και ατενίζει το Ιόνιο Πέλαγος. Η Αιτωλοακαρνανία είναι από τους λίγους νομούς που συγκεντρώνουν όλα τα φυσικά τοπία. Επιβλητικά βουνά, λιμνοθάλασσες, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια και ορεινές διαδρομές, πυκνά δάση αλλά και δαντελωτές ακρογιαλιές, κόλπους, ορμίσκους και λιμάνια. Τα Ακαρνανικά Όρη, το Παναιτωλικό, τα Όρη Ναυπακτίας, τα Όρη Βάλτου και το όρος Αράκυνθος, συνθέτουν τον ορεινό όγκο του νομού. Φυσικές λίμνες είναι αυτές της Αμβρακίας, της Λυσιμαχίας, του Οζερού και η Βουλκαρία .Οι τεχνητές λίμνες που έχουν προκύψει από προσχώσεις των ποταμών της είναι η λίμνη Καστρακίου, η λίμνη Στράτου και η πολύ γνωστή λίμνη των Κρεμαστών. Τα μεγάλα ποτάμια που διασχίζουν το νομό είναι ο Αχελώος, ο Εύηνος και ο Μόρνος.

Οι Προορισμοί

Ναύπακτος

Μια πόλη με μακραίωνη ιστορία που διατηρεί την γραφικότητά της και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου και στην είσοδο του Κορινθιακού, συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Σε άλλη εποχή μας ταξιδεύουν το βενετσιάνικο λιμάνι της, το Κάστρο και η παλαιά πόλη με τα πλακόστρωτα καλντερίμια.Τα πλατάνια,φτάνουν μέχρι τις παραλίες της που είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια σημαία.

Ορεινή Ναυπακτία

Βόρεια της Ναυπάκτου, στα σύνορα με τη Φωκίδα, ένας ορεινός προορισμός μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Πάνω από 45 χωριά, σκαρφαλωμένα στο βουνό ανάμεσα σε πυκνά δάση γεμάτα έλατα, καρυδιές,οξιές και καστανιές, αλλά και κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά. Μονοπάτια που περνούν από ρεματιές και απόκρημνες πλαγιές, μας οδηγούν στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, με επίκεντρο την Άνω Χώρα στο Δήμο Αποδοτίας, που αναπτύσσονται και οι πιο αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Από την Άνω Χώρα αρχίζει και το επιβλητικό φαράγγι του Κακαβού. Άλλα χωριά είναι η Κάτω Χώρα, Αμπελακιώτισσα, Πλάτανος, Περδικοβρύση.

Ευηνοχώρια: Μια πράγματι συγκλονιστική διαδρομή είναι αυτή γύρω από την Ευηνολίμνη. Όλα τα χωριά έχουν θέα προς αυτήν την πανέμορφη τεχνητή λίμνη, που σχηματίστηκε μετά την κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Εύηνο και η περιοχή αρχίζει να αποκτά τουριστικό ενδιαφέρον.

Αγρίνιο

Χτισμένο στους πρόποδες του Παναιτωλικού όρους, το Αγρίνιο διαθέτει έναν μεγάλο και εύφορο κάμπο και είναι το οικονομικό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο του νομού. Αξίζει να επισκεφθούμε το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο και την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, το φαράγγι της Κλεισούρας και τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, τη λίμνη Τριχωνίδα.

Μεσολόγγι

Μπαίνοντας στην πόλη που είναι και πρωτεύουσα του νομού, εισπνέεις έναν αέρα ιστορίας, αφού παντού υπάρχουν σημαντικά μνημεία και ιστορικοί χώροι. Ο καταπράσινος Κήπος των Ηρώων, με τον Τύμβο των Ηρώων, τα μνημεία Μάρκου Μπότσαρη και Φιλελλήνων, ο αδριάντας του Λόρδου Βύρωνα, το μουσείο Ιστορίας και Τέχνης, τα πατρογονικά σπίτια των Τρικούπηδων και του Κωστή Παλαμά, το μοναστήρι του Αγ. Συμεών και την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου. Απαραίτητη η επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Θα απολαύσουμε τη διαμονή, το φαγητό και τη διασκέδαση στους άνετους και φιλόξενους χώρους, παραδοσιακούς η σύγχρονους.

Αιτωλικό

Πρόκειται για ένα πυκνοκατοικημένο νησάκι, αφού η κωμόπολη του Αιτωλικού είναι χτισμένη πάνω σε μία νησίδα, ανάμεσα σε δύο λιμνοθάλασσες, αυτές του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου. Έντονη είναι η νησιώτικη ατμόσφαιρα που δίνουν τα παλιά αρχοντικά τα παραδοσιακά σπίτια του και τα πλακόστρωτα δρομάκια.

Αμφιλοχία

Παραλιακή κωμόπολη, συγκοινωνιακός κόμβος και λιμάνι.Στην προκυμαία της που σφύζει από ζωή, είναι συγκεντρωμένα και τα περισσότερα καφέ, εστιατόρια και μεζεδοπωλεία. Φημίζεται για τα τυροκομικά της προϊόντα και τις γαρίδες του Αμβρακικού.

Αστακός

Παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε έναν φυσικό όρμο, με δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικούς ορμίσκους και καθαρή θάλασσα. Θα θαυμάσουμε τα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια , τον γραφικό ανεμόμυλο στην παραλία και θα απολαύσουμε φρέσκα θαλασσινά στις παραλιακές ταβέρνες του.Συνδέεται με φεριμπότ με την Ιθάκη και τη Σάμη Κεφαλλονιάς.

Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει μια πολύ καλή τουριστική υποδομή με σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακούς ξενώνες και παραδοσιακά αρχοντικά αλλά και κάθε είδους εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ και χώρους διασκέδασης που θα καλύψουν όλες μας τις απαιτήσεις.

Βόνιτσα

Έντονη η νησιώτικη ατμόσφαιρα στην παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας. Μεγάλες αμμουδερές παραλίες και υπέροχη θέα στον Αμβρακικό. Στολίδι της θεωρείται το γεμάτο πυκνά πεύκα νησάκι της η Κουρκουμίτσα που συνδέεται με την παραλία της με ένα γραφικό πετρόχτιστο γεφύρι. Αξιόλογοι ιστορικοί χώροι και μνημεία, εκκλησίες και πάνω στο λόφο το επιβλητικό Κάστρο της Βόνιτσας.

Θέρμο

Ορεινή γραφική κωμόπολη  (360μ.) που παρουσιάζει αρκετά μεγάλη τουριστική κίνηση. Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, πλακόστρωτη πλατεία, μεγάλα σκιερά πλατάνια και γάργαρα τρεχούμενα νερά. Βρίσκεται κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα,το χωρίζουν όμως από αυτή πολλές απότομες λοφοσειρές. Στο Θέρμο υπάρχει σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, ο Ναός του Θερμίου Απόλλωνα, αρχαιολογικό μουσείο και το μοναστήρι της Μυρτιάς.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

ΛίμνηΚρεμαστών

Ένας επίγειος παράδεισος παραδομένος στο πράσινο και τα γαλάζια νερά που αγκαλιάζουν τις μικρές καταπράσινες νησίδες και φτιάχνουν ένα μαγευτικό τοπίο. Είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας που δημιουργήθηκε από την κατασκευή φράγματος κοντά στη συμβολή των ποταμών Αχελώου, Ταυρωπού και Αγραφιώτη το 1965. Η λίμνη αυτή βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με τη γέφυρα της Επισκοπής και σε άλλο σημείο με τη γέφυρα της Τατάρνας, κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000. Κοντά στη λίμνη Κρεμαστών θα βρούμε άνετα καταλύματα καθώς και πολλούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Επισκεφθείτε

Τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού,το ενετικό κάστρο και το βενετσιάνικο λιμάνι στη Ναύπακτο,το ενετικό κάστρο Αντιρρίου, το Σπήλαιο Κύκλωπα έξω από τον Αστακό, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κάστρο με την ιστορική Πύλη, τον Κήπο των Ηρώων, τα πατρογονικά Τρικούπη και Παλαμά, τη Βάλβειο Βιβλιοθήκη και το μοναστήρι αγίου Συμεών στους πρόποδες του Αράκυνθου στο Μεσολόγγι. Το ναό του Θερμίου Απόλλωνα, το αρχαιολογικό μουσείο και το μοναστήρι της Μυρτιάς στο Θέρμο, την αρχαία Πάλαιρο στη θέση Κεχροπούλα, το δέντρο και το σπίτι του Κοσμά του Αιτωλού στο χωριό Μέγα Δένδρο, τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας του Μαύρικο του 10ου αιώνα που είναι μισοβυθισμένος στο νερό την Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο και το Λαογραφικό μουσείο στο Αγρίνιο το μοναστήρι Λιγοβιτσίου, τη λίμνη Οζερούκαι τα μεσαιωνικά κάστρα Βάρνακα και Δραγαμέστου στην περιοχή Βόνιτσας-Ξηρομέρου,την εκκλησία της Παναγίας και η εκκλησία των Ταξιαρχών που στο προαύλιό της υπάρχει ο τάφος της κυρα-Βασιλικής, συντρόφου του Αλή – Πασά των Ιωαννίνων στο Αιτωλικό.

Τι θα ψωνίσουμε: Το φημισμένο αυγοτάραχο, θαλασσινά και ψάρια, ντόπιο κρασί και λάδι, γλυκά κουταλιού και τυροκομικά προϊόντα.

Δραστηριότητες: Καγιάκ και ράφτινγκ στον ποταμό Εύηνο, αναρίχηση στο όρος Βαράσοβα, αλεξίπτωτο πλαγιάς (parapente) στον Εμπεσό, πεζοπορία, διαδρομές με 4χ4, mountain bike